Hány politikus tisztességes? - megfejtés

2006.09.26. 17:24
Hétvégén logikai feladvánnyal kedveskedtünk Önöknek, amit Raymond Smullyan A hölgy vagy a tigris? című könyvében találtunk. "Egy gyűlésen száz politikus vett részt. Minden politikus vagy tisztességtelen, vagy tisztességes. A következőket tudjuk: 1. volt köztük legalább egy tisztességes politikus; 2. bármelyik kettő közül legalább az egyik tisztességtelen volt. Meg lehet-e mondani ezek alapján, hogy hány politikus volt tisztességes, és hány volt tisztességtelen?" - kérdeztük.

A megoldás ugyanonnan: "Válasszunk ki egy tisztességes embert a társaságból, akinek a neve, mondjuk Frank. Ezután válasszunk ki egy másik valakit a maradék 99 ember közül, mondjuk Johnt. A második feltétel szerint a két ember közül legalább az egyik tisztességtelen. Mivel Frank nem tisztességtelen, ez csak John lehet. Mivel John bárki lehet a maradék 99 ember közül, mind a 99-nek tisztességtelennek kell lennie. Vagyis az a válasz, hogy egy tisztességes és 99 tisztességtelen." (Esküszünk, hogy szó szerint idéztünk, nem mi neveztük el Frank-nek a tisztességes politikust! Soha nem hazudnánk Önöknek.)

Több száz megfejtés érkezett, szinte mindegyik hibátlan, és ha az "igen, meg lehet mondani" jellegű minimálválaszokat leszámítjuk, szinte mindegyik tartalmazott kommentárt is. A legtöbben azt fűzték hozzá, hogy "pont mint a való életben", sokan pedig a 99 feketeseggűt is kevesellték. Néhányan tudni vélték, hogy Orbán Viktor az egy darab patyolatlelkű, mások úgy vélekedtek, azt az egyet is gyorsan leváltotta a többi. A "ha néhány 'SMAUG' egyben 'THOR' is, néhány 'THOR' pedig egyben 'THRAIN' is, akkor néhány 'SMAUG'-nak feltétlenül 'THRAIN'-nak kell lennie" válasz remekül áthidalta a legalább egy tisztességes ember problémáját, a "hello szarkeverők" megszólítással érkezett levél javasolt harmadik pontját ("3. bármelyik kettő közül legalább az egyik volt indexes sajtómunkás") viszont nem tudtuk elfogadni, mert nem sajtótájékoztató szerepelt a példában.

A helyes megfejtők nyereménye egyéves Index előfizetés, és talán némi remény, mert lám, még a matematika is ad esélyt a politikusoknak. A többieket vigasztalja Sixy nevű olvasónk trükkös megoldása:

"Minden látszat ellenére pontosan 2.

1) Természetesen Gyurcsány Ferenc egész biztosan tisztességes, hiszen ő szemére vetette a többi kilencvenkilenc politikusnak, hogy tisztességtelenek és hogy a jó útra kell térniük. És Istenemre mondom, ezek a böszme politikusok utána jó útra is tértek és ők is tisztességesek lettek.

2) Másrészt Orbán Viktor. Még ha nincs is bent a gyűlésen, akkor is. Hiszen ő soha sem hazudott.

3) Nyilván felmerülhet a kérdés, hogy ha kettejüket kiválasztjuk, vajon melyikük a tisztességtelen (hiszen a feladat szerint egyikük biztosan az). De hát ugyan kérem, mutasson nekem egy olyan embert, aki kettejüket egyszerre választaná ki."