Mádl nem gondolkodik az újrajelölésén

2005.04.18. 16:19
Noha a Fidesz elnöke és parlamenti képviselőcsoportjának vezetője is Mádl Ferenc esetleges újraválasztását kezdte propagálni a hétvégén, a jelenlegi köztársasági elnök gyakorlatilag kizárta, hogy ismét megmérettesse magát.

Mádl Ferenc köztársasági elnök nem gondolkodik újrajelöléséről a köztársasági elnöki posztra. A jelenlegi államfő az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy "nem lát olyan kényszerítő körülményt", ami miatt korábbi elhatározásán változtatnia kellene.

Bővebben> > >

Miért ne?

Mádl Ferenc 2000-ben csak egy ciklusra vállalta az államfői tisztet, ennek ellenére Orbán Viktor az MTV vasárnapi magazinműsorában azt nyilatkozta, hogy Mádl Ferenc köztiszteletnek örvend, a nemzeti egységet öt évig jól képviselte. "Miért is nem maradhat ő?" - tette fel a kérdést, hozzátéve: Mádl Ferencet, "amíg nem muszáj", nem kell kizárni a jelöltek köréből.

Bővebben> > >

A Fidesz pénteken szimpátiaszavazást indított, hogy kiderüljön, az elenzékipárt aktivistáinak kérdésére válaszolók, kit szeretnének a leginkább a köztársasági elnöki székben látni. A zárt listára felkerült az összes parlamenti párt jelöltje: Szili Katalin, Gombár Csaba, Glatz Ferenc, valamint a Védegylet nevű szervezet jelöltje, Sólyom László. Schmitt Pál Fidesz-alelnök pedig néhány órával Mádl nyilatkozata előtt még azt állította: azért került fel a szimpátialistára, hogy ha a mostani államelnököt másfél millióan kérnék a folytatásra, "akkor megváltoztathatja a véleményét".

Bővebben> > >

Nem lát rá okot

Az államfő elmondta, hogy bár informálisan megkeresték, nem lát olyan kényszerítő körülményt, amely miatt ezt az elhatározását módosítania kellene. Elmondta: két okból vállalta "a minimális esély ellenére" a jelöltséget 1995-ben: "Az egyik, hogy a demokrácia fontos alapértékének tartottam - és tartom ma is - a választási lehetőség felmutatását. A másik: megtisztelőnek és fontosnak éreztem az akkori ellenzéki pártok törekvését annak kifejezésére, hogy van morálisan és szakmailag támogatható jelöltjük a posztra".

Öt évvel később "ugyanezen meggondolás alapján vállaltam a jelöltséget, és lettem államfő" - mondta a köztársasági elnök.