Gyurcsányista nők és az utolsó fellángolás

2006.05.01. 14:31
Régi május elsejéket idézett a Petőfi csarnok melletti vörös lufierdő, a kulturális programsorozat, és a színpadon tapsoló Lendvai Ildikó. Ami új volt: a tömeg most önszántából ment ki a napozórétre, vállalva a bőrigázást.

- Jó napot kívánok! A napozórétet keresem!

- Minek?

Tényleg röhejes napozórétet keresni alig tíz fokban, szakadó esőben. Az idei választási szezonban eddig ez a legnagyobb tévedésük Gyurcsányéknak, a nép nem is haragszik, inkább esernyőkből összefüggő tetőt emel a napozórét fölé (ott van a Petőfi csarnok mellett, amúgy). A fizika a jelenséget a győztesek gravitációs erejeként írja le.

Az utolsó fellángolás

Hiába mondja el Hiller István minden egyes beszédében rengetegszer, hogy az MSZP a fiatalok pártja, és a dinamizmus szavunknak ma már a szocialista a szinonimája, a közönséget nézve ez nem így van (nem van így). A többség nyugdíjas korú nénike, bácsika; őket a régi rendszer május elsejéin még kihajtották felvonulni, vagy egyenesen ők voltak azok, akik a többieket hajtották.


Tekintse meg képeinket!
fotók: Huszti István

Vannak még a középkorú, vagy annál csak valamivel idősebb nők, ők a miniszterelnök miatt jöttek, Gyurcsány az utolsó fellángolást jelenti néhányuk életében, és ehhez sokszor a férjeik is asszisztálnak.

Lamperth megy, Persányi marad?

"Megalakul a második Gyurcsány-kormány, tudnak tapsolni?" - hergelte a közönséget Molnár Gyula, a szocialisták budapesti elnöke, miközben a színpadot megtöltötték a "szocialista politikusok". A Szovjetunió létezésekor külön tudományág volt a november hetedikei dísztribünön megjelentekről és meg nem jelentekről messzemenő következtetéseket levonni a közeljövő személyi változásaira.

A színpadkép alapján teszünk egy kísérletet arra, hogy mit hoz a júniusi kormányalakítás a jelenlegi kormánytagoknak. Lapát (vagyis, nem jelent meg): Lamperth Mónika (lehet persze, hogy csak a kaposvári ünnepség fényét emelte), Juhász Ferenc, Veres János, Bozóki András, Csizmár Gábor, Petrétei József. (Gráf József sem volt a színpadon, az elemző csak egy pillanatra került zavarba, de a következő pillanatban meg is született a magyarázat: Gyurcsány kedvenc minisztere annyira biztos pont, hogy ő még azt is megteheti, hogy távol marad.)

Marad: Persányi Miklós (ez ám a meglepetés, ő SZDSZ-es miniszterként állt a szocialista politikusok között), Kiss Péter, Somogyi Ferenc, Rácz Jenő, Göncz Kinga.

Kitől tanult Horn Gyula?

"Szevasztok, győztünk" - mondta Hiller István pártelnök. Beszéde végig tegezős, mégsem az a tűzbehozó. Kezdetben a választási győzelemmel összefüggő adatokat sorolt, ezek jó része már a választás éjszakáján ismert volt. Szeretné, ha a párt gyors, fiatal, lendületes lenne. A győzelmet a jól kidolgozott programnak, az ambiciózus kormányfőjelöltnek és az összefogásnak köszönhetik. Még jobb lenne, ha hamarosan gyors, fiatal, lendületes lenne a szocialista párt.

A szocialista párt legyen gyors, fiatal, lendületes. Egyszer emelte fel a hangját a pártelnök (nem, nem a nemzeti politika említésekor), amikor a lendületes, fiatal baloldal megcsinálásáról beszélt. Fontos a nemzedéki együttműködés. (Idő hiányában nem részletezte ugyan, de néhány hónappal korábban Soroksáron megtette: a nemzedéki összefogás azt jelenti, hogy a fiatal Újhelyi István sokat tanult a középkorú Hiller Istvántól, a középkorú Hiller István sokat tanult az idős Horn Gyulától, az idős Horn Gyula sokat tanult... kitől is?)

Tollat kaptak örökbe


Gyurcsány Ferencet fogadta a délelőtt első valódi ovációja, beleértve Koós Jánost, a Fresh lányokat és Hiller Istvánt is. A győztes szocialisták szerinte képesek lebontani a falakat, a határokat, azért fog dolgozni, hogy Magyarország utolsó falujában is lássák, hogy van bátorságuk szembenézni az igazságtalansággal. "Istenemre mondom" - fogalmazott.

A nemzetről nemcsak beszélni akar, hanem tenni is érte, nem fél a változtatásoktól, nem fél hozzányúlni évtizedes tabukhoz. A következő években a szolidaritás és a szabadság jelszava fogja vezetni, a javakat pedig egyenlően fogja szétosztani.

A szakadó esőben vagy száz ember várta a miniszterelnököt a felsorakozott kormányzati Audik előtt. A rajongónők egy kisebb csoportja tollakat próbálgat - a farmerdzsekijükre szerettek volna aláírást kapni -, de a szakadó esőben egyik sem fog. A jelenetet látva az egyik biztonsági ember a belső zsebéből előhúzott egy alkoholos filctollat, odaadta a rajongóknak és vissza se kérte.