Grespik: Ez a magyar való világ

2003.11.27. 16:43
Grespik László szerint azért volt szükség a bíró vallását, származását firtató kérdésre egy keddi tárgyaláson, mert az ügyészség vádindítványa kizárólag durván zsidóellenes szövegeket idézett, ezért kellett meggyőződnie a bírói elfogulatlanságról. Szerdai ljubljanai útja miatt csak késve értesült Grespik László keddi zsidózásáról Lomnici Zoltán. A főbíró elítéli a bírák faji, felekezeti, vagy akár nem szerinti diszkriminációját. Az ügyvédi kamara megvizsgálja, indokolt-e a fegyelmi.
"Két hete le volt fixálva, hogy csütörtökön 14 órára bemegyek a Budapest TV-be. A műsorvezető most szólt, hogy a tulajdonos megtiltotta, hogy betegyem a lábam a stúdióba. Ez a magyar való világ, ez az igazi diszkrimináció" - mondja az Indexnek Grespik László, aki egy, a Viking Klubban 1999-ben lezajlott skinhead-koncert nyomán közösség elleni izgatással vádolt fiatalember ügyvédjeként a büntetőper első, keddi tárgyalásán azzal fordult a bírónőhöz: zsidó vallású-e, zsidó származású-e.

Hack Péterről tudjuk

A védő, a MIÉP korábbi képviselőjelöltje nem számít retorziókra. Bánáti Jánosnak, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökének faxolt levelében idézi az Alkotmányt, amely kimondja: A védő nem vonható felelősségre a védelem ellátása során kifejtett véleménye miatt. A kérdés feltevésére Grespik szerint azért volt szükség, mert az ügyészség vádindítványa kizárólag durván zsidóellenes szövegeket idéz, ezért kellett meggyőződnie a bírói elfogulatlanságról.

Péterfalvi Attila kifogását - az ügyvéd jogellenesen különleges adatot kívánt megtudni - Grespik nem fogadja el, mert a bíró "nagyon korrektül" válaszolt, ezzel hozzájárult a különleges adat közléséhez, sőt, ezt közokiratba, a bírósági tárgyalás jegyzőkönyvébe foglalta. Az ügyről a sajtóban nyilatkozókról szólva kifejtette: "Hack Péterről tudjuk egyrészt a származását, másrészt a politikai hovatartozását, Halmai Gábor pedig Soros Györgytől kapott pénzt".

Későn értesült

"Elfogadhatatlan a bírák faj, felekezet vagy akár nem szerinti diszkriminációja" - reagált két napos késéssel Grespik László keddi kérdésére Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. A Budapesti Közigazgatási Hivatal egykori vezetője védőként az eljáró bírónő zsidó származására kérdezett rá.

Lomnici Zoltán nem kívánt a konkrét esettel kapcsolatban nyilatkozni. A főbíró azzal indokolta a késedelmes reagálást, hogy szerdán érkezett a szlovén fővárosba, a legfelsőbb bírósági elnökök állandó konferenciájára, és ezért csak késve értesült a Pesti Központi Kerületi Bíróság keddi tárgyalásán történtekről.

Grespik megnyilvánulását Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos jogellenesnek minősítette. Grespik szerint azonban "védői kötelessége volt tisztázni a bíró elfogultságát".

Fegyelmi?

Az ügyvédi kamara elrendeli annak kivizsgálását, hogy indokolt-e fegyelmit indítani Grespik László ügyvéd ellen, aki egy szkinhed-perben megkérdezte a bírótól, zsidó származású, vallású-e - közölte a kamara elnöke az MTI érdeklődésére csütörtökön. "Az ombudsmani kezdeményezés a vizsgálat elrendelésének alapjául szolgál" - mondta Bánáti János ügyvéd, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke. az ügyvédi törvény szerint a fegyelmi eljárás nyomán megrovás, pénzbüntetés, felfüggesztett, vagy tényleges kizárás alkalmazható. "A bíróság tekintélyének, méltóságának megsértésével kapcsolatos fegyelmi ügyeknek már van gyakorlata a kamaránál, a személyes adatokkal kapcsolatos ügyekben azonban még nemigen jártunk el" - tette hozzá a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke.

Medgyessy: ellentétes a demokrácia alapvetéseivel

"A demokrácia alapértékeivel, az erkölccsel és a jó ízléssel is ellentétesnek találom azt, hogy a Magyar Köztársaság egy bírósági tárgyalásán bárki bárkinek a származása felől érdeklődjék, akár a vádlott, akár az ítélkező származását a jogalkalmazás viszonyítási pontjává tegye" - szögezi le Medgyessy Péter az MTI-hez csütörtökön eljutatott közleményében.