Medgyessy szeptemberben átalakíthatja kormányát

2004.06.08. 07:22
Az európai parlamenti választások után Brüsszelbe költöző Lévai Katalin esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszter utóda várhatóan Göncz Kinga lesz. A miniszterelnök egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy kormányában szeptember 1-jétől további változások várhatók.
Göncz Kinga, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára lesz Lévai Katalin utóda az esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszteri poszton - erősítették meg nevük elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselők hétfőn az MTI információját.

Göncz Kinga 57 éves, pszichiáter, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumban a szociális területet felügyeli politikai államtitkárként. Medgyessy Péter miniszterelnök egy hétfői televíziós interjúban elmondta: ezen a héten bejelenti, hogy ki lesz az új esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszter, mivel Lévai Katalin várhatóan európai parlamenti képviselőként folytatja munkáját.

A Népszava úgy tudja, a kormány másik új tagja Baráth Etele lehet, aki a szintén uniós posztot vállaló Juhász Endre tisztségét örökölné.

A Magyar Hírlap szerint számos változat létezik attól függően, hogy az SZDSZ, illetve az MSZP milyen eredményt ér el a június 13-ai EP-választáson, és a koalíciós partnerek milyen pozícióból tárgyalhatnak majd egymással. Legbizonytalanabb helyzetben a szabaddemokraták kormányzati kulcsembere, Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter van.

Kuncze Gábor, a koalíciós partner SZDSZ elnöke szerint az EP-választás utáni minisztercserék terveiből semmi sem igaz.

Göncz Kinga életrajza
Göncz Kinga 1947. november 8-án született Budapesten. 1972-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán, ezt követően 1978-ban pszichiáter szakvizsgát tett. 1986-ig pszichiáterként dolgozott, 1982-1989 között az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet adjunktusa. Jelentős szerepet vállalt a szociális asszisztensképzés kialakításában, a szociális intézmények szervezetfejlesztésében. 1990-től pszichoterápiás magánpraxist folytat. 1989-től az ELTE Szociológiai Intézet Szociálpolitikai Tanszékének adjunktusa és 1998-tól előad a Közép-Európai Egyetem Jogi Tanszékén.

1992. évtől kezdődően több tanulmányi úton vesz részt az Egyesült Államok egyetemein, ahol előadásokat is tart. 1994-től a Partners Hungary Alapítvány igazgatója, ahol működési területe a mediációs, konfliktus-kezelési, tárgyalástechnikai tréningek, intézményi üzleti ügyek mediációja, társadalmi részvételi folyamatok facilitálása. Angol és német nyelvismerettel rendelkezik. Házas, férje dr. Benedek László. Két felnőtt gyermeke van. 2002. május 27-én kinevezték az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkárává.

(Forrás: eszcsm.hu)

Más változások is

A kormányban lehetnek más személyi változások is, ám ezt még korai fölvetni, mondta a miniszterelnök a Magyar Televízió Dolgozószoba című műsorában. "Végig fogom gondolni, augusztusban a szükséges koordinációt, a szükséges egyeztetést lefolytatom, és szeptember 1-jétől lesznek (...) más változások is" - közölte.

A kormány szervezeti átalakításával kapcsolatban Medgyessy Péter elmondta, hogy két fontos területre összpontosít: a fejlesztések kérdésére és a társadalmi igazságtalanságok csökkentésére. "Európa a fejlesztésekről szól, ahhoz tudunk pénzeket kapni"; ennek összehangolására külön kormányzati szervre van szükség - mondta, hangsúlyozva: ez nem igényel többletlétszámot, a korábbi európai uniós ügyekkel foglalkozó tárca nélküli posztot "váltja át" erre a feladatra.

Mint mondta, a társadalmi igazságtalanságok csökkentését szolgáló összehangolt megoldások keresése az elmúlt napokban már megalakult társadalompolitikai kabinet feladata lesz. "A következő két év elsősorban (...) két dologról fog szólni: modernizációról - építkezésekről, beruházásokról, új munkahelyekről, képzésről - és azoknak az igazságtalanságoknak a folyamatos csökkentéséről, amire (...) lehetőségünk nyílik" - fogalmazott a kormányfő.

Előbb-utóbb megtalálják

Kérdésre válaszolva elmondta: a kormány munkájával a közigazgatási, az egészségügyi és a haderőreformmal kapcsolatban a legkevésbé elégedett, ám erre mentségül szolgál, hogy azok egyáltalán nem voltak előkészítve, "a nulláról kellett kezdeni". A honvédség reformjával kapcsolatban Medgyessy Péter megerősítette korábbi kijelentését, mely szerint ebben az évben már nem hívnak be több sorkatonát.

Kitért arra: elégedetlen azzal is, hogy a kormány szándéka ellenére nem sikerült "egy normális, nyugodt légkört" kialakítani a közéletben, de bízik benne, hogy a politika szereplői előbb-utóbb megtalálják a megfelelő stílust.

Medgyessy Péter a teljesített ígéretek között említette az előző kormány idején "csorbát szenvedett" demokratikus jogállamiság visszaállítását, vagyis azt, hogy az ellenzék a parlamentben ismét hetente kérheti számon a kormány tevékenységét, továbbá az igazságügyi reform végigvitelét, ami Dávid Ibolya minisztersége idején leállt.