Medgyessy 10 millió magyar miniszterelnöke lenne

2001.07.06. 16:42
Medgyessy Péter azt szeretné, ha az országgyűlési képviselők visszahívhatók lennének, politikusokat visszahívhatósággal lehetne számon kérni két választás között, viszont nem állítana szobrot Kádár Jánosnak. A szocialisták miniszterelnök-jelöltje péntek délelőtt válaszolt az Index látogatóinak kérdéseire. A volt pénzügyminiszter esélyteremtő államot ígér, és szándékai szerint tízmillió magyar miniszterelnöke lesz, nem pedig kétszer ötmillióé. Az alábbiakban a beszélgetés teljes átiratát közöljük, a kérdéseket és a válaszokat csak sorba rendeztük, nem változtattunk rajtuk.
KEMÉNYKE: Kérem adjon választ kérdésemre: Egyetért-e a Munkáspárt kezdeményezésével, hogy Kádár Jánosnak szobrot emeljenek Budapesten?

A válaszom nem. Túl ellentmondásos személyiség. Üdvözlettel.

ARPI01: Miért nem tartja azt ellentmondásosnak, hogy ön egy olyan pártot kivan győzelemre vinni, amelyet nem is tart arra érdemesnek, hogy tagja legyen ?

Szeretném tudni, miért zavarja, hogy nem vagyok az MSZP tagja? Egyébként soha nem rejtettem véka alá, hogy közel állok az MSZP-hez és a szociáldemokráciát magaménak vallom. A közelállást mutatja, hogy '96-ban elvállaltam a pénzügyminiszterséget, ami akkor Bokros után igencsak népszerűtlen poszt volt. Ez a helyzet számomra nagyobb mozgásteret ad és így a politikámba jobban belefér a mérsékelt konzervatizimus és a liberalizmus néhány értéke. A nyitottság szerintem a bizonytalanok számára érték. Én pedig integrálni akarok.

Simon Templar Junior: Mit szól Kövér László, volt Fidesz elnök azon mondatához: "Ha nem győzünk jövőre, mind megyünk a börtönbe!"

A válaszom: azért talán nem mind.

Jazmine: Elismerem az összes jó szándékot az MSZP és szimpatizánsai részéről, valamint az Ön elsőrangú képességét a csapatépítésre, mégis azt kell kérdeznem: vajon milyen kommunikációs eszköztárral (csodafegyverrel?) kívánják megvívni a csatát a választási kampányra fordítható (ebből a szempontból illegális) FIDESZ-milliárdokkal? Nincs az a politikai marketing, amellyel nyerni lehet elegendő pénz nélkül. Vajon hogyan és mivel fogják ezt a hiányt áthidalni?

Amióta elvállaltam a jelöltséget rengeteg lelkes fiatal, a politikai kommunikációhoz értő ember jelentkezett minden ellenszolgáltatás nélkül, hogy segít jó ötletekkel, szerintem ez előny. Egyébként szívesen látok minden értelmes embert a csapatban, de"sajnos" dolgozni kell. Egyet ígérek, én csak legális pénzeket fogok felhasználni. Szerintem nemcsak a politikai marketing számít, hanem a mondanivaló is. Ott pedig nem félek. Meg a kormány az elmúlt három évével segíti, hogy kevés pénzzel is jól lehessen őket bírálni. Hosszú érvrendszerünk volt, hogyan akarjuk a bizonytalanokat meggyőzni. Én csak 3 dolgot szeretnék itt kiemelni. 1., Tisztességes kormány leszünk. 2., Esélyeket akarunk adni az embereknek és a családoknak, hogy ne legyenek lezárva a kitörés útvonalai. 3., Gazdaságilag megalapozott jóléti rendszerváltozást akarunk és nem ígéreteket teszünk, hanem vállalásokat.

Turbotuz: Hogyan kell Önt elképzelnünk a civil életben? a kormányfői reklámfilmben milyen autóban látjuk majd? eszik-e a pacalpörköltet, mi a kedvenc filmje? ha tehetné, kinek a bőrében ébredne fel holnap reggel?

Nem lesz reklámfilm. A pacalpörkölt Torgyán reszortja, én a bogrács gulyást jobban szeretem. Kedvenc filmem amiben Depardieu egyik szerepet játssza, úgy tudom, hogy az a címe, hogy A doboz, nagyon ironikus, szatirikus film. Legszívesebben a saját bőrömben ébredek holnap is.

Weimar: Ha most lennének a választások biztosan az MSZP-re szavaznék. Azt szeretném megkérdezni, hogy: Önök mennyire támogatják azt, hogy a polgárok maguk dönthetnek arról, hogy mikor mennek el nyugdíjba? (ha megigéri, hogy így lesz, akkor biztosan az MSZP-re fogok szavazni :-)) Támogatnák e az internet elterjesztését, mert ilyen árak mellett sokan nem engedhetik meg maguknak az inernet használatát, és ez egyre rosszabb lesz (mármint az árakat tekintve)? Az MSZP honlapján ez olvasható: AZ MSZP 36 ÓRÁS MUNKAHETET ÍGÉR. Ezt valóban meg akarják valósítani, vagy csak ígérgetik? Bár nem értem, hogy ez a heti 36 óra hogy fog kijönni, de a 35 óra egyszerűbb lenne (minden nap 7 órás munkaidő). Ön milyen repülőgépeket vásárolna a hadseregnek, öreg F16-osokat, vagy új, megbízhatóbb repülőket? Melyik párttal vállalná az esetleges koalíciót? Válaszát előre köszönöm. Sok sikert.

Az első kérdésére azt mondom, nem mindegy mennyi nyugdíjjal megy el valaki, ha pedig nem lesz befizető, csak olyan, aki kivesz a kasszából, akkor nem sok marad a nyugdíjra. Egyébként a kormány nyugdíjreformja éppen a mostani negyvenesek majdani nyugdíját veszi el. A repülőgépre az a válaszom, hogy én legszívesebben semmilyet nem vennék, és olyan kötelezettségünk nincs is a NATO felé, hogy repülőgépet kell venni. Nem töröm a fejem koalíción, azon dolgozom, hogy az MSZP 50 százaléknál többet kapjon. Az internet elterjesztésére a következőket tenném:

  • belépünk a szingapuri egyezménybe, ami megszünteti a vámot
  • kedvezményt adnék azoknak a vállalkozóknak, akik a munkavállalóknak gépet vásárolnak
  • diákigazolvány esetén kétévenként egyszer 50 százalék kedvezményt adnék a gépárból
  • a távmunka segítésére a fogyatékosoknak is kedvezményt adnék
  • segíteni fogjuk a versenyt a telefonszolgáltatók között
  • támogatni fogjuk, hogy az előfizetési költségeket megszüntessék a szolgáltatók
  • kistelepülések részére és iskoláknak kedvezményes lenne a szolgáltatás

    Suzy2: Mikor hagyja már abba a politizálást? Nem gondolja hogy egy olyan MSZMP-s múlttal rendelkező ember mint Ön nem érdemes a miniszterelnök jelölt titulusra? Ha egy kis esze van most hagyja abba fontolja meg!

    Majd ha unom a miniszterelnökséget.

    Az online interjú második>>> része
    A teljes szöveg a fórumban