További cáfolatok, magyarázkodások

2005.02.28. 17:37
Egy nappal az állítólagos Antall-féle ügynöklista nyilvánosságra kerülése után további cáfolatok és magyarázatok láttak napvilágot. Kiderült, hogy Frenkl Róbert válaszolt ha kérdezték, a volt fideszes képviselő Bába Ivánt átvilágították, az egykori Magyar Függetlenségi Párt elnöke pedig úgy véli, meg akarják ölni. Összeállításunkból kiderül az is, hogy a listán szereplő Cserhalmi György nem az a Cserhalmi György.
Az interneten megjelent ügynöklistán szereplők egy része vasárnap már cáfolta esetleges érintettségét az ügynökügyben, többen pedig beismerték együttműködésüket az egykori állambiztonsági szolgálattal. Hétfőn újabb, a listán szereplő személyeket próbáltunk megszólaltatni. Tucatnyian nem akartak megkeresésünkre nyilatkozni, ismét akadt aki beismerte részleges együttműködését, többen pedig mindent tagadtak.

Mások is nyilatkoztak

Frenkl Róbertet, a Semmelweis Egyetem tanárát a '70-es években próbálták meg beszervezni. Állítása szerint nem lépett be a szolgálathoz, de a rendszerváltásig még többször megkeresték a Belügyminisztérium tisztjei, hogy véleményét kérjék ki konkrét ügyekben.

Ha kérdezték, válaszolt

A sportorvos-szakértőt, a Testnevelési Főiskola korábbi tanszékvezetője az Indexnek elmondta, akkor keresték meg, miután Szépfalusi István bécsi evangélikus lelkésztől hozott el könyveket Csoóri Sándornak. Közölte, nem ír alá semmit, de ha kérdéseket tettek fel neki, akkor válaszolt. Az érintetteket tájékoztatta akkor, környezete mindannyiszor tudta, hogy kik járnak nála, mert a munkahelyén keresték fel.

"Tudtam, hogy visszautasíthatom a megkeresést, semmilyen félelmem nem volt, amikor a tisztekkel beszélgettem" - emlékezett vissza a találkozásokra. A belügyeseket "színi társulatnak" mobndta és a környezetéről sohasem beszélt a tiszteknek. Az őt megkeresőkről csak azt tudta, hogy a BM emberei, de a rendszerváltásig nem tudott a III-as főcsoport létezéséről.

Többéves hallgatás után a nyolcvanas évtized végén keresték meg, miután az evangélikus egyház világi vezetői közé választották. "Bizonyos esetekben tudatosan használtam fel a találkozásokat, mert úgy gondoltam, hogy az általam képviselt ügyeket így előmozdíthatom. Általában a véleményemet kérték ki, konzultáltak velem, hogy én hogyan látok bizonyos dolgokat. Legutoljára akkor beszéltek velem, amikor arra voltak kíváncsiak, hogy milyen lenne a fogadtatása, ha az evangélikus egyház visszakapná a Fasori Gimnáziumot. Utólag már egyértelmű, hogy sikerült segíteni az ott elmondottakkal" - idézte fel a történteket.

Közölte, lelkiismerete tiszta, a szolgálatokat soha nem kereste és úgy gondolja, az általa elmondottak rekonstruálhatók az aktákból.

Az egyházi vezetők felháborodottan reagáltak az ügynöklistára, amelyen a jelenlegi 21 tagú püspöki karból hat személy neve szerepel. A püspökök reakciója itt olvasható.

Meg akarnak ölni!

Hornyák Tibor az egykori Magyar Függetlenségi Párt elnöke az Indexnek elmondta, a messzemenőkig kikéri magának, hogy szerepel a listán. "Meg akarnak ezzel ölni" - fogalmazott, majd hozzátette, hogy gazemberségnek, aljasságnak tartja, hogy a neve az állítólagos ügynökök közt szerepel. Rámutatott, hogy 1989-ben, a Hősök terén elmondott beszédében már az előző felelősségre vonást ígért.

Bábát átvilágították

A Fidesz-frakció hivatalos honlapján megjelent információ szerint az ügynöklistán feltüntetett Bába Iván, volt fideszes képviselő esetében az átvilágító bírák azt írták: "hálózati feladatok vállalására vonatkozó nyilatkozatot nem írt alá, jelentést nem adott és illetményben, prémiumban, kedvezményben nem részesült". Noha a Belügyminisztériumnál keletkezett 6-os karton szerint mint titkos megbízott, hazafias, kulturális alapon működött együtt az állambiztonsági szervvel 1981. szeptember 24-ig. (Az országgyűlési képviselők átvilágítása kizárólag a III/III-as csoportfőnökség keretében végzett tevékenységre terjedt ki.)

Annus József volt MSZP-s országgyűlési képviselő a Délmagyarország megkeresésére azt mondta, nem volt besúgó. Pintér József fotóriporter, biztonsági őr - szintén a szegedi lapnak - elismerte, 20-25 éve többször "megkérték", készítsen ünnepségeken, rendezvényeken fotókat, de nem tudta, hogy a képek kinek kellettek, ügynöki jelentést senkiről nem írt.

Nem az a Cserhalmi

Cserhalmi György színművész közleményt adott ki, amelyben leszögezi, hogy az ő adatai nem egyeznek a listán szereplő Cserhalmi Györgyével. A színész arra kér mindenkit, hogy ne őt keressék ügynökügyben, mivel ő az azonos nevű embert nem ismeri, róla felvilágosítást adni nem tud, áll a közleményben.