Mádl nyugodtabb hangnemet kér

2002.05.15. 15:54
Medgyessy Pétert kérte fel miniszterelnöknek az új Országgyűlés alakuló ülésén Mádl Ferenc köztársasági elnök. Az államfő szerint nem célszerű, ha a kampány durva hangneme jellemezné a parlament munkáját. Varga László korelnök beszédében felszólította képviselőtársait, hogy legyenek a társadalmi béke harcosai. A választások lebonyolítását Pintér Sándor beszédében magas színvonalúnak nevezte, Ficzere Lajos, az OVB elnöke javaslatokat nyújtana be a választási eljárási törvény módosításához.
Bízunk abban, hogy az új kormány és az új parlament is a nemzet közös céljait követi, az ezekhez vezető közös utakat építi, és az elmúlt évek hozamait jó gazdaként gyümölcsözteti tovább - mondta Mádl Ferenc az új Országgyűlés alakuló ülésén, szerdán, jelezve: Medgyessy Péter szocialista kormányfőjelöltet javasolja miniszterelnöknek.

'A haza olyan, mint egy katedrális'

Beszéde kezdetén a köztársasági elnök az országot egy katedrálishoz hasonlítva kijelentette: a törvényhozás ülésterme, mint a szentély a templomban, a magyar demokrácia legfontosabb színhelye. Mádl elismerését fejezte ki a választópolgárok felé, mert a nagy választási részvétel a "tizenkét éves demokrácia érettségét, a felelős gondolkodás kialakulását jelzi".

A köztársasági elnök rámutatott: a választás eredményeképpen az Országgyűlés eddig nem tapasztalt erőegyensúlyban kezd munkához. Hozzátette: a szavazók akaratából közel azonos létszámban van jelen a Házban a kormánypárti és az ellenzéki oldal. Ezért különösen fontos tudniuk, hogy bár más-más felfogást, pártos eszmét, választói réteget képviselnek, ezekből a padsorokból azonban a nemzet egészét kell látniuk - hívta fel a képviselők figyelmét az államfő.

Megfontolt munka

Mint mondta, most a higgadt és megfontolt munka ideje jött el. A tét a továbbiakban nem a másik fél legyőzése, a tét és a feladat a közös utak építése a választópolgárok akaratában megnyilatkozó fő nemzeti célok megvalósításához - fogalmazott Mádl. Immár nem okszerű és nem engedhető meg, hogy az elkövetkező időszakot is a kampány sokszor durva hangneme uralja - tette hozzá. A köztársasági elnök kijelentette: a választópolgárokkal egyetemben támogató, kritikus figyelemmel fogja követni az új parlament működését. Magyarország minta a régióban - mondta Mádl, aki ezután arra kérte az új kormányt: tartsák meg jó hírünket.

Varga László, a Fidesz képviselője korelnöki köszöntőjében azt kérte a képviselőktől, hogy az Országgyűlés legyen a nép ügyeinek intézője, egymás jogainak tisztelője, a magyar nyelv megőrzője; beszédét követően a Ház elfogadta a szerdai, alakuló ülés napirendjét.

Nagy magyar család

Adjunk hálát a Teremtőnek és mindazoknak, akik munkájukkal, szabadságuk és életük árán kivívták az ország szabadságát - kezdte beszédét Varga. A parlament korelnöke beszédében a történelmi kitekintő mellett az előző négy év eredményeire hivatkozva kijelentette: a kedvezménytörvény meghozatalával "békésen létrejött a tizenötmilliós nagy magyar család".

Felszólalásainkban kizárólag az ország dolgaival foglalkozzunk, tartsuk tiszteletben mások méltóságát, becsületét - mondta Varga, aki beszédében megkérte a megválasztandó házelnököt és helyetteseit: vonják meg a szót azoktól a képviselőktől, akik durván vagy sértőn szólalnak fel. Legyünk a társadalmi béke harcosai - szólította fel képviselőtársait Varga.

Magas színvonalú választások

A választások lebonyolítását értékelve Pintér Sándor belügyminiszter elmondta: országgyűlési képviselő-választások törvényes rendben, magas színvonalon zajlottak le, és a törvényes lebonyolítást az Országos Választási Bizottsághoz eljuttatott beadványok sem kérdőjelezhették meg. A választások a mintegy 140 nemzetközi megfigyelő, a három városban irodát felállító EBESZ véleménye szerint is a nemzetközi elvárásoknak, követelményeknek megfelelően történtek - tette hozzá Pintér.

Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság elnöke arról beszélt, hogy az OVB - amennyiben ez találkozik az Országgyűlés egyetértésével - megteszi a választási jogszabályok módosítására vonatkozó javaslatait. A változtatást elsősorban az ajánlószelvények ügye, a kampánytevékenység időtartamának kérdése, a kampánycsend témaköre és, nem utolsósorban, az esélyegyenlőség elve indokolja - mondta el az OVB elnöke.