'Hogy fog elszámolni odafönt Antall Józseffel?'

2006.02.09. 09:08
Elveszett szavazatok, avagy miért nem érdemes az MDF jelöltjére szavazni? Ezzel a címmel hirdettek meg szerda estére lakossági fórumot a Békés megyei Mezőberényben Horváth Balázs volt belügyminiszter részvételével. A művelődési központban az MDF-es képviselőjelölt hívei is megjelentek, és nem értették: miért ne szavazhatnának Valentinyi Károlyra.

A művelődési központ előtt este háromnegyed hatkor gyülekezni kezdett a hallgatóság. Mezőberény kisváros, mindenki ismer mindenkit és már a több évszázados nemzetiségi megosztottság sem jellemzi; a háború előtt nehezen úszta meg kisebb-nagyobb verés nélkül a magyar, a szlovák vagy a német gátról áttévedt polgár a kiruccanást. Szépen köszöntek egymásnak a Horváth Balázsra várók, csoportokba verődve beszélgettek. Úgy tűnt, egy újabb unalmas politikai fórum kezdődik, a résztvevők egymásra licitálnak sajátjuk dicséretében, ellenfelük szidalmazásában. Aztán minden másképp alakult.

Csurka itt lemaradt

#alt#
Nézze meg képeinket!

"Elveszett szavazatok, avagy miért nem érdemes az MDF jelöltjére szavazni?" Ezzel a címmel hirdették meg Horváth Balázs volt MDF-es belügyminiszter és Erdős Norbert, a békési hármas választókörzet fideszes jelöltjének (és országgyűlési képviselőjének) lakossági fórumát.

A körzet eddigi országgyűlési választásainak ismeretében túlzónak tűnt a félelem az MDF-től. Négy és nyolc éve az MDF önálló jelöltet nem indított, 1994-ben a második fordulóban már nem is indult, míg 1990-ben az akkor még MDF-es Csurka István szűk négy százalékkal maradt le a győztes kisgazda mögött. (Csurkának rokonsága él Békésen, időnként most is eljár még látogatóba, de testvérét, a színész Lászlót látják gyakrabban errefelé.)

A kulcs: Valentinyi

Mi végre hát az MDF elleni kampány? Négy évvel ezelőtt ebben a körzetben országos meglepetést keltett Valentinyi Károly, aki független jelöltként a szavazatok 16,43 százalékát szerezte meg. (A szavazatok túlnyomó többségét Mezőberényben kapta, a kétszer akkora Békésen már nem volt ennyire népszerű.) Függetlenként 2002-ben nála több szavazót csak a fideszessé lett tatabányai Bencsik János nyert meg.

Az egykori alpolgármester és városi közgyűlési képviselő Valentinyi egy hétig gondolkodott azon, hogy elindul-e a választáson, végül a visszalépés mellett döntött. Szavazóitól azt kérte, hogy a második fordulóban lelkiismeretük szerint döntsenek, vagyis sem az MSZP, sem a Fidesz jelöltjének nem tett szívességet. Nos, a Mezőberényben különösen népszerű Valentinyi Károly most nem függetlenként, hanem az MDF jelöltjeként indul.

Derült égből APEH-revízió

Miért is lépett vissza négy évvel ezelőtt? - ezt kérdeztük a lakossági fórum előtt egy órával a közeli házában, amely a felesége által vezetett patikával épült egybe. "Kaptam egy ötéves APEH-revíziót - emlékezett. - Nem találtak semmit, sőt, mentegetőztek, hogy nem tudtak arról, hogy jelölt vagyok, a számítógép véletlenül éppen engem, éppen akkor dobott ki."

De történtek más furcsaságok is, ezekről sem most, sem négy éve nem volt hajlandó többet mondani annál, minthogy megfagyott körülötte a levegő. Illetve még annyit: "Az itt induló fideszes jelöltnek - és nem a pártjának - furcsa elgondolásai vannak a demokráciáról." És most nem áll fenn annak a veszélye, hogy ismét "megfagy a levegő?", kérdeztük. "A párttámogatottság csökkenti ennek a kockázatát" - válaszolta.

