Dávid kontra Ibolya

2001.01.26. 14:45
Minden bizonnyal ismét pártelnökké választják a posztra egyetlen jelöltként pályázó Dávid Ibolyát a Magyar Demokrata Fórum hétvégi tisztújító országos gyűlésén. Ezzel nagyjából megpecsételődik a Fidesszel kötendő választási együttműködés sorsa is, amelyet a legutóbbi nyilatkozatok szerint leghamarabb ősszel kíván megkötni a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot mára éppen-éppen elérő párt.
Annak ellenére, hogy a tavaly februárban Fidesz pártelnöknek választott Kövér László már 2000-ben tető alá akarta hozni, nehezen áll össze a jobbközép pártok választási együttműködése. Az utóbbi hetek botrányai miatt a nagyobbik kormánypárt, amellett, hogy határozottan érdekének tekinti megerősödésüket, óvatosan kezeli a kisgazdákat, a Dávid Ibolya vezette MDF-fel pedig, amely maga is megosztott e kérdésben, úgy tűnik, minden igyekezete ellenére sem tud megegyezni.

Torgyán nem kér Orbán esti kávéjából
A kisgazdák vezetője nem tulajdonít jelentőséget annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök éppúgy kávézna vele munkaidő után, mint a pártból nemrég távozott Lányi Zsolttal. Jelezte, pártügyekről nem kíván a kormányfővel beszélni, mert ez belügye a kisgazdáknak.

Bővebben..

Dávid az önálló indulás mellett

Szombaton Gödöllőn tart tisztújító országos gyűlést a demokrata fórum, ahol már borítékolható az egyetlen induló Dávid Ibolya újbóli megválasztása, ez pedig a választási együttműködés további halasztását is jelenti. Az elnök asszony a fórum január elejei választmányi ülését követően öntött tiszta vizet a pohárba, amikor határozottan kijelentette: bár továbbra is elsődleges szövetségesüknek tekintik a Fideszt, a közeljövõben nem kötnek vele választási szövetséget, és önállóan készülnek a 2002-es megmérettetésre.

A fenti megfogalmazás persze nem teljes visszautasítás, Dávid szerint csupán arról van szó, hogy a már kész programok ismeretében tanácsosabb az együttműködés feltételeinek rögzítése. Csáky András, az országos választmány elnökének pénteki, Magyar Hírlap-beli nyilatkozata alapján ez leghamarabb ősszel várható.

Balsai szerint az időhúzás veszélyes

Dávid Ibolya
jubileumi Szféra Estélyen
Az MDF-en belül többen, például Balsai István frakcióvezető nem várnának a programok megszületéséig, és minél hamarabb rögzítenék a Fidesszel az együttműködés feltételeit. A megállapodást - ahogy azt a frakcióvezető az Indexnek kifejtette - szerintük veszélyezteti az időhúzás, és a fórumnak minél hamarabb igent kéne mondania a Fidesz ajánlatára: a harminc egyéni és a húsz listás helyre. Balsai elmondása szerint egyébként egy-két ember kivételével a teljes képviselőcsoport a választási szövetség mihamarabbi megkötését sürgeti.

Balsai kijelentése magánvélemény

A tisztújító gyűlés előtt pár nappal éles vita alakult ki a frakció és a pártestületek között ezügyben, ám a Balsai álláspontját támogatókat Csapody Miklós alelnök arra emlékeztette, hogy a választmány legutóbbi ülésén maguk is megszavazták a pártelnök választásokra vonatkozó elképzeléseit, Dávid Ibolya pedig a Népszabadságnak nyilatkozva egyszerűen magánvéleménynek tekintette a kijelentéseket. Csapody ugyanott elmondta még: Balsai nyilatkozata nem a frakció egységes álláspontját tükrözi, és a szövetség kérdésében nincs véleménykülönbség, csupán a közös jelöltek számában.

Mit ajánl a Fidesz
Kövér László karácsony környékén megfogalmazott, Dávid Ibolyának címzett levelet - amelynek tartalmát a Magyar Nemzet közölte -szerint a Fidesz feltétel nélkül támogatná az MDF jelenlegi 16 képviselőjének indulását mostani választókerületében, és a fórum összesen harminc választókörzetben indíthatna jelöltet a 176-ból. Az ajánlat szerint mind az egyéni választókerületekben, mind az országos és a területi listákon közös jelölteket állítana a két párt. A Fidesz emellett húsz olyan helyen biztosít lehetőséget listáján az MDF jelöltjeinek, ahol képviselői 1998-ban mandátumot szereztek. A pártelnök levelében hangsúlyozta, tekintettel kell lenni a Fidesz érdekeire is, valamint arra, hogy a vezető kormánypárt a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel és a Fidelitasszal is választási megállapodásra készül. A 176 egyéni választókörzetből összesen harmincban állíthatna jelöltet a Magyar Demokrata Fórum. A 16 jelenlegi képviselő mellett további 14 helyen hajlandó támogatni a Fidesz az MDF által megnevezett jelöltet. Ezek a körzetek: Baranya 3., 4. Baranya 4. (Pécs, Komló), Békés 7. (Mezőkovácsháza), Borsod-Abaúj-Zemplén 4., 7. (Miskolc, Kazincbarcika), Budapest 3., 5., 16., 20., 23., 31., Fejér 6. (Sárbogárd), Jász-Nagykun-Szolnok 5. (Kunszentmárton) és Komárom-Esztergom 1. választókerület (Tatabánya).

A Fidesz cserébe azt kéri az MDF-től, hogy feltétel nélkül támogassa a Fidesz és az MKDSZ jelenleg mandátummal rendelkező képviselőinek jelölését.