Feljelentés az SZDSZ-elnökválasztás miatt

2008.02.18. 15:32
A hétvégén Szerdahelyi Szabolcs, hétfőn pedig Mali Zoltán tett feljelentést az SZDSZ elnökválasztása ügyében felmerült csalásgyanú miatt. Drávapiski polgármestere e mellett petíciót írt a pártvezetésnek, amelyben a pártelnök azonnali távozását szorgalmazza.

Még a hétvégén tett feljelentést közokirat-hamisítás gyanújával ismeretlen tettes vagy tettesek ellen Szerdahelyi Szabolcs a Deport '56 elnöke, amiért felmerült, hogy a borsodi liberális küldöttek közül olyasvalaki nevében is szavaztak a tavalyi tisztújításon, aki el se ment a tanácskozásra.

Hétfőn reggel Mali Zoltán Drávapiski polgármestere is feljelentést tett ugyancsak okirathamisítás gyanújával. Drávapiski polgármestere a baranyai pártbeléptetések kapcsán vált ismertté, akkor lépett ki pártjából, amikor kiderült, hogy korábban jogerősen elmarasztalták lopásért. A politikus később visszalépett a pártba, és tovább folytatta a tagszervezést.

Mali most az Indexnek azt mondta, a sajtóból értesült a csalásgyanúról, és úgy vélte, pártjának az az érdeke, hogy a hatóságok minél hamarabb kiderítsék, mi történt tavaly márciusban a liberálisok tisztújításán. Mali hozzátette, petíciót küldött az SZDSZ ügyvivői testületének harminc baranyai párttársával együtt, ebben Kóka János azonnali távozását szorgalmazzák. A párttagok ugyanis úgy vélik, Kóka illetigim, s a legjobb volna ha haladéktalanul távozna.

A borsodi ügyben egyébként vizsgálat indult, és legfeljebb harminc nap alatt végeznek vele. Kóka János pártelnök a hétvégén világossá tette, kész egy rendkívüli tisztújításon megmérettetni magát, s azt valószínűsítette, vélhetően történhettek szabálytalanságok a tavalyi tisztújításon.

A liberálisok az ügy kipattanásakor egyébként azt állították, nem ellenőrizhető már, hogy mi történt, mert a jelenléti íveket megsemmisítették, múlt csütörtökön azonban kiderült, hogy a Fővárosi Bíróságon maradt egy példány, hiszen a párttörvény alapján oda be kellett nyújtani. A szabad demokraták pert is ígértek az ügyet kirobbantó Hír tévé ellen, később jelezték, hogy a fejlemények miatt ettől elállnak.

A csalásgyanú a szabad demokraták hétfői frakcióülésén is szóba került. A tanácskozásról hivatalos közleményt nem adtak ki, de úgy értesültünk, többen úgy vélték, Fodor Gábor nem eléggé lojális a pártvezetéshez. Bőhm András ugyanakkor az Indexnek úgy vélte, valódi vizsgálatra van szükség, és ha lesz megismételt elnökválasztás, akkor nem egy formális szavazásnak kell lennie, hanem értékelni kell Kóka János eddigi elnöki ténykedését is.

Az ugyanis nem megy, vélte többen, hogy úgy tesznek, mintha minden a legnagyobb rendben volna. Voltak olyan hangok, hogy a pártnak ebben a nehéz helyzetben egy emberként fel kellene sorakoznia Kóka mögött