Magyar Sziget: a sajtónak fizetnie kell

2003.08.13. 19:28
Nem bízik a sajtóban a Magyar Szigetet szervező Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, ezért lett idén a filozófiájuk, hogy a sajtónak fizetnie kell, ha tudósítani akar. Ám a kiemelten nagy médiaszenzációjú rendezvényeknél bevett szokás itt nem piaci megfontolásból született, inkább arra szolgál, hogy távol tartsa a nem kebelbarát sajtót.
A közvetítési jogokért egy napra egészen pontosan ötvenezer forintot kérnek, amiből negyvenezer forintot egyszer, tízezer forintot pedig az adott napra kell kifizetni, ha bármilyen médiatevékenységet folytatni akar a látogató. Így tehát csak kívülről szemlélhette meg az Index stábja a festői környezetben fekvő kismarosi egykori KISZ-tábort, ahol a Magyar Sziget helyet kapott. A stábnak ötvenezer forintot nem ért meg a dolog, ha pedig jegyet váltunk, folyton attól rettegtünk volna, hogy véletlenül elmédiatevékenykedjük magunkat.

Tavaly meghívtak "fűt, fát"

Tekintse meg képeinket
"Tavaly meghívtunk fűt, fát, még enni is kaptak az újságírók, aztán mi lett a köszönet?" - indokolja Toroczkai László, egykori MIÉP-es a szűrést. A halátlan Népszabadság például a tavalyi rendezvényről megjelent recenziójában voltaképpen egy szkinhedtábort mutatott be, ami viszont egyáltalán nem szerepelt a rendezvény saját magáról elképzelt sajtóarculatban.

Mindenkinek fizetni kell

Toroczkainak hiába jelezzük, hogy az Index tavaly nem írt semmit, nem hogy rosszat a rendezvényről. De Toroczkai nem ismer pardont. "Nem tehetünk kivételt egyik újsággal sem" - vélekedik, megjegyezve, hogy csak a médiatámogatókat, vagyis a Heti Választ és a Magyar Demokratát engedhetik be tízezrek leszurkolása nélkül.

Jó a hangulat

A tábort mindezek ellenére nagyon sikeresnek ítéli a főszervező, aki egyben a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője. Idén már 1500-an vannak, jóllehet tavaly jóval ezer alatt maradt a látogatók száma. És ennél csak többen lesznek, mivel csütörtökön kezdődik az igazi élet, tudatja büszkén Toroczkai hozzátéve, hogy bennt a hangulat is nagyon jó,.

Meglepetések sokasága

A Magyar Sziget táborának jegenyék árnyékolta környékén szinte csak kopaszokat láthattunk. A standard egyenruha a fekete kommandós volt, de a műkedvelők nem riadtak vissza az egyéb katonai egyenruhák viseletétől sem. A bejáratot egy hatalmas árpádsávos zászló díszítette.

Hangos zene nélkül

A délutáni táborban a Szigettel ellentétben nem volt hangos a zene, de két helyről is komoly orgánumú férfiemberek daloltak, és minden vizuális részlet beleillet a kilencvenes évek megkopott emlékű szkinheddizájnjába. A bejáratnál például kopasz ifjak fogadják a látogatót, hogy karlendítéssel és "Kitartás!" kiáltással képbe helyezzék az érkezőket.

Fellépők

A program szerint fellép az összes klasszikus magyar szkinhedzenekar (Egészséges Fejbőr, Oi-kor, Magozott Cseresznye, Romantikus Erőszak). Ezenkívül tartanak még előadásokat a nemzet eredetéről, a magyarságról, Attila királyról. Azt viszont egyáltalán nem értjük, bár nem ismerjük őket közelebbről, hogy egyik kedvelt erdélyi zenekarunk, a csíkszeredai Role, miért pont itt lép fel.