Herényi megtorpedózta a frakcióülést

2004.08.11. 17:32
Miközben az MDF elnöksége a párt alapszabályával összhangban lévőnek találta a tisztújítás gyorsított lebonyolítását, az MDF frakcióvezetője nem volt hajlandó megnyitni a képviselőcsoport szintén ebben a témában meghirdetett ülését. A frakció fele ugyanis a Lakitelek munkacsoport tagjaként kétségbe vonta a pártelnök indítványára előrehozott belső választásokat.
A Lakitelek munkacsoport tagjai szerint a frakcióvezető minden szabályt áthágott, amikor önkényesen úgy döntött, hogy nem terjeszti elő az öt pontból álló napirendet és ezzel megakadályozta az ülés megtartását. A képviselők így csak informális beszélgetésben győzködhették egymást.

Üzenet a tökretevőknek

Az Index információi szerint az MDF parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a Lakitelek munkacsoport által kezdeményezett kérdésekben meghirdetett ülésén azt mondta, hogy frakcióvezetőként meg fogja akadályozni "az MDF sorsát hosszú időre befolyásoló felvetések elhamarkodott tárgyalást". "Nem terjesztettem elő a napirendet, mert nem minősítettem kellően előkészítettnek az ülést" - jelentette ki Herényi. A frakcióülésen Dávid ibolya pártelnök az egység megőrzésére szólította fel a képviselőket, és az "MDF tönkretevőinek" címezve beszélt arról, hogy ne tegyék kockára a párt jövőjét.

Eddig csak a költségvetéshez kellett

Font Sándor frakcióvezető-helyettes az Indexnek elmondta: Herényi bejelentését követően vita alakult ki közte és a frakcióvezető között, ahol ő pontról-pontra bizonyította Herényinek, hogy álláspontja az MDF szmszébe ütközik. Font szerint a frakcióvezető nem tudta indokolni, milyen alapon döntött arról, hogy csak írásbeli előterjesztéssel nyitja meg a frakcióülést. Font szerint ez a követelmény az eddig alkalmazott rend szerint csak a költségvetési kérdések és a zárszámadás ügyében volt érvényben. A képviselőcsoport egyébként a gyorsított tisztújítás mellett a Lakitelek munkacsoport működése, az Antall József Alapítvány pénzügyi beszámolója és a rendkívüli parlamenti ülésnap témáit tárgyalta volna.

Megállapítást nyert az összhang

Az elmaradt frakcióüléssel egy időben a párt elnöksége is tárgyalt a tisztújító és programalkotó országos gyűlés szeptember 25-i összehívásával kapcsolatos észrevételekről. Mint emlékezetes a Lakitelek munkacsoport nevében Lezsák Sándor a múlt hét végén bejelentette, hogy alapszabály-ellenesnek tartja a tisztújítás előrehozását, mert a párt választott tisztviselőnek két évre szóló mandátuma még nem jár le az őszi ülésig. Az elnökség szerint megállapítást nyert, hogy a választmány országos gyűléssel kapcsolatos döntése összhangban van az MDF alapszabályával.