A lakosság napja

2002.05.01. 18:35
A szocialista közterület-kezelési kódex szerint az utcára vitt politika a demokrácia elleni merénylet, amely a haza afganisztanizálódásához vezet; ezzel szemben a parkokban, tömegek előtt folytatott politizálás úgy kell az alkotmányossághoz, mint pápai pároshoz a mustár. A Kossuth téri rockmagyarista csődületre csattanós választ adott a városligeti majális, Lagzi Lajcsival és Kovács Lászlóval.

mintha most mindjárt el kellene indulnunk mondjuk a Hanság lecsapolására
A pártelnök, Magyarország Josip Broz Titoja, aki kiűzte a hatalomból a kispolgári jobboldalt, már a Liget peremén is hallik - ekkor még playbackre gyanakszom, libertét, egalitét, fraternitét kér számon megint, szó szerint, ahogy a minap a tévében is elmantrázta. Mondom magamban: ez biztos felvételről megy, bites rajongókat képzelek el táskamagnóval a vállukon, Che-pólóban, ahogy újrahallgatják Kovács legjobb beszédeit és a legbelső körnek hozzáférhető alfázókazettát: leváltom a kormányt, nem dohányzom, napról napra jobban vagyok.

De nem: Kovács élőben adja elő a műsort, alátámasztva elméletemet, miszerint a politikusi akarat tehetetlensége oly mértékű, hogy tízfős brigádoknak is fél évbe telik, amíg kampányüzemmódba állítják, és újabb fél év, amíg le tud állni. Töretlenül folyik az agitáció, mintha a harmadik fordulóra készülnénk, vagy mintha most mindjárt el kellene indulnunk mondjuk a Hanság lecsapolására. Közpénzherda, leváltottuk, haggyaabba, satöbbi.

eszerint a szótagolva üvöltözés jól van csinálva
Medgyessy Péter persze ezek után könnyen öltheti magára a békéltetőjelmezt, alig vette át a szót, már temeti is a lövészárkokat, csikorognak a béke földgyalui. Beszédét a finomkodva színes forgatagnak nevezhető, fél füllel hallgató, a virslifeldolgozásban elmerült tömeghez igazították; szemantikailag szellős kis nyári szónoklat. Az "együtt" szó vagy tucatszor hangzik el, jut belőle mindenkinek külön-külön is. - Ünnepeljük az embert, mert ő minden jó forrása - evangelizál a Leendő, kerülve, de megpendítve a legfőbb érték kifejezést.

Amit még nem hallottunk: a pódium előtt tömörülők ütemes Med-gyes-sy skandálása dübörög fel. Nem akarják eltörölni azt, amit a Vik-tor-Vik-tor és társai jól csináltak, tudjuk; eszerint a szótagolva üvöltözés jól van csinálva. Még egy kis csípős Lendvai Ildikó, aztán a gyeplő a lovak és egyebek közé hullik: Dévényi Tibi bácsi tréfálkozik gyér sikerrel (ezért cserébe legalább három kívánsága lesz, fogadni mernék), Ayala és Brindisi pedig akciósan elénekli a maradék kampánynótákat. Éles István torgyánkodik, hátha még vicces, és itt van nekünk a jó Selmeczi Tibor, aki ugyan négy évig skrupulusok nélkül üzemeltette a királyi tévé elképesztő kabaréját - részéről az árkok betemetve, úgyis fogyóban a muníció. Farkasházy Tivadar az előre megírt, közhasználatú poénokra kihegyezett párbeszédek műfajában nyilvánul meg, ami neki is zavarbaejtő, a közönségnek is kínos; egy idő után már nem is tartanak röhögési szünetet a fáradt csattanók után, mert minek.

százasé' a terror, tessék a mézédes terrorból
A tüzérségi előkészítés után pedig diadalmasan bevonul Lagzi Lajos és stábja, hogy nyíltszíni Dáridóval biztosítsák az önfeledt szórakozást. Roma mulatósdalok oszlatják a bárányfelhőket, valamint a popszakma fel- és leszálló ágban lévő kiválóságai. Lajcsi egyébként nyíltan üdvözli a kormányváltást, "szevasz Viktor" kurjantással int mázsás búcsút Orbánnak. Talán még az is megfordul a fejében, hogy csonkíthatatlan szabadságot hirdető, soha meg nem alkuvó, lázadó szellemű kulturális működésének is köszönhetjük a sikert - azt mindenesetre, hogy ő most itt ropja velünk, a sikernek köszönhetjük.

Sokáig ezt nem lehet elviselni, hazaindulunk az Andrássy úton. A Terror Háza előtt többszáz fős sor várja a bebocsátást, nyilván akciós ma ellentüntetési okokból. Százasé' a terror, tessék a mézédes terrorból. Ez lesz: Lajcsiból hivatalos zenebohóc, a pógári ódal meg direkte antimajálist rendez szűzanyával, orosz tankkal és szegfűszeggel.

Keresek egy kényelmes árkot, és előzékenyen betemetem a fejem fölött egy időre. Addig mindenki vigyen haza egy embert.