Medgyessy Orbánt sejti a támadások mögött

2001.11.23. 17:24
A miniszterelnök emberei hazug támadást indítottak ellenünk, mert zavarja őket, hogy van programunk, zavarja őket, hogy elveszítik a hatalmukat - reagált az utóbbi időben a személyét ért támadásokra Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt, aki úgy véli: a félelem agressziót szül, az agresszió pedig rossz tanácsadó. A Fidesz "emberiességi okokból" nem reagált Medgyessy szavaira.
A Magyar Nemzet, illetve a Magyar Demokrata című lapok az utóbbi hetekben több cikket közöltek azt állítva: a Gresco Rt. azért fizetett Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt cégének százezer dollárt, hogy az V. kerületi MSZP-frakció támogassa a Grasham Palota szállodává alakítását. A miniszterelnök-jelölt ellen feljelentést is tettek. Az ügyészség egyelőre nem döntött a beadvány sorsáról. A feljelentő szerint Medgyessy a befolyásával üzérkedett, amikor elvállalta, hogy meggyőzi a szocialista frakciót a beruházás támogatásáról. A politikus közben polgári pert indított és bűntető feljelentést tett az őt hírbe hozó orgánumok ellen.

"A cégem megdolgozott pénzéért"

Medgyessy Péter pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján először válaszolt arra a kérdésre igennel, hogy hozzájutott-e megbízási díjához. Leszögezte ugyanakkor, hogy tevékenysége nem volt törvénytelen. Közölte: az MSZP frakciója fenntartásokkal kezelte a Grasham-beruházást, így az ő, illetve cége feladata csupán annyi volt, hogy megfelelő tájékoztatásban részesítse a képviselőket, akik így reálisabb képet kaphattak a tervezett fejlesztésről. A politikus tájékoztatása szerint nem ez volt az első, de nem is az utolsó megbízás, amit a cégtől kapott.

Pécs a csődtől menekült meg

Medgyessy a pécsi önkormányzattól kapott megbízásáról azt mondta: hiába próbálja a helyi Fidesz azt a látszatot kelteni, hogy cége értéktelen munkát végzett, hiszen pontosan 1290 dokumentumot készítettek az akkor csődközelben lévő önkormányzat munkájáról. A megbízás elnyerésekor a városnak 2,5 milliárd forintos adóssága volt, de a kabinet támogatására nem számíthattak, mert a kormány így bünteti az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat.

Bonyolult feladatot kaptak Pécstől, szakértőik végigjártak valamennyi önkormányzati intézményt, elemezték, értékelték működésüket. A miniszterelnök-jelölt értékelése szerint az általuk adott tanácsok elősegítették a város költségvetési stabilitásának megteremtését. Hangsúlyozta: azért az ő cége nyerte el közbeszerzési pályázaton a megbízást, mert ők adták a legjobb ajánlatot.

Medgyessy büszke cégére és ügyfeleire

Medgyessy Péter büszke cége tevékenységére és büszke minden megrendelésére is. Szerinte jó munkát végeztek a MÁV-nál, a Reorg Apport Rt.-nél, a Malév-nál, a Nemzeti Színház Rt.-nél, a pécsi önkormányzatnál, de a Gresco Rt.-nél is. Tájékoztatása szerint prosperáló cégének ezek a megrendelések a bevételek 9 százalékát jelentették, e mellett negyven elégedett ügyfelük van.

Egy kérdés kapcsán kiderült: nem sokkal azután, hogy Medgyessy elvállalta a miniszterelnök-jelöltséget, betörtek cége irodájába. Miután úgy tapasztalta, hogy az elkövetők nem vittek el semmit, feljelentést nem tett, csak az épület biztonsági szolgálatának jelentette az esetet. A politikus arra a kérdésre, hogy eltűntek-e a Grasham Palotával kapcsolatos papírok, nemmel felelt, majd hozzátetette: a mai technikai lehetőségek mellett semmit sem kell elvinni egy dokumentum megszerzéséhez.

Fidesz-program a félelemkeltésre?

"Két hete dühödten lőnek rám. Szakmai, emberi becsületemben próbálnak lejáratni. Eddig és ne tovább!" - vélekedett Medgyessy Péter a személyét ért támadások kapcsán. Szerinte az ország azt várja tölük, hogy hazánkat gazdagabbá, egészségesebbé, nyugodtabbá tegyék. Úgy véli: ellenfeleik ebben akarják megakadályozni őket. Hangsúlyozta: nekik nincs programjuk az egészségügy rendbetételére, a magyar vidék felemelésére, a növekvő szegénység megállítására. Ezzel szemben van programjuk a félelemkeltésre, a rágalmazásra, az elhallgattatásra.

A Fidesz úgy reagál, hogy nem reagál
Emberiességi szempontok miatt a Fidesz nem kíván érdemben reagálni a szocialista miniszterelnök-jelölt vádaskodásaira - közölte az MTI-vel Farkas Attila, a Fidesz sajtófőnöke Medgyessy Péter pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottak kapcsán. Szavai szerint egy láthatóan nagy gondokkal küszködő, kimerült ember első indulatból megfogalmazott kapkodó szavaira méltánytalan lenne válaszolni. "Úgy véljük, hogy elérkezik majd a nyugodt, értelmes párbeszéd ideje, ezt a Fidesz meg fogja várni" - fogalmazott Farkas Attila.

A miniszterelnök-jelölt elszántsága csak nőtt

"A miniszterelnök emberei hazug támadást indítottak ellenünk, mert zavarja őket, hogy van programjuk, zavarja őket, hogy elvesztik a hatalmukat" - hangsúlyozta a politikus, aki úgy véli: a félelem agressziót szül, az agresszió pedig rossz tanácsadó.

Medgyessy jelezte, idegességet tapasztal a másik oldalról, mert bár a Fidesz arra számított, hogy őszre jelentősen "elhúz" támogatottságában a szocialistáktól, most mégis fej-fej mellett áll a két vezető politikai erő. Medgyessy ennek az idegességnek a részének tekinti az ellen folyó kampányt, ezzel azonban a jövőben nem kíván foglalkozni. A szocialista miniszterelnök-jelölt leszögezte: azért vállalta a miniszterelnök-jelöltséget, mert hisz a győzelmében és abban, hogy ő lesz Magyarország következő kormányfője. "Engem nem lehet megállítani, én olyan fajta vagyok, akinek az ilyen támadások csak növelik az elszántságát".

A szocialisták is reagálnak
Gál J. Zoltán, a szocialista miniszterelnök-jelölt helyettes kabinetfőnöke visszautasította a Fidesz sajtófőnökének személyeskedő hangvételű, Medgyessy Péterre vonatkozó nyilatkozatát. Gál. szerint Farkas Attila nyilatkozata bizonyítja, hogy Medgyessy Péter kritikája célba talált, és az érvek helyett ismét az agresszió, illetve a lejáratási szándék nyilvánult meg a reagálásban. A helyettes kabinetfőnök úgy vélekedett, párbeszédre hivatkozni azért is álságos a Fidesz részéről, mert Pokorni Zoltán pártelnök éppen most futamodik meg az elől, hogy megvitassa Kovács Lászlóval a társadalmat érintő válságterületeket.