A Fidesz ellenzi Magyar Bálint it-tagságát

2008.06.20. 19:03
Örül ugyan a Fidesz annak, hogy Budapesten kap helyet az Európai Innovációs és Technológiai Intézet, de azt sértésnek tartja, hogy Magyar Bálint SZDSZ-es képviselő helyet kap a társaság 18 tagú igazgatóságában. Az SZDSZ szerint nem segíti a párbeszédet ez a fideszes hozzáállás.

Magyar Bálint jelölése az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) igazgatósági tanácsába a magyar tudományos élet súlyos megsértése - közölte Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője pénteken az MTI-vel. Az SZDSZ reagálásában közölte: az ilyen típusú tiltakozás nem segíti a parlamenti együttműködést. A kormányszóvivő pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, Magyar Bálint jelölését a kormányban betöltött korábbi tisztségei is indokolják.

"Az Európai Innovációs és Technológiai Intézetet nem bukott miniszterek kádertemetőjének, illetve nem a kisebbségi kormány szavazatvásárlási terepének kell használni" - fogalmazott Németh Zsolt közleményében.

Mint írta, a Fidesz üdvözli, hogy Magyarországra kerül az EIT. A Fidesz meggyőződése, hogy a leendő intézet tevékenysége elősegíti a tudomány fejlődését, és hozzájárul Magyarország jó hírnevének növeléséhez, ugyanakkor - folytatta Németh Zsolt - döbbenettel értesültek arról, hogy Molnár Károly tárca nélküli miniszter Magyar Bálintot kívánja delegálni az intézet igazgatósági tanácsába.

Magyar Bálint liberális politikus korábban oktatási miniszter volt, a koalíciós kormány felbomlásáig fejlesztéspolitikai államtitkárként tevékenykedett a Miniszterelnöki Hivatalban. Meggyőződésünk, hogy egy ilyen posztra a tudományban jártas és nemzetközi hírnévnek örvendő szakembert kell kinevezni. Magyar Bálint jelölése a magyar tudományos élet súlyos megsértése - fogalmazott a fideszes politikus.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője reagálásában az MTI-vel közölte: az ilyen típusú tiltakozás nyilván nem segíti a parlamenti együttműködést. Budai Bernadett kormányszóvivő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta, Magyar Bálint olyan háttérrel, múlttal rendelkezik, ami alapján joggal jelölte Molnár Károly erre a posztra. Utalt arra, hogy Magyar Bálint korábban oktatási miniszter volt.

Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön a kormányszóvivői sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az intézetet 18 független jelölt és négy EU-s szervezeti képviselő fogja vezetni és a független jelöltek közé Magyarország Magyar Bálintot delegálja.

Az Európai Unió tagországainak versenyképességi ügyekben illetékes miniszterei szerdán Brüsszelben döntöttek arról, hogy Budapesten lesz a székhelye az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a bejelentés után közleményében azt írta, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet pályázatának győzelme a magyar tudomány által eddig elért eredmények elismerését és az ország jövőbeni fejlődése iránti bizalmat jelenti.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke csütörtökön az MTI-nek "jó fejleményként" értékelte, hogy Budapesten lesz az EIT székhelye. "Járt már ez nekünk" - fogalmazott a politikus, aki eddig diszkrimináltnak látta Magyarországot abból a szempontból, hogy nem sikerült idehozni egyetlen uniós intézményt sem.