Csúcson nem kunszt

Valentinyi Károlyt már a 2002-es választások előtt megkereste az MDF, és volt egy pillanat, amikor úgy tűnt, hogy ő lesz a közös jobboldali jelölt. A Fidesz azonban választási megállapodást kötött a Fidelitasszal, és a párt ifjúsági szervezete éppen a békési hármas választókörzetet nézte ki Erdősnek.

A 2002-es választás után belépett az egyre nagyobb belső bajokkal küzdő MDF-be. "Csúcson lévő pártba nem kunszt belépni" - indokolta akkori döntését, és attól sem fél, hogy a párttámogatottság esetleg népszerűségvesztéssel jár. (Kupa Mihály 1998-ban függetlenként nyert Szerencsen, négy évvel később centrumosként a harmadik helyről lépett vissza az első forduló után.)

A szerda esti fórum címe meglepte, bár a Békés Megyei Hírlapban már némileg más címmel - Elveszett szavazatok, avagy miért elkerülhetetlen a polgári erők kormányzása - harangozta be az eseményt a fideszes hirdetés. "Különös, hogy a Fidesz sem az MSZP-t, sem az SZDSZ-t nem támadja, csak engem támad - mondta. - Talán azért lett az utolsó pillanatban más címe a rendezvényüknek, mert rájöttek: a negatív kampány nem jó."

Annyiszor elmondta már

A volt belügyminiszter a fórum előtti percekben a művelődési ház előterében egy idősebb úrral beszélgetett, akinek, mint később kiderül, nagy szerepe volt abban, hogy 1990-ben a befutott kisgazda jelölt "földhöz vágta a vörös kommunistákat és a rózsaszín kommunistákat". A beszélgetés után mi jöttünk.

- Úgy tudom, hogy eredetileg más címmel volt meghirdetve a fórum.

- Nem tudom, milyen címmel volt.

- Azzal, hogy miért nem érdemes az MDF jelöltjére szavazni.

- Hogy ne vesszenek el szavazatok. Annyiszor elmondtam, de most az Indexnek is elmagyarázom, mert gondolom, hogy a választójogi törvény nem eléggé alapos ismeretéből következett ez a kérdés. Ha nem ér el egy párt öt százalékot, akkor az öt százalékot elért pártok között az erő arányában osztódnak föl a szavazatok. Ez azt jelenti, hogy az MDF óriási valószínűséggel nem éri el az öt százalékot, és akkor ezek a szavazatok el fognak veszni. Miután nagyobb a valószínűsége annak, hogy az SZDSZ eléri az öt százalékot, ezért óriási a valószínűsége annak, hogy az MSZP gazdagodni fog MDF-es szavazatokkal. Ezért arra biztatom az embereket, hogy a Szövetségre szavazzanak azért, hogy meg tudjuk nyerni a választásokat.

- Az MDF-es jelölt viszont nem érti, hogy miért nem az MSZP ellen kampányol a Fidesz? Ugyanazon az oldalon állnak, és Ön is az MDF-ből jött.

- Nem ismerem az MDF-es jelöltet, de ha ezt mondta, akkor tájékozatlan, amit én nem rovok föl a hibájául, ez nyilván az ABC-vel kapcsolatos gondjaiból következik. Olvassa el, mit mondtam az újságokban: a szociálliberális oldallal szemben más a filozófiám, a jövőképem. Ha az MDF produkált volna egy olyan erős karizmájú vezetőt, mint a Fidesz, akkor most az MDF mellett korteskednék.

- Hová látogat még el a közeli jövőben?

- Több helyre ellátogatok.

- Nem tünteti ki látogatásával azokat a helyeket, ahol erősebb MDF-es jelölt indulása várható?

- Nincs még program.

Népfrontgyűlés is lehetnének

Erdős Norberttől is megkérdeztük, hogy miért változott meg a rendezvény címe. "Műhelycím volt, csak a tagoknak lett így kiküldve" - nyugtatott meg mindenkit, akinek netán álmatlan éjszakákat okozott volna a készülődő mezőberényi fórum.

