Magyar nyelvű tévét ígért Erdélynek Medgyessy

2003.11.14. 17:55
Egy hónap alatt választják ki a megfelelő jogi formulát és a alakítják ki a pénzügyi konstrukciót egy Erdélyben fogható magyar nyelvű televízióhoz - jelentette ki pénteken Medgyessy Péter miniszterelnök.
Medgyessy Péter pénteken Budapesten újságíróknak elmondta: lehetőség szerint már a jövő év közepétől működhet egy magyar nyelvű televízió Erdélyben. A magyar nyelvű televíziós csatorna létrehozása "régi vágya az Erdélyben élő magyarságnak, több mint másfélmillió magyar embernek, ebből következően úgy gondolom, itt az ideje, hogy ezzel a kérdéssel komolyan foglalkozzunk" - jelentette ki a kormányfő.

Kiválasztják a jogi formulát

Medgyessy Péter erről azt követően beszélt, hogy megbeszélést folytatott Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével. Kifejtette: az RMDSZ vezetőiből, valamint a Határon Túli Magyarok Hivatalát (HTMH) ellenőrző kancelláriaminiszter köréből két munkacsoport jön létre; ezek december 15-ig kiválasztják azt a jogi formulát, amely megfelel mindkét ország jogrendszerének, és kialakítják azt a pénzügyi konstrukciót, amelyen keresztül támogatható a televízió létrehozása és működtetése.

"Megegyeztünk, hogy olyan megoldásokat keresünk, amelyek költségtakarékosak, és a már meglévő források ilyen célú felhasználását is lehetővé teszik" - hangsúlyozta a kormányfő. Medgyessy Péter kitért arra: a találkozó másik oka az volt, hogy levelet kapott a köztársasági elnöktől, aki a Sapientia Egyetem további támogatását kérte.

Hangsúlyozta: a találkozón megegyeztek abban, hogy az erdélyi felsőoktatási intézmény 2004-ben is megkapja ugyanazt a fejlesztési támogatást, mint az idén. "Ennek számomra egyetlen komoly feltétele van: én csak arra vagyok felhatalmazva, hogy a magyar adófizető polgárok nehezen megkeresett pénzét úgy költsük el, hogy az teljes mértékben, garantáltan arra a célra menjen, mint amire szántuk, és megfelelő ellenőrzési mód legyen" - mondta a miniszterelnök.