Lévai Katalin nyáron távozik miniszteri székéből

2004.01.21. 18:24
Medgyessy Péter javasolta, Lévai Katalin pedig "örömmel elvállalta" az MSZP Európai Parlamenti listájának harmadik helyét, derült ki kedden a szocialista párt elnökségi ülésén. A döntés azt jelenti, hogy az esélyegyenlőségi miniszter legkésőbb júniusig megválik posztjától.
Miután hivatalosan Lévai Katalin esélyegyenlőségi minisztert jelölte az MSZP elnöksége Európai Parlamenti listájának harmadik helyére, eldőlt, hogy a tárca nélküli miniszter legkésőbb júniusban megválik posztjától. Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kormányülés után újságíróknak elmondta, hogy az EP-képviselői és a miniszteri poszt összeférhetetlen, ezért Lévainak fel kell adnia miniszteri karrierjét. Mindehhez hozzátette, a miniszterelnöknek még fél éve van megtalálni Lévai utódját.

Medgyessy döntött?

Információink szerint Lévait a szocialisták EP-listájára Medgyessy Péter javasolta, a kormányszóvivő szerint viszont az elnökség.

Az elnökségi ülésről kiszivárgó információk szerint Lévai Katalin előkelő helye a listán több szocialista vezetőt is meglepett. A párton kívülről érkezett és miniszterré avanzsált Lévait az MSZP-ben már a kezdetektől fogva többen távolságtartással fogadták, a pártban ugyanis szép számmal voltak olyan évtizedes múlttal rendelkező politikusok is, akik közül többen szívesen vállalták volna a miniszteri posztot. Lévai sorsát információink szerint az pecsételte meg, hogy a kormányfő is egyre kevésbé volt elégedett az esélyegyenlőségi tárca munkájával.

MSZP-s presztízskérdés

A lista első két szereplőjének, Kovács Lászlónak és Horn Gyulának sem volt egyértelmű a jelölése. Kovács László korábban ugyanis többször hangsúlyozta, hogy nem szándékozik Strassbourgba menni. Két hete a párt egyik szervezete azonban Horn Gyulát javaslota listavezetőnek, és információink szerint Kovácsnál akár presztízs okok is közrejátszhattak abban, hogy végül mégis elvállalta a listavezetői pozíciót.

Kovács Lászlónak értesüléseink szerint mindezért cserébe a magyar EU-biztosi posztot ajánlotta fel a kormányfő. Magyarország más csatlakozókhoz hasonlóan egy EU-biztosi posztra jogosult. Az EU-biztos személyéről a kormány határoz, posztja nem végleges, bármikor visszahívható.

Értesüléseink szerint Kovács László és Horn Gyula is csak ismertségét használja fel a kampányban, egyikük sem akar EP-képviselő lenni. A kormánynak kiemelten fontos a sikeres választási szereplés, a nyári voksolás ugyanis a kormány iránti bizalmi szavazáskéntis felfogható.

Lévai Katalin, az RTL Klub Híradójának szerdán este úgy nyilatkozott: nagy dolognak tartja, hogy ő Magyarország első esélyegyenlőségi minisztere, mint mondta addig mindenképp hifvatalában marad, amíg el nem indultak az erre az évre tervezett programok.

Tóbiás a kampányfőnök, Horn a politikai felelős

A szocialista pártban az európai parlamenti választási kampány stratégiájának és irányításának politikai felelőse Horn Gyula lesz, míg a kampány szervezésével az elnökség a pártigazgatót bízta meg. Ezt Tóbiás József pártigazgató közölte az MTI-vel szerdán. Hozzátette, hogy a párt országos választási bizottságának ülésein Horn Gyula mellett - egy korábbi határozat értelmében - Medgyessy Péter miniszterelnök is jelen lesz.

Az MSZP elnöksége kedden döntött arról, hogy a párt európai parlamenti listáját Kovács László pártelnök, külügyminiszter vezeti, őt Horn Gyula volt kormányfő és Lévai Katalin esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszter követi. Az elnökség nem tárgyalt részletesen a választási kampányról, de Kovács László az ülés utáni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Magyarországról, a hazáról, a nemzetről és a jövő Európájáról fog szólni.