A HM cáfolja, hogy magyar katonák mennének Libanonba

2006.08.24. 22:48
Nem küldünk katonákat Libanonba, mert a magyar kormány azt vállalta, hogy egy évben ezer katonát küld békefenntartónak, amit az afganisztáni vállalással már kimerítettünk.
Magyarország semmiféle felkérést nem kapott a libanoni válság rendezésében való részvételre, ezért nem küld magyar katonákat Libanonba - közölte Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője az MTI-vel, cáfolva az egyik napilap internetes portálján megjelent hírt.

A Magyar Nemzet online a svájci Basler Zeitung és az Associated Press hírügynökség információjára hivatkozva úgy értesült, hogy Magyarország bejelentette, az ENSZ-misszió keretében csapatokat kíván küldeni Libanonba.

"Magyarország semmiféle olyan felkérést nem kapott, amely miatt azon kellene gondolkodnunk, hogy részt veszünk-e vagy küldünk-e katonákat a libanoni válság rendezésére" - hangsúlyozta Bocskai István.

Felidézte, hogy Magyarország az elmúlt hónapokban ajánlotta fel és készült fel az afganisztáni egyik tartományi újjáépítési csoport vezetésére és csütörtökön búcsúztatták el azokat a katonákat, akik október elsejével az ázsiai ország északi részében lévő Baglán tartományban folytatják a hollandok által már megkezdett munkát.

Mint mondta, a magyar kormány azt vállalta a NATO felé, hogy egyszerre egy évben egyidejűleg ezer katonát tart műveletben, amit az afganisztáni vállalással már "kimerített".