A művelődési központ festményekkel díszített termében vagy hetven ember zsúfolódott össze. A gyorsbeszédű moderátor - akinek nevét és beosztását miatt nem értettük - rögtön belecsapott: "Kampánygyűlésre jöttünk össze, amelynek a címe: Elveszett szavazatok, avagy miért nem érdemes az MDF jelöltjére szavazni?" "Na, ez a hülyeség" - mondta hangosan az egyik választópolgár, mint később kiderül, Valentinyi híve. Társaival a terem harmadát töltötték meg, köztük volt az MDF-es jelölt kampányfőnöke is. Most értettük meg a moderátor poénkodását: "Sokfelől vagyunk, akár népfrontgyűlés is lehetnénk."

Közbeszólhattak a szocialisták

Erdős Norbert szájából Áder János, Révész Máriusz és Orbán Viktor szavai köszöntek vissza az MSZP-ről, azaz a "munkanélküliség pártjáról" és az "áremelések pártjáról". A térségbe a Fidesz-kormány alatt 2,5 milliárd, az MSZP-kormány alatt 1,3 milliárd forint juttatott.

Mintha ellenséges terepen érezné magát, szónoklatát ilyen mondatokkal színesítette: "Közbeszólhat bármelyik szocialista, aki úgy gondolja, hogy nem úgy volt, állok elébe." A szocialisták hallgattak

Horváth Balázs szerint "letisztult a pártpolitika", ezért ez a választás más lett, mint a korábbiak, két eltérő jövőkép csatázik majd. A baloldal győzelmét csak a Munkáspártra és az SZDSZ-re leadott szavazatok veszélyeztetik, a "Fidesz alól" viszont számos jobboldali párt vesz ki szavazatokat.

Nagy baj lehet

"Ha az MDF, a kisgazdaformációk, a Centrum és a Harmadik Út nem lennének, akkor a jobboldal megnyerné a választásokat - mondta felzúdulást keltve a moderátor, aki újból vitába keveredett a hallgatósággal. - Nincs esélye az MDF-nek." "Hogyne volna?" "Valentinyi vidéken csak nyolcszáz szavazatot kapott." "Honnan tudod? Ott voltál?" "Nézd meg a választási eredményeket!"

A hozzászólók azért voltak dühösek a fórum szervezőire, mert szerintük az MDF-es jelöltre leadott voksok nem vesznek el, ha a listán amúgy a Fideszre szavaznak. Ódzkodásukat azzal magyarázták, hogy Erdős nem a térségben él, Valentinyi viszont népszerű a városban. "Ő is jobbos képviselő lesz, ő is Orbán Viktort akarja miniszterelnöknek" - mondta Tóth Sándor, akit a moderátor külön kért, hogy "kulturált hangnemben" szóljon hozzá.


Klikk a képre!

Egy korábbi fideszes képviselőjelölt is Valentinyi védelmére kelt: "Ha nem lesz, aki visszalép a fideszes elől állónak, akkor nagy baj lesz."

A szerepéből egyre inkább kieső moderátor a támadást a végső érvvel verte vissza: "Ha ezt elmondtátok volna Orbán Viktornak, amikor itt volt Békéscsabán, akkor röhögő görcsöt kapott volna. Néhány embert meg lehet venni, de a választókörzetet nem."

Végül egy jó hír

"Hogy fog elszámolni odafönt Antall Józseffel? - kérdezte egy Valentinyi-hívő a volt belügyminisztertől. - Tizenöt éve a kenyerét ette, most meg odapiszkolt." Horváth a levegő után kapkodó Erdőst és a moderátort nyugtatgatta, majd válaszolt: "Ha valaki komoly és bensőséges viszonyban volt vele, akkor én abban voltam. Halála előtt tizenöt perccel nekem írt levelet - már benne volt a tű a kezében -, amit én most itt nem fogok elmondani."

A botrányos lakossági fórumot Erdős Norbert jónak látta bezárni. "Végül egy jó hírt szeretnék közölni - mondta kaján mosollyal. - Az MDF békési szervezete Erdős Norbertet támogatja az első fordulóban".

A terem egyik fele tapsolt, a másik csendben szitkozódott, majd mindenki hazament a magyar gátra.