Gyurcsány otthagyta az ünnepi menetet

2005.03.15. 10:12
A Magyar Köztársaság állami lobogójának felvonásával kezdődött meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc központi ünnepsége. A közjogi méltóságok virágot tűztek a nemzet kokárdájába, de nem a forradalmi villamossal, hanem gyalog indultak a Múzeumkertbe. Gyurcsány egy darabon otthagyta az ünnepi menetet, hogy szóba elegyedhessen népével.
Kedd reggel fél tízkor megkezdődött az 1848-49-es forradalom és szabadságharc központi ünnepsége. A parlament előtt a legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében vonták fel a Magyar Köztársaság állami lobogóját, majd Mádl Ferenc köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke és Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke koszorúzta meg a Kossuth-szobrot és tűzött virágot a nemzeti kokárdába.

Forradalmi villamos

A nemzeti kokárda vázába az ünneplők egyébként már péntek déltől elhelyezhették virágaikat. A 7,5 méter magas, 4,5 méter átmérőjű kokárda építéséhez a helyszínen biztosítottak piros, fehér és zöld virágokat. Az alkotás kedd estig tekinthető meg a Kossuth téren.

Az ünnep tiszteletére 10 órakor indult el a 2-es vonalán az úgynevezett forradalmi villamos. A Március 15. téri, a Vigadó téri, az Eötvös téri és a Roosevelt téri megállókban installációk és átalakított járművek idézik a kor hangulatát. A forradalmi villamos délután négy óráig közlekedik.

Az ünnepi menet március 15-e délelőttjén a Kossuth Lajos térről a Múzeumkertbe vonult, ahol 11 órakor Gyurcsány Ferenc mond beszédet.

A kormányfő letért a kijelölt útról

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem az előre kijelölt módon, hanem kisebb kitérőt téve ment át a március 15-i nemzeti ünnepen a Kossuth térről a Nemzeti Múzeumhoz. Az eredeti forgatókönyv szerint a vezető politikusok és közjogi méltóságok az Alkotmány utcán indulva gyalog mentek át a Kossuth téren tartott zászlófelvonás után a Nemzeti Múzeumhoz.

A miniszterelnök azonban az Alkotmány utca kezdeténél, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épületénél váratlanul átbújt a kifeszített kötél alatt, és a minisztérium épületét megkerülve tért vissza a kijelölt útvonalra.

Szóba elegyedett

A kitérő során a miniszterelnök többször is távolabbra küldte biztonsági őreit. Szóba elegyedett a járókelőkkel, aki kért tőle, annak autogramot adott. Egy hajléktalan hosszan kísérte a kormányfőt.

Egy kisebb csoport a minisztérium épületénél füttyszóval fogadta a külön útra indult miniszterelnököt, egy harsány hang kitartóan "hazaárulózott". Gyurcsány Ferenc nem fordított figyelmet a kiabálókra. Az Alkotmány utcára visszatérve elvegyült a tömegben, majd beérte a többi vezető politikust.