Medgyessy: Elszántabb vagyok, mint valaha!

2002.06.20. 19:39
Nincs titkolnivalóm és nincs szégyellnivalóm, 30 éven keresztül dolgoztam tisztességgel - jelentette ki Medgyessy Péter azon az összejövetelen, amelyet a két koalíciós párt szervezett. Ezzel a együtt a kormányfő elismeri, hogy beszélhetett volna korábban is múltjáról. Kuncze Gábor az SZDSZ elnöke pártja nevében úgy fogalmazott: örülnek az ügynöktörvény módosításának és annak is, hogy így túljuthatunk ezen az ügyön, a kormány pedig végrehajthatja programját.
Nekem nincs titkolnivalóm és nincs szégyellnivalóm, 30 éven keresztül dolgoztam tisztességgel. 1978 és 1982 között kémelhárító voltam, a magyar érdekeket védtem - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök azon az összejövetelen, amelyet a két koalíciós párt szervezett. A kormány tagjai és az MSZP és az SZDSZ frakciójának képviselői előtt elmondott felszólalásában a miniszterelnök kémelhárító múltjáról szólva úgy vélte: talán segített abban, hogy Magyarország nyisson a világra, "kelet ellenére nyugat felé." Mint mondta: a feladatot azért vállalta, mert tudta, hogy ezzel is segít megvalósítani a közös céljainkat. - Tettem amit tehettem, tettem amit tennem lehetett- fogalmazott Medgyessy, és azt is hozzátette, hogy ezt ma is büszkén vállalja.

Azokra a felvetésekre, amelyek szerint már korábban beszélnie kellett volna erről, úgy reagált, hogy az igény igazságát nem tagadja. Elmondta amit elmondhatott, és elmondta, amikor elmondhatta - tette hozzá. Szerinte a személye elleni politikai támadással politikai ellenfelei azt akarják megakadályozni, hogy feltárhassák az előző kormány örökségét.

Csak azért is feltárják a múltat

- A választók tudni akarják, hogy hová tűntek a Happy End, a Vegyépszer és a Magyar Posta milliárdjai - mondta Medgyessy. Hangsúlyozta, hogy "milliónyi hamis vád, rágalom és hamisított irat" sem akadályozhatja meg, hogy feltárják hol vannak az állam hazavitt milliárdjai. A kormány egységes és erős, ő maga pedig elszántabb, mint bármikor és végrehajtja a száz nap programját, a következő 1460 nap programját, befejezi a jóléti fordulatot. "És befejezzük a rendszerváltást. Mi fejezzük be a rendszerváltást " - fogalmazott a kormányfő.

A rendszerváltás lezárását közös felelősségünkként említette. Szerinte most eljött az idő, hogy tiszta vizet lehessen önteni a pohárba. A kormány megakadályozza, hogy a múltat politikai manipulációkra használják. A tisztességtelen politika legjobb ellenszere pedig a titkos iratok ellenőrzött nyilvánossága. A dokumentumok kutathatóak lesznek így mindenki, aki közéleti szerepet vállal, elszámolhat a múltjával. - Mi készen állunk. Fel kell nyitnunk a múltat, hogy elkezdődhessen a jövő - jelentette ki Medgyessy.

Kovács szerint műbotrány volt

Kovács László, az MSZP elnöke műbotránynak nevezte az elmúlt napok eseményeit. Szerinte akik ezt kirobbantották, azok a legkevésbé sem tőrödnek Magyarország nemzetközi megítélésével. Mint fogalmazott: ők ugyanazok, akik az Európai Unión kívüli életről beszélnek, akik a Kárpát- medencében regionális hatalmi ábrándokat kergetnek, és ugyanazok, akik a határon túli magyarság ügyét szavazatszerzésre használják.

Kuncze: most mindenki szembenézhet múltjával

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint Medgyessy Péter tiszteletet érdemel azért, mert feltárta múltját. Mint mondta: a politikusok a közvélemény bizalmából lehetnek politikusok, a választók pedig megérdemlik, hogy minden tudhassanak róluk. Az elmúlt 12 évben azonban nem adatott meg, az, hogy a közelmúltat megismerhessük. Erre most lehetőség nyílik, így mindenki szembenézhet, és szembe is kell néznie a múltjával. Az SZDSZ, amely immár 12 éve szorgalmazza ezt, örül ennek, és örül annak is, hogy így túljuthatunk ezen az ügyön, a kormány pedig végrehajthatja programját.