Nagyszabású demonstrációt hirdettek cigány szervezetek

2008.09.08. 16:32
Demonstrációt szervez szeptember 20-ra a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma (MCF) és választási szövetségesei a Magyar Gárda és a szélsőjobboldali megnyilvánulások ellen. A demonstráció ugyanarra a napra esik, amikor a Magyar Demokratikus Charta is gyűlést tart Budapesten. Kolompár Orbán azt mondta, az egybeesés véletlen.

A cigányság történelmének legnagyobb szabású demonstrációjára készül a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma (MCF) és választási szövetségesei, hogy a Magyar Gárda és a szélsőjobboldali cigányellenes megnyilvánulások ellen tiltakozzanak, jelentette be Kolompár Orbán, az MCF és az Országos Cigány Önkormányzat elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Az OCÖ testületének nagyobbik frakciója, az MCF és választási szövetségesei a demonstrációjukat szeptember 20-án, ugyanazon a napon tartják Budapesten, amikor a nyár eleji melegfelvonuláson történt atrocitások után meghirdetett mozgalom is szárnyat bont. Az OCÖ és az MCF elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, az időpont választása véletlen, de megjegyezte, bár magánemberként csatlakozott a Magyar Demokratikus Chartához, a romák tüntetése térben és időben is távol lesz a miniszterelnök által életre hívott mozgalom szintén aznapra tervezett demonstrációjától.

Kolompár Orbán azt mondta, a demonstrációt a szélsőjobboldali nézeteket valló tömörülés, a Magyar Gárda és az utóbbi hónapokban történt cigányellenes fellépések, támadások miatt szervezik. Így akarják felhívni Európa és a világ figyelmét, „betelt a pohár, elég volt” és a cigányság erőt mutatva képes megfogalmazni akaratát, és ha kell, meg is tudja védeni magát a szélsőségekkel szemben.

A szélsőjobb és a Prikezsia Gárda terrort alkalmaz a cigányság ellen, de az emberi életnél nincs, és nem is lehet fontosabb. Ezért minden törvényes eszközt meg kell ragadni ahhoz, hogy ne használják politikai haszonszerzésre a cigányságot. Szeretnénk továbbra is békében élni, nincs szükség arra, hogy szembe állítsák a szegény roma és a szegény magyar embert, fogalmazott a roma vezető.

A Magyar Gárdát az OCÖ és Kolompár Orbán többször nevezte már a nyilvánosság előtt Prikezsia Gárdának. Prikezsia cigány nyelven annyit jelent, hogy szerencsétlenséget hozó, minden rosszat megtestesítő.

Kolompár Orbán arra kérte a média képviselőit és a többségi társadalom tagjait, hogy az ország gondjaiért ne a cigányságot állítsák be bűnbaknak. A több mint félmilliós közösség a rendszerváltással elveszette egzisztenciáját, státuszát, és a romák elleni egyre radikálisabb fellépés arra kényszeríti őket, hogy elhagyják azt az országot, ahol több száz éve békében élnek. "Nem fogunk némán, lehajtott fejjel a vagonokba vonulni (...) ha kell megvédjük magunkat" - jelentette ki az OCÖ elnöke. Hozzátette, békében, munkával, egyenrangú állampolgárként akarnak élni.

A demonstrációhoz az OCÖ ellenzéki frakciójának néhány képviselője, szervezeti szinten a Békés megyei Lungo Drom is csatlakozott. Arra a kérdésre, hogy Farkas Flórián, a szervezet elnöke, fideszes országgyűlési képviselő is részt vesz-e a megmozduláson, Kolompár Orbán úgy válaszolt, a Lungo Drom is betöltheti szerepét, ugyanis a demonstráció a cigányságért, pártérdekek nélkül szerveződik.

Dógi János, a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének elnöke hozzátette, sem politikailag, sem más ügyekben nem jó irányba halad az ország. Nem szervezeteket, politikát kell keresni, hanem az ügyet.

Az MCF választási szövetségesei a sajtótájékoztatón több olyan esetet is felidéztek, amelyek a cigányság ellen irányultak, illetve a Magyar Gárda rendezvényeivel voltak összefüggésben. Hangsúlyozták, ezt a lavinát ma még meg lehet állítani, ezért minden józanul gondolkodó embernek össze kell fognia a szélsőségek ellen, ugyanis ma a cigányságot bántják, holnap már más lehet a céltábla.