Aggasztó jelek a melegfelvonulás előtt

2008.07.05. 07:40
A rendőrség szigorú és következetes fellépést ígér a szombati melegfelvonulás és az ellendemonstrációk biztosítására.

Szombaton 15 órakor a fővárosi Deák téren gyülekeznek a 13. Meleg Méltóság Menet résztvevői. A résztevők a beszédek után végigvonulnak az Andrássy úton. A rendezvény az 56-osok terén koncerttel zárul, este fél 7 körül. A menet az ötnapos LMBT (Leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) fesztivál fő eseménye.

A felvonulók a szexuális orientációjuk miatt bántalmazottak melletti kiállásukat demonstrálják. Mivel ilyen támadásra a tavalyi rendezvényen is volt példa, a rendőrség fokozottan ellenőrzi a helyszíneket. A következetes rendőri fellépésre annál is inkább szükség lesz, mert idén három ellentüntetést is bejelentettek, a támadások pedig már napokkal a rendezvény előtt megkezdődtek.

A Rendszerváltó Fórum menetén azonos útvonalon, négy órával a melegek után vonulnak fel az "egészséges, és morálisan elfogadható emberek". Egy magánszemély a melegrendezvénnyel egy időben, azzal pontosan szemben kíván majd haladni a szervizúton, a Magyar Nemzeti Bizottság pedig az Andrássy út mellett, a Liszt Ferenc téren tart ellendemonstrációt.

Tavaly csak a felvonulás után, idén azonban már előtte is történtek súlyos atrocitások. Csütörtökre virradóra Molotov-koktélokat dobtak a józsefvárosi Magnum szauna előterébe, a múlt héten pedig egy belvárosi meleg szórakozóhelyet, az Action bárt érte támadás.

Az idei melegfelvonuláson Demszky Gábor főpolgármester ugyan személyesen nem lesz jelen, de levelet írt, mert szerinte a nemi identitásukat vállaló békés budapestiek fizikai bántalmazása, a személyük ellen irányuló gyilkos indulat láttán egyetlen jóérzésű demokrata sem mehet el szó nélkül.

Nyilatkozatában elszomorítónak nevezte a liberális politikus, hogy az árpádsávos zászlók alatt ellendemonstrációt szervező szélsőségesek a saját állításuk szerint a "normalitás" védelmében cselekszenek. Demszky Gábor szerint éppen az, amit ők tesznek, áll távol mindentől, amit a világ demokratikus országaiban normálisnak tartanak.

A Jobbiknak erről azonban merőben más a véleménye. A szervezet közleménye szerint a meleg felvonulók deviáns nézeteik mellett demonstrálnak és agresszív magatartásukkal az egészséges társadalom normái szerint élőket kívánják sokkolni, megzavarva őket nyugalmukban.

A melegfelvonulást a Jobbik szexuális aberrációknak, öncélú magamutogatásnak, tömeges közszeméremsértésnek aposztrofálta, aminek soha, sehol nincs helye. A szervezet azt üzente az utcára készülőknek: "most még visszafordulhatnak, még mielőtt az ébredő és szerveződő társadalmi ellenállás falaiba ütköznek".