Sikeres volt a Hidász utcai lóégetés

2005.12.19. 11:00
A II. kerületben megmaradhat a lovarda, Dunakeszin tiltakoznak a téli galopp-pálya eladása miatt.

Bár korábban a Honvédelmi Minisztérium (HM) úgy nyilatkozott, hogy nem kívánja "az adófizetők pénzéből tovább finanszírozni a rózsadombi lovassport szerelmeseinek luxushobbiját", mégis megmenekül a Hidász utcai lovarda.

Minderről a főpolgármesteri kabinet hallgatott meg tájékoztatót hétfőn. Az ülésen kiderült, hogy a bezárásra ítélt lovarda mégiscsak fennmaradhat, mert a honvédelmi tárca átadja a II. kerületi sportlétesítmény üzemeltetési jogát a helyi önkormányzatnak. Ez azt jelenti, hogy a kerület tartja fenn a jövőben a lovardát.

A kerület azért csak az üzemeltetési jogot kapta meg információink szerint, mert a lovarda egy helyrajzi számon van a honvédségi laktanyával, és ezért a tulajdonjog átruházásához előbb meg kellett volna osztani a területet. A lovarda egyébként immár sokadszor menekül meg a felszámolástól, korábban állítólag a HM már felajánlotta a területet a II. kerületnek, de évekkel ezelőtt az még nem élt ezzel a lehetőséggel.

A létesítmény megtartásáért tiltakozó demonstrációt tartottak nemrégiben a Hidász utcában. Az Index is beszámolt az eseményről, amelyen lovasok, lovagló gyerekek és szüleik vettek részt. Bakács Tibor - aki korábban az Indexen is írt cikket a Hidász utcai lovarda megmentéséért - a rendezvényen arra szólította fel a politikusokat, hogy "ne hagyják feláldozni napi anyagi érdekekért a magyar lovassport utolsó budapesti fellegvárát".

Ezután egy életnagyságú falovat gyújtott fel "Settenkedő", tiltakozásul az ellen, hogy a HM be akarja zárni a lovardát. A lelkes lovasok, az itt lovagló gyerekek és szüleik, valamint a lángoló ló előtt az ismert kritikus kijelentette: az "uralkodó politikai osztálynak" azt üzeni, hogy az ő dolguk távolabbra látni az egyszerűbb embereknél, a jövőbe, és a múltba is.

Tiltakozás Dunakeszin a téli pálya eladása miatt
Az Indexen nemrégiben beszámoltunk arról, hogy a Nemzeti Lóverseny Kft. eladta az 50 hektárnyi úgynevezett "téli pályát" Dunakeszin, az alagi lovas tréningközpontban. Sokan amiatt aggódnak, hogy a sportolásra használt területen lakópark épül. Ezzel kapcsolatban egy civil szervezet kereste meg lapunkat, amelyben a Dunakeszi-Alag Közhasznú Egyesület elnöke, Magyar János kifejti: "Dunakeszire már régen ki kellett volna tenni a 'megtelt' táblát, mert az eddig épített divatos, de jellegtelen lakóparkokkal végképp zsúfolt lett a város. A belterületbe vont földeken épült új városrészekhez nem épültek meg azok a közintézmények, melyeknek hiánya máris érezhető, gondolunk itt óvodákra, iskolákra és egyéb közügyi épületre, de a nem létező tömegközlekedésre is. Nem csoda, hogy a Nemzeti Lóverseny Kft. által most eladott 50 hektárnyi ún. Télipálya villámgyors belterületté nyilvánításától fél a város közvéleménye." Az egyesület tájékoztatta az Indexet arról is, hogy "amennyiben a további fejlemények indokolják", aláírásgyűjtés indul az ügy miatt, hogy "a város polgárainak véleményét kellő nyomatékkal a döntéshozók tudomására juttassák".