Kivonult az ellenzék a Mécs-bizottságból

2002.08.05. 12:21
A kiszivárogtatások és a feltételezett államtitoksértés kivizsgálásának elmaradása miatt az ellenzék kivonult a Mécs-bizottság zárt üléséről. A szocialisták szerint a testület jó úton jár, mert nem veszett el a részletekben, és a lehető legrövidebb úton be tudja fejezni azt a munkát, amiért létrejött. Az eddigiek mellett a honvédelmi tárca és a Belügyminisztérium adatai is megérkeztek.
A bizottság munkájának berekesztését kérte a rendszerváltás utáni kormánytagok titkosszolgálati kapcsolatait vizsgáló testület MDF-es és fideszes tagja. Csáky András szerint a bizottság elvesztette a presztízsét, mert a vizsgálat titkos anyagainak egy része a sajtó birtokába került. Azt indítványozta, hogy forduljanak a házelnökhöz az ügy kivizsgálásáért, és addig a testület függessze fel tevékenységét.

Nem NATO-országban, mobiltelefonon

Répássy Róbert, csatlakozva a demokrata fórumos javaslathoz, felvetette: a testület elnöke, Mécs Imre külföldi tartózkodása alatt kapott titkos információkat telefonon, és ezzel súlyos államtitoksértést követett el. Az ellenzéki képviselők Mécs szemére vetették, hogy egy nem NATO-tag országban tartózkodva kapott információkat telefonon, azt követelték, hogy vizsgálják meg, történt-e államtitoksértés. "A kiszivárogtatás miatt kétségesnek tűnik a beérkezett dokumentumok hitelessége" - szögezte le Répássy.

Nevek említése nélkül

Mécs erre reagálva közölte, hogy a bizottság C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésen átesett titkárával előre egyeztetve, nevek említése nélkül, csupán összesített adatokat kapott. Ezek pedig Mécs megítélése szerint olyan információk, melyek nem képeznek államtitkot. Mécs Imre hozzátette, a bizottságnak el kell látnia információs kötelezettségét - persze a titoktartási szabályokat betartva.

Lemondásra szólították fel Mécs Imrét

A Fidesz és az MDF képviselői lemondásra szólították fel Mécs Imrét a rendszerváltás utáni kormánytagok esetleges titkosszolgálati érintettségét vizsgáló testület éléről. A bizottság fideszes alelnöke Kovács Zoltán úgy vélekedett, hogy biztosra vehető, hogy az adatokkal manipuláció folyik, a kiszivárogtatások miatt pedig oly annyira megrendül a bizalom a testület munkájában, hogy mindaddig amíg Szili Katalin házelnök a testületben folyó titokkezeléssel kapcsolatos vizsgálatot le nem folytatja nem vesznek részt tovább a bizottság munkájában.

A testület hétfői ülését elhagyó ellenzékiek egyébként azt állították, hogy nem kivonultak, hanem az egyszerűen okafogyottá vált, miután nem szavazták meg a napirendet. Csáky András, a bizottság MDF-es tagja úgy vélekedett, hogy a testület valójában a miniszterelnök múltjának figyelemeltérése céljából jött létre, és kijelentette, Medgyessy kőkeményen sáros az elmúlt rendszer bűneiben.

Jól végzik munkájukat

A testület kormánypárti tagjai tanácskozás keretében vizsgálták meg az iratokat. Mécs Imre elnök elmondta, hogy az első áttekintés után a sajtóban megjelent újabb hírekkel ellentétben nem állt be jelentős növekedés az esetleges érintettek számában. Újságírói kérdésre nem tudta megerősíteni, hogy 20 felett lenne azoknak a száma, akik együttműködőként vagy éppen megfigyeltként szerepeltek a különböző szolgálatok irataiban. Az előállt helyzetről Mécs úgy vélekedett, hogy azt akár a házszabály vizsgálóbizottságokra vonatkozó szabályainak módosításával lehet megoldani. A nevek nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban pedig úgy vélekedett, hogy azt vagy a titokgazdák engedélyével, vagy az országgyűlés külön erre vonatkozó döntésével lehet megtenni.

Tóth Károly, a testület szocialista tagja elmondta, hogy a megküldött anyagok alapján egyes nevekkel kapcsolatban további információkra van szükség ahhoz, hogy egyértelművé váljon az illető együttműködő volt-e avagy áldozat. Tóth Károly szocialista párti delegált úgy vélekedett, a testület a legjobb úton jár, mert teljesítheti célkitűzéseit, hiszen nem vész el a részletekben. Egyetlen feladatuk kideríteni, ki működött közre a titkosszolgálati munkában és ki nem.