Dávid Ibolya: a fű vezet a 'nehézdrogokhoz'

2002.12.23. 18:29
A Magyar Demokrata Fórum szerint a parlamenti többség által elfogadott, kábítószerekkel kapcsolatos új Btk.-szabályozás az egész rendori eljárást nevetségessé teszi. Ezt Dávid Ibolya, az MDF elnöke, volt igazságügy-miniszter nyilatkozta hétfőn az MTI-nek.
- Az MDF módosító indítványával azt kívánta elérni, hogy mindenkire, aki csekély (mennyiségű) kábítószerrel kapcsolatban követ el bűncselekményt, vonatkozzék az a szabály, hogy csak kétévente egyszer élhessen azzal a lehetőséggel, hogy ne induljon ellene eljárás, hanem helyette egy magatartási előírással élhessen, és mentesüljön a büntetés alól - mondta a politikus.

Hozzáfűzte: a Ház nem szavazta meg javaslatukat, ezért nem büntethető a személy, akárhányszor érik tetten a kábítószer fogyasztása, másnak átadása, termesztése miatt, mert mindig mondhatja, hogy ő a magatartási szabályokat akarja betartani. Tehát korlátlanul, akár éveken évtizedeken keresztül hivatkozhat erre a szabályra.

Dávid Ibolya kifejtette: ha az elkövető a rendorségen kitölt egy nyomtatványt, amely szerint egészségügyi okból kéri az úgynevezett elterelést, nem indul ellene eljárás, ez eddig is így volt. A másik nyomtatvány viszont arról szól, hogy be fogja tartani azokat a szabályokat, amelyeket előírtak, és ezzel automatikusan jár neki a büntetlenség.

Minden nehézdrogos így kezdte

- Ez az, ami miatt álságos az egész szabályozás, mert éppen a fiatal társadalmi réteget szólítja meg, és azt üzeni, nem baj, bocsánatos bűn, ha egyszer-kétszer kipróbálja a kábítószert, pedig minden nehézdrogos úgy kezdte, hogy elszívott egy marihuánás cigarettát - fogalmazott Dávid Ibolya.

Szerinte az eloző szabályozás egyértelműen megüzente: aki kábítószerhez nyúl, az bűncselekményt követ el. - Ma nincs ilyen világos üzenet, ezért álságos a jogszabály, amely szerint ez bocsánatos bűn. Ha egyszer-kétszer lebukik valaki, elmegy a rendőrségre, és kitölti a formanyomtatványt - mondta a volt igazságügy-miniszter.