Mécs Imrét javasolja államfőnek 56 értelmiségi

2005.03.25. 17:35
Mécs Imre köztársasági elnöki jelölését javasolja az országgyűlési képviselőknek 56 értelmiségi. A javaslat egyik aláírója, Halda Alíz, volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő szerint Mécs "magánélete és a politikai tisztessége is alkalmassá teszi őt a köztársasági elnöki posztra".

Az aláírók közleményükben hangsúlyozzák: "Mécs Imre már fiatalon bizonyította, hogy képes szabadsága, sőt akár élete feláldozásával is kiállni az igazságért, a nemzetért. A rendszerváltás óta személyes érdekeit háttérbe szorítva, megingathatatlan tisztességgel végzi parlamenti munkáját és van jelen a közéletben".

Göncz megválasztásához hasonlítják

"A magyar történelem egyik legdicsőbb eseményében volt ő főszereplő, másfelől ezalatt az 50 év alatt nem derült ki semmi rossz róla soha" - mondta Halda Alíz, az SZDSZ a Magyar Liberális Párt Országos Tanácsának tagja.

Az 56 aláíró, többek közt Pomogáts Béla irodalomtörténész, Macskássy Izolda grafikus, Rajk László építész, Ember Judit filmrendező, Szilágyi Sándor író , valamint több '56-os elítélt és halálraítélt azt az álláspontot képviseli, hogy 1990-ben Göncz Árpád megválasztása az '56-os forradalom és a III. köztársaság folytonosságát deklarálta. "Ezt megismételni méltó precedens" - vélekedtek.

Mécs Imrét méltatva azt is kiemelik, hogy személyes példájával tanúsítja a keresztény, szabadelvű és baloldali értékek összeférését, és hozzáfűzték: "személyében az ország méltó köztársasági elnököt kapna".

Az MSZP egyeztetne a jelöltről

Köztársaságielnök-jelöltként felmerült már Szili Katalin, Sólyom László, Bihari Mihály, Göncz Kinga és Lévai Katalin neve is.

Kész egyeztetni az ellenzékkel a köztársasági elnök jelöléséről Hiller István. Az MSZP elnöke szerdán kijelentette, "ragaszkodom ahhoz és fontosnak tartom, hogy a köztársaságielnök-jelöltünk, a Magyar Köztársaság következő elnöke olyan ember legyen, aki kapcsolódik, kötődik a szociáldemokrata értékrendhez, miközben más politikai ízlésirányokra is legyen kitekintése és legyen tisztelete".

Az SZDSZ aggályaira reagálva kijelentette, egyáltalán nem érzi hátránynak, "ha valaki a politikában jártas, hogyha akár a magyar pártpolitikában is kiismeri magát". Az eddigi jelölési folyamat eredményei szerint jelentős Szili Katalin támogatottsága a köztársaságielnök-jelöltségre, noha nem ő az egyetlen, akinek a neve felvetődött - mondta Hiller István.