Lomnici a bírák képzéséért felelhetne

2008.06.05. 07:33
Az igazságügy Oktatási Tudományos Tanácsának elnöke lehetne Lomnici Zoltán, írja a Népszabadság. (A grémiumnak nincs függetlenített vezetője, élén a jelenlegi főbíró áll.) A leköszönő Lomnici nem cáfolta, hogy ez egy lehetőség, de alpanak azt állította, két mási alternatíva is felmerült. Ezek miben létéről azonban hallgatott.

A bírák képzéséért és továbbképzéséért, a tudományos kutatásért és az ezzel összefüggő nemzetközi kapcsolatokért felelős Oktatási Tudományos Tanács elnöke lehet Lomnici Zoltán távozó főbíró, írja a Népszabadság.

Ennek kapcsán Lomnici csak annyit mondott a lapnak: "egyelőre csak annyi biztos, hogy június 26-tól a Legfelsőbb Bíróság tanácsvezető bírájaként dolgozom. Azt a főbíró nem cáfolta a Népszabadságnak, hogy ez a lehetőség is szóba jött, ám semmiképpen nem tekinthető lefutottnak, hiszen ha létrehozzák ezt az önálló posztot, pályázat útján töltik majd be.

A grémium, írja a Népszabadság, ma is létezik, ám nincs "függetlenített" vezetője. A testület az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) döntés-előkészítő és tanácsadó szerve, feladatai közé tartozik egyebek mellett, hogy a Magyar Bíróképző Akadémia (ennek vezetője Solt Pál korábbi főbíró) működésével kapcsolatos irányítási és ellenőrzési feladatokhoz nyújtson segítséget. Tagjai közt van három bíró és három jogi kar dékánja, elnöke pedig a mostani főbíró.

A leköszönő főbíró hangsúlyozta: pályafutása folytatását illetően még legalább két lehetőség jött szóba, ám ezekről nem kívánt nyilatkozni.