Mádl hamar megteszi javaslatát

2004.08.31. 11:19
A Medgyessy-kormány mandátumának lejárta utáni első napon megteszi az államfő javaslatát az új miniszterelnök személyére, derült ki az államfő és Kovács László szocialista pártelnök keddi megbeszélése után. Kovács megerősítette: a koalíció kormányfő-jelölje Gyurcsány Ferenc.
A köztársasági elnök a Medgyessy-kormány mandátumának lejárta utáni első munkanapon megteszi a javaslatát az új kormányfő személyére - jelentette be Kovács László, az MSZP elnöke, miután kedden délelőtt egyórás megbeszélést folytatott Mádl Ferenccel. Elmondása szerint áttekintették az elmúlt hetek eseményeit és a jelenlegi helyzetet és egyúttal megerősítette, a két koalíciós partner Gyurcsány Ferencet jelöli új miniszterelnöknek. Kovács kitért arra is, hogy a két párt frakciója szerinte egyhangúan meg is fogja szavazni Gyurcsány kinevezését.

A szocialista pártelnök a koalíciós egyezetésekről szólva elmondta, a kormányprogramról, a kabinet szerkezetéről és a 2002-ben kötött koalíciós megállapodás esetleges megváltoztatásáról folynak. Szavai szerint leltárt készítenek arról, hogy a kormányprogramból mi az ami teljesült, mi az amit szeretnének megvalósítani, illetve mi az, amire már nem lesz lehetőség.

Szólt arról, hogy a tárgyalások témája a jövő évi költségvetés, az adótörvények megvitatása is. Az esetleges személyi változásokra vonatkozó kérdésekre úgy reagált: egyelőre minden csupán találgatás. Az MSZP elnöke leszögezte: a pártok joga a miniszterek jelölése, de a miniszterelnök eldöntheti, hogy kivel akar együttdolgozni és ezt a koalíciós partnernek is el kell fogadnia. A köztársasági elnök valamennyi párt vezetőjével a keddihez hasonló megbeszélést tervez.