Változatlan összetételben marad a kormány

2004.08.26. 20:16
A kormány a következő harminc napban várhatóan változatlan összetételben működik, mivel Medgyessy Péter miniszterelnök nem készített előterjesztést a múlt héten bejelentett minisztercserék végrehajtására.
"Nem készült hivatalos előterjesztés. Az élet felülírta a tervezett változtatásokat" - mondta Gulyás Erika kormányszóvivő csütörtökön az MTI-nek. "Egyetlen név sem került tovább" - fűzte hozzá Gulyás Erika.

Réthy megy egyedül

Az alkotmány szerint a minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki és menti fel. Eszerint a miniszterek és az államtitkárok valamennyien hivatalban maradnak, egyedül Réthy Imrének, a gazdasági tárca közigazgatási államtitkárának lemondása hatályos, mivel azt aznap elfogadta Csillag István miniszter. A jogszabályok szerint a közigazgatási államtitkár felmentése a miniszter kompetenciájába tartozik.

Előzmények

Mint ismert a kormányválság Medgyessy Péter múlt szerdán bejelentett kormányátalakítási tervei miatt robbant ki. Medgyessy felmentett volna posztjáról három minisztert, Gyurcsány Ferenc ifjúsági- és sportminisztert, Burány Sándor munkaügyi minisztert és Csillag István gazdasági minisztert. A kormányátalakítással létrejött volna egy új, fejlesztési tárca is, aminek vezetője Veres János, a Pénzügyminisztérium eddigi politikai államtitkára lett volna. Medgyessy menesztette volna Tóth András titkosszolgálatokat felügyelő államtitkárt, és megszüntette volna Keller László államtitkárságát is. A változások szeptember elsején, illetve a miniszterek esetében szeptember 15-én léptek volna hatályba.