Kovácsszemle

2007.06.29. 05:44
Míg Magyarországon megveretések és nemi erőszakok között annyi minden történik, hogy az ember már nem is tudja, hova kapja a fejét, a magyarok a világon máshol is az események középpontjában állnak. Vegyük például a Kovácsokat, hiszen belőlük még a legsűrűbb dzsungelben és a legkietlenebb sivatagban is él néhány tucatnyi.

Gyászolnak most a Kovácsok, és fájdalmukban osztozik a világítástechnikai szakma is. Nyolcvan éves végleg lekapcsolta a villanyt George Kovacs, az amerikai lámpatervezés pápája. Kovacs nevéhez kötődik a halogén égők bevezetése az amerikai piacra, és tényleg jelentős figura lehetett, hiszen haláláról még a New York Times is megemlékezik.

Az élet azonban megy tovább, a Kovács-lét körforgása pedig örök. A mindössze 16 éves kanadai gimnazistalány, Alanna Kovacs például a csehországi Ostravába készül, ahol az ifjúsági atlétikai világbajnokságon diszkoszvetésben csaphat össze a világ többi ifjú tehetségével, akiket viszont nem Kovácsnak hívnak. Nem Alanna az egyetlen ifjú dobóatléta Kovács, aki remek formában van. A 18 éves súlylökő Joe Kovacs például a nyaralását is elhalasztotta azért, hogy részt vehessen egy jótékonysági amerikaifoci-meccsen, amelyet a hülye bohócos gyorsétteremlánc szervez.

A sport egyébként is az élet azon területe, amely hagyományosan nagyon fekszik a Kovácsoknak. Ott van például a veszprémi születésű Kovács Tamás, aki az amerikai High Point egyetem hosszútávfutójaként remekel. Kovács kiemelkedő teljesítménye nem maradt visszhang nélkül, a napokban választották be a hangzatos nevű ESPN: The Magazine/CoSIDA District III Academic All-District Men's Track/Cross Country Second Team-be. És ne feledkezzünk meg Jesse Kovacsról sem, aki a kaliforniai Chico Outlaws baseballcsapat oszlopos tagjaként járult hozzá a csapat hat meccs óta tartó veretlenségi szériájához.

A Kovácsok azonban nem csak a test, hanem a szellem emberei is. Dora Kovacs, a Massachusetts General Hospital munkatársa például épp most jelentette be, hogy kutatócsoportja felfedezte, egy, az Alzheimer-kór kialakulásáért felelős enzim képes zavarokat okozni az agyban található idegek működésében. Ez pedig azért fontos, mert így nagyon úgy tűnik, hogy ez az enzim a felelős a betegségben szenvedőknél gyakori remegésekért.

Az amerikai Brightonba valósi Stephen Kovacs doktor mindannyiunkat figyelmeztet arra, hogy a naptól védő kozmetikumok vásárlásánál nem elegendő arra figyelni, hogy hanyas faktorú terméket választunk. Ez ugyanis csak azt jelöli, hogy mennyire leszünk védve az UVB sugaraktól, és doktor Kovacs szerint az UVA sugárzás is nagyon veszélyes lehet. Ezért keressünk olyan naptejeket és napolajokat, amelyek parsol 1789-t vagy avobenzont tartalmaznak, mert azok teljes védelmet biztosítanak.

A Kovácsok szaktudását, tenni akarását és becsületességét szerencsére mások is értékelik. Linda Kovacs például bejutott az Ohio állambeli Streetsboro polgármester-választásának második fordulójába. Szurkoljunk neki!