Átalakított március 15-i állami díj a fűfogyasztók érdekképviselőinek

2007.03.14. 14:44
Különös változáson esett át a tavaly Bozóki András kulturális miniszter által Bárdos Deák Áginak adott köztársasági arany érdemkereszt. Előbb szőrös bundát, majd átlátszó műanyag tokot kapott, és a rendeltetését is megváltoztatták. Bozóki miniszter megjegyzésének kíséretében "azt csinálsz vele amit akarsz", civil kurázsi díjjá nemesült, amit az idén a Kendermag Egyesület kap.

"Egy iparművész nagy szőrös rózsaszín pinába rakta" - mondta Bárdos Deák Ági az Indexnek, hogy mi történt a tavaly március 15-e alkalmából kapott köztársasági arany érdemkereszttel. "Ez egy klasszikus kereszt fityegő, amit nem akartam átvenni. Írtam egy levelet Bozókinak (aki akkor kulturális miniszter volt), hogy mi a lófaszért kapnék ilyet, mikor a Gödör-ügyben semmilyen előrelépés nem volt, de ő nem fogadta el, erre közöltem, hogy azzal a feltétellel átveszem, ha a koncerten a színpadon adja át, ahol figyelnek rá" - mondta a tavalyi díjátadásról az énekesnő.

"Ott a helyszínen, rögtön az átadás után bejelentettem, hogy vándordíjjá alakítom, mire Bozóki azt mondta, azt csinálsz vele, amit akarsz" - folytatta Bárdos Deák Ági. A történet még érthetőbbé válik, ha tudjuk, hogy a művésznő akkoriban benne volt abban a csapatban, amely a Gödör megmaradásáért küzdött. Tavaly a főváros ugyanis megpróbálta megszerezni a kulturális központként működő Gödör-klubot, és át akarta adni a Petőfi csarnoknak. Végül aztán minden maradt a régiben.

Bárdos Deák Ági tavaly a Gödör klubnak adta a díjat, az idén a Kendermag Egyesületre esett a választásuk. Nekik, hiszen Bárdos Deák elképzelése szerint minden évben az előző évi díjazott, és az énekesnő együtt döntik el, ki kapja a díjat. A Kendermag Egyesület azért harcol, hogy "gyerekeinket és minket se büntessenek törvények olyanért, amellyel másnak nem ártunk", indokolta, hogy miért a szervezetre esett a választása. Megemlítette még a Kendermag három évvel ezelőtti polgári engedelmességi mozgalmát, amelynek során fűszívók az értelmetlen diszkórazziák ellen tiltakozva több tucatnyian önként feladták magukat a rendőrségen.

Az idei díjátadó a Gödör klubban lesz az esti Ági 50 Kontroll koncertsorozat záróakkordjának szünetében.