Dávid Ibolya: valami más kezdődjön

2002.09.21. 18:32
Dávid Ibolya szerint a Magyar Demokrata Fórum a megalakulása óta eltelt 15 évben megtanulta tisztelni és megtartani a demokrácia szabályait, valamint megtanult nyerni és veszíteni egyaránt. Az MDF elnöke szombaton, a párt XVII. országos gyűlésén a Pesti Vigadóban hangsúlyozta: 1990-ben úgy győzött az MDF, hogy egy percre sem ragadta el a győzelmi mámor, mert nem a hatalomra, hanem a megoldandó feladatokra koncentrált.
Dávid Ibolya szólt arról is, hogy az MDF tudott veszíteni is, 1994-ben és 2002-ben. Hozzáfűzte: a vereségben erőt ad az előző négy tartalmas év, a nyugodt lelkiismeret és az MDF demokrácia-felfogása. A pártelnök azt hangsúlyozta, hogy a kormányképes, mérsékelt és jobboldali erőteret ma a Magyar Demokrata Fórum és a Fidesz képviseli, felelős kötelességük, hogy méltányolják és erősítsék egymást.

Az MDF hitet tesz a partneri együttműködés és a politikai tisztesség mellett - jelentette ki Dávid Ibolya. Az MDF-es politikus számára a tizenöt év talán legfontosabb értéke az, hogy a demokrata fórum feladata történelmi volt, és a párt korrekt, tisztességes munkát végzett.

Antall érdeme a csatlakozás elindítása

A pártelnök hangsúlyozta: nem hagyhatják a magyar jobbközéptől, a Magyar Demokrata Fórumtól elvitatni azt, hogy az észak-atlanti szövetséghez és az Európai Unióhoz való csatlakozás az MDF és kiemelkedően Antall József tevékenységével vált eldöntött ténnyé.

Nem hagyhatjuk első miniszterelnökünktől elvitatni azt a többletet, amit ő saját személyiségével - a nyugati demokráciákban is feltétlen tiszteletet parancsoló módon - mindehhez hozzátett, mondta Dávid Ibolya. Véleménye szerint a kormányképes, mérsékelt és jobboldali erőteret ma a Magyar Demokrata Fórum és a Fidesz képviseli, felelős kötelességük, hogy méltányolják és erősítsék egymást. Biztos vagyok abban, hogy a pár ellenzéki év meg fogja erősíteni a jobbközép, konzervatív értékrendet Magyarországon - jelentette ki Dávid Ibolya.

Balsai: az ellenzék nem a sajtóban üzenget

Balsai István, az országgyűlési képviselőcsoport vezetője azt hangsúlyozta, hogy az MDF és a Fidesz csak együtt képes a keresztény-konzervatív polgári erőket összefogni. Leszögezte, hogy az ellenzék pártjai és parlamenti frakciói együttműködve politizálnak, és nem félreérthető sajtóértesüléseken keresztül kommunikálnak.

Balsai István szerint az MDF-frakció célja és feladata, hogy képviselje azt a közel két és félmillió választópolgárt, aki a polgári jövő folytatására és az ennek érdekében együttműködő politikai erőkre adta szavazatát. Hozzátette: a választóktól kapott megbízatás kötelezettségeket ró az MDF-re.

"Kötelességünk megőrizni mindazt a közös eredményt, amelyet a polgári koalíció kormányának működése és a nemzet erőfeszítése, kemény munkája teremtett meg" - jelentette ki Balsai István. Mint hozzáfűzte: védeni kell a demokratikus intézményrendszert és meg kell óvni a demokrácia stabilitását.

Önállóan és függetlenül

"El kell ismernünk, nem tudtunk minden esetben szabadon dönteni, nagyon szűk mezsgyén kellett mozognunk" - jelentette ki Csáky András, az országos választmány elnöke az önkormányzati választásokra való felkészülésről tartott beszámolójában.

Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Demokrata Fórum négy évvel ezelőtt nagyon jól szerepelt, mert több mint félezer MDF-es önkormányzati választott tisztségviselő van ma az országban, és több ezerre tehető azon függetlenek száma, akik kérték és vállalták az MDF támogatását.

Megemlítette, hogy a mostani választás előtt készítettek egy együttműködési megállapodás-tervezetet, amelyre a Fidesztől nem kaptak választ. Bejelentette: az MDF nyolc megyében és négy megyei jogú városban indul önállóan.

A 15. születésnap

Az országos gyűlés résztvevői a délutáni ülésen emlékeztek meg a demokrata fórum 15. születésnapjáról. Lezsák Sándor, a lakiteleki összejövetel kezdeményezője, volt pártelnök hangsúlyozta, hogy az MDF az egyetlen rendszerváltó párt, amely nem változtatta meg elveit, a 15 esztendős lakiteleki nyilatkozat és az 1988 szeptemberében elfogadott alapító levél minden mondata, gondolata ma is érvényes és korszerű, magyar és európai.

Lezsák Sándor szerint az MDF valószínűleg olyan helyzetben van, hogy egy rossz, felelőtlen lépéssel könnyen jelentéktelenné válhat a politikában, vagy feloldódhat a Fidesz integráló törekvéseiben. "De nem a Fidesztől kell félni! A magunk útját kell járni és másfél évtizedes nemzetpolitikai törekvéseinket kell érvényesíteni" - jelentette ki.

Véleménye szerint megvan a lehetőségük arra is, hogy "az általános zavar és elbizonytalanodás közepette" szervezetileg is újból megerősödjenek. Hozzátette: csak ez utóbbi lehetőséggel érdemes és szabad számolnia az MDF-nek.

Dávid Ibolya: tétlenül toporgunk

"Azt hiszem, hogy valami másnak kell kezdődnie, mint ami eddig volt" - mondta zárszavában Dávid Ibolya. Hozzátette: a kérdés az, hogy az MDF vállalja-e annak felelősségét, hogy olyan sokan tekintenek rá várakozással. "Tétlenül toporgunk és csak mondjuk, hogy jobbközép erőre lenne szükség Magyarországon, vagy elhatározzuk és lépünk is egyet, hogy mi legyünk a meghatározó jobbközép erő - mondta. "

"A magunk útját járjuk, annak tudatában, hogy ezen az úton mások is elférnek, és többen igyekszünk jó irányba. Mi együtt maradunk, nem botladozunk ezen az úton és nem is kullogunk senki után" - mondta a pártelnök.

A tanácskozást követően Dávid Ibolya arra a felvetésre, hogy a meghívás ellenére a Fidesz képviselői nem vettek részt az országos gyűlésen, azt válaszolta: ez egy családias összejövetel volt.