Szili: Pártrendezvénynek nincs helye a parlamentben

2008.03.06. 17:13
Dávid Ibolya MDF_elnök a sajtószabadság elleni támadásként értékeli azt, hogy vasárnapi frakcióülésüket követően nem ismertethetik a sajtóval álláspontjukat, mert az újságírók belépői ezen a napon nem lesznek érvényesek. A háezlnök szerint nincs helye a parlamentben pártrendezvénynek.

Az MDF elfogadhatatlannak tartja, hogy március 9-én a média munkatársai nem mehetnek be az Országház épületébe, ahol a párt sajtótájékoztatót tartana - mondta Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke csütörtökön Budapesten.

"A sajtószabadság, a demokrácia és a szólásszabadság példátlan és szégyenteljes megcsúfolása, hogy március 9-én a sajtó képviselőit nem engedik be a Parlamentbe. Mi, demokraták elfogadhatatlannak tartjuk, a politizálás feltétele lassan az lesz, hogy az ne az Országgyűlés falai között történjen" - hangsúlyozta Dávid Ibolya.

Szili Katalin szerint a rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy egy párt választás vagy népszavazás napján az Országházból akarjon üzenni a választóinak. A házelnök szerint az, hogy Dávid Ibolya pártelnök jegyzi az erről szóló dokumentumot, egyértelműen bizonyítja: párt- és nem frakciórendezvényről van szó. Hozzátette: annak nincs akadálya, hogy az MDF-frakció vasárnap ülést tartson ott, ahol szokott: a Képviselői Irodaházban. "Pártrendezvénynek nincs helye a parlamentben" - hangoztatta a házelnök.

Szili Katalin beszámolt arról, hogy az MDF szándékáról a sajtóból értesültek, a párt csak a megkeresésükre jelezte a rendezvényt. Mint mondta, az ügyet a házbizottság ülésén is tárgyalták, ahol arra kérte a frakciókat, hogy ne változtassanak a korábbi gyakorlaton. Ezt jóváhagyólag tudomásul vették - közölte a házelnök.

Kifejtette: a szokásoktól nem eltérő gyakorlat, hogy amikor nincs parlamenti esemény az Országházban, akkor nem érvényesek a sajtóbelépők. Március 9-én pedig nincs országgyűlési esemény - tette hozzá.

Szili Katalin kitért arra, hogy információik szerint a Parlament épülete körül demonstráció is lesz, amely lezárásokkal jár, így az Országházat eleve nehezen lehet majd megközelíteni.