Indulatokat kavart Gyurcsány lovári mondata

2004.09.29. 12:53
"Egy Magyarország van: romák és magyarok közös országa" - mondta miniszterelnöki expozéjában Gyurcsány Ferenc lovári nyelven szerdán délelőtt. A mondat már a beszéd közben is nagy zúgolódást váltott ki, később Farkas Flórián fideszes képviselő kifejezetten kikérte magának a "pr-fogást". Szerinte a Medgyessy-kormány idején szétbombázták az országos cigány érdekképviseletet. Az OCÖ elnöke dísztáviratban készül megköszönni Gyurcsány szavait.
Egy lovári nyelvű mondatot foglalt expozéjába Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt a parlamentben szerdán, a kormányprogram vitájának kezdetén. "Zhanav ke jekh Ungriko them si: le romengo thaj gazhengo them" (körülbelül: "Egy Magyarország van: cigányok és magyarok közös országa") - mondta Gyurcsány Ferenc, miután szólt arról, kormánya folytatni kívánja elődje esélyteremtési törekvéseit. Elmondta, biztosítani szeretnék a romák közösségbe való beilleszkedését az oktatás, a munka, az egészségügy és a kultúra területén.

Képviselői közbekiabálásra a miniszterelnök-jelölt így folytatta: "Van, aki érti. Van, aki érti, ez mit jelent - ha mással nem, a szívével, képviselő úr; segítek önnek. Egy Magyarország van: romák és magyarok közös országa, és én büszke vagyok erre, képviselő úr."

Magyar Bálint oktatási miniszter később kifogásolta, hogy Gyurcsány felszólalásának ennél a részénél valaki azt kiabálta: "Ez a magyar parlament!"

"Ne becsülje le ennyire a cigányokat"

"Mi is magyarok vagyunk - cigány származású magyar állampolgárok. Ne becsülje le ennyire a cigányokat" - reagált a Gyurcsány által elmondottakra Farkas Flórián fideszes képviselő. Hozzátette, a miniszterelnöki beszédbe illesztett lovári mondatot puszta pr-fogásnak tartja, miután a Medgyessy-kormány két éve alatt ellehetetlenítették az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) működését. A képviselő kifogásolta a kormány "elcigányosodott cigánypolitikáját", amely szerinte súlyosan sérti a magyarországi romák önbecsülését.

Farkas szavaira adott válaszában Devánszkiné Dr. Molnár Katalin MSZP-s képviselő röviden megvédte a kormányprogramot, melyben szó van a romák speciális képzéséről, elhelyezkedési programokról és a roma kultúra terjesztéséről. Farkas Flórián erre többek közt azt mondta: "Ma 60-70 százalékos a cigány munkanélküliségi ráta. (...) Én nem beszélnék akkor, ha ezzel tisztában lennék." Fideszes képviselőtársa, Láyer József hozzátette, "a szürkeállomány pártjának" kormányprogramjában csupán fél oldal jutott a romákra.

Kolompár dísztáviratot ír

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke üdvözlőtáviratban köszöni meg Gyurcsány Ferencnek, hogy cigány nyelven is megszólalt az Országyűlésben, közölte Kende Péter, az OCÖ kommunikációs vezetője.

A magyar Országgyűlésben miniszterelnök vagy miniszterelnök-jelölt még nem szólalt meg cigányul, közölte az MTI-vel az Országgyűlés sajtóirodája. Cigány szó utoljára 1991. december 29-én hangzott el, amikor Horváth Aladár SZDSZ-es képviselő részt vett a költségvetés vitájában.