Határozatképtelen határozattal szakítottak Almássyékkal

2009.01.11. 17:41
A zárszó helyett terjesztette az MDF országos választmánya elé Dávid Ibolya azt a határozati javaslatot, amely szerint az MDF-nek meg kell szakítania minden kapcsolatot az almássysták által irányított Ifjúsági Demokrata Fórummal. Az Index információi szerint az kétnapos ülés végén már nem voltak elegen a határozat elfogadásához, de az elnökség érvényesnek fogadta el az előírt 50 százalék helyett csak egyharmados támogatottságú döntést.

32 igen és 5 tartózkodás mellett az MDF országos választmánya vasárnap elfogadta azt a határozati javaslatot, amelyben Dávid Ibolya elnök azt indítványozta, hogy a párt szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot az IDF-fel.

Az Index választmányi forrásai szerint Dávid Ibolya a kétnapos ülés végén állt elő a javaslattal. A válaszmányi tagok már az elnöki zárszót várták, amikor Dávid jelezte, szerinte nem lehet megbékélésről beszéli a Fórumban, amíg az ifjúsági szervezetet Almássy Kornél támogatói irányítják.

A szakítási javaslatra az IDF vezetéséből Huber Szebasztián reagált, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelek szerint a pártvezetés a két napos ülésen tanúsított békülékeny hangneme csak taktikázás volt. Az elnök lépése miatt Huber is előállt egy határozati javaslattal, amelyben azt kérte a választmánytól, hogy ítélje el a párt parlamenti frakcióját, amely a hivatalos kommunikáció ellenére rendszeresen támogatja és megmenti szavazataival a Gyurcsány-kormányt.

A szavazás idejére már csak a választmányi tagok kevesebb mint fele maradt a teremben, az IDF-esek nem szavaztak, ezért a határozati javaslat elfogadásához szükséges 50 százaléknál jóval kisebb támogatottságot kapott Dávid indítványa. Az Index információi szerint a hiányosság ellenére az IDF-esekkel azt közölték, hogy a választmány határozata érvényes. Huber javaslatát viszont formai okokra való hivatkozással nem tette fel szavazásra a levezető elnök.

Az Index megkérdezte a döntésről az MDF országos választmányának elnökét is, de Makai Zsolt arra hivatkozva, hogy a döntés idején sajtótájékoztatót tartott, nem adott információt a Dávid-féle indítványról.

Az IDF december közepi tisztújító gyűlésén ismét Lasztovicza Gábort, Almássy Kornél korábbi támogatóját erősítette meg a szervezet az elnöki poszton, jelezve a pártvezetésnek, hogy a szervezet továbbra is a Dávid Ibolyával szemben álló csoport kezében marad. Dávid három támogatója akkor kilépett az IDF-ből, majd hamarosan egy új pártközeli ifjúsági szervezetet alakított Ifjúsági Konzervatív Unió néven. A pártvezetés egyértelmű szándéka, hogy a belső ellenzéknek helyet adó IDF-et hivatalosan is elvágják az MDF-től, és az IQ rövidítéssel bevezetett, alig két hetes szervezetet tegyék a helyébe.