Nem fűt még a választási láz

2006.02.16. 10:33
Nem fűti a választási láz még a magyar szavazókorúakat. A Medián februári felmérése szerint a biztos szavazók aránya messze elmarad a 2002-es szinttől. A HVG megrendelésére készült közvélemény-kutatás szerint a teljes népességre vetítve továbbra is 3 százalékkal vezet az MSZP előtt a Fidesz.

A hivatalos kampány ideje alatt készült első Medián-felmérés szerint a pártok versenye eddig nem tudta felizgatni különösebben a kedélyeket.

15 száázalékkal kevesebb

A február elején elvégzett kutatás adatai azt bizonyítják, hogy egyelőre nem ismétlődik a 2002-es "választási láz". Négy éve ilyenkor kezdett meredeken emelkedni a választópolgárok politikai aktivitása, a januári 60 százalék után februárban már 67 százalék mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni. A közvélemény-kutató felmérése szerint most fél év alatt sem történt érdemi változás a politikához való hozzáállásban: februárban is csak a szavazókorú népesség valamivel több mint fele mondta azt, hogy biztosan elmenne szavazni - 15 százalékkal kevesebben, mint négy évvel ezelőtt.

3 százalék az igazi hezitáló

A megkérdezettek 27 százaléka nem mondta meg (nem tudta vagy nem akarta), hogy melyik pártot favorizálná. A Medián adatai szerint azonban valójában csak 3 százalékra tehető azok aránya, akik valóban hezitálnak az MSZP és a Fidesz között, további 5 százalék pedig - bár van kedvence -, nem hajlandó elárulni, kire szavazna. A Medián szerint ebben a körben 2-2 százalék lehet a két nagy párt tartaléka.

Mozgósíthatók?

A felmérés alapján a Fidesz a legnagyobb előnyt "a választani tudó biztos szavazó" kategóriában érte el riválisával szemben. Azaz, ha most lennének a választások a Fidesz nagyobb számban tudná mozgósítani szimpatizánsait. Az ellenzéki párt 49 százalékos támogatottságával szemben az MSZP ebben a választói rétegben csak 44 százalékon áll. Az SZDSZ és az MDF a teljes népesség körében 4, illetve 2 százalékos, a biztos szavazói körben pedig 3 és 2 százalékos támogatottsággal bír.