Medgyessy 10 millió magyar miniszterelnöke

2001.07.06. 15:53
Medgyessy Péter azt szeretné, ha az országgyűlési képviselők visszahívhatók lennének, politikusokat visszahívhatósággal lehetne számon kérni két választás között, viszont nem állítana szobrot Kádár Jánosnak. A szocialisták miniszterelnök-jelöltje péntek délelőtt válaszolt az Index látogatóinak kérdéseire. A volt pénzügyminiszter esélyteremtő államot ígér, és szándékai szerint tízmillió magyar miniszterelnöke lesz, nem pedig kétszer ötmillióé. Az alábbiakban a beszélgetés teljes átiratát közöljük, a kérdéseket és a válaszokat csak sorba rendeztük, nem változtattunk rajtuk.
Ok: Annak idején Antal József úgy alakított kormányt, hogy tudatosan nem választott be MSZMP-s múltúakat kormányába. Demonstrálva ezzel mind belföldön, mind külföldön hogy az MSZMP-n kívül is van olyan erő, amelyik képes egy országot vezetni.
Kérdem tehát - "feltéve, de nem megengedve" :-) - milyen üzenete lenne külföldön, hogy 2002-ben Grósz Károly egyik volt bizalmasa a miniszterelnök? Egy személyes kérdést is feltennék, ha nem akar rá válaszolni, kérem lépje át: Hisz-e ön Istenben? Milyen vallású Ön?

A mai kormány azt mondta, hogy lecseréli a telefonkönyveket, ezt itthon megtehetik. Én egyébként nem fogom. De külföldön nem így megy a dolog. Ott, akit becsülnek, az benne marad a telefonkönyvben, legfeljebb mást írnak a neve mellé. Az, hogy ki hisz istenben szerintem az emberek legbelsőbb lelkiismereti ügye, egyébként szerintem nem az a fontos, hogy én mit gondolok az istenről, hanem, hogy ő mit gondol rólam.

Rokkerzsolti: No, megjött a sondervonat? "Csurka István a saját lapjában 1 egész oldalt szánt az Őn rendszerváltozás óta tartó tevékenységéről. A cikk megdöbbentő és hitelesnek tűnik. " Nemtom Medgyessy feje mennyire vajas, de bízom benne hogy nem mond erre semmit. Mi ördögök sem a maszopot sem a fideszt nem csípjük, de aki ezt a szabadlábon rohangáló exháromperhármas borultelméjű újmagyarkodót hitelesnek tudja álmodni azt befizetem egy gyógykezelésre (a Hárs hegyre)

Nekem utoljára Csurka akkor volt hiteles, amikor a Döglött aknákat írta. Egyébként, ha arra kiváncsi, hogy mit tartok a saját munkámról, olvassa el a Magyar Nemzetnek május 16-án adott interjúmat. Az ugye nem nagyon ellenzéki párti. Bocs, hogy munkát adtam.

Liberálmensevik: Ha 2002-től kormányfő lesz, akkor : 1.kezdeményezi-e a régiók valódi önkormányzattá alakítását és a hatáskörök, források ésszerűbb elosztását kistérség, régió és állam között? 2. Visszaköltözetik-e a Múzeum utca 17-be a napokban onnan gyalázatos módon kiebrudalt és önállóságától megfosztott Országos Műszaki Információs Központ és Könyvár-at (OMIKK-ot)? 3. Tervezik-e módosítani az Egységes Hírközlési Törvényt, hogy a 2002-es várható drágulás után 2003-tól végre még olcsóbb legyen az internet Magyarországon?

Mind a három kérdésére igen a válaszom.

Jobbocska: Tisztelt miniszterelnök-jelölt úr! Észrevette-e, vagy szóltak-e Őnnek, hogy Őn állandóan a fidesz programját a jobboldal témáit hangoztatja úgy, mintha ezt az Őn találmánya volna. Elsősorban furcsa a "nemzeti" kifejezés Őnöktől, hisz az Őnt inditó párt egy olyan párt jogutódja, amelyik 56-ban elárulta a nemzetet. Sőt, Őn még egy dokumentumot nem mutatott be, hogy kilépett volna ebből a pártból. Nem tartja ezt ellentmondásosnak (és izléstelennek)? Az is furcsa, hogy Őnök most mindenben rálicitálnak a kormányra. Tudom, hogyha már érdemi és új dolgot nem tudnak kitalálni, akkor jöhet a licitálás.

Az első kérdésére ugyanaz a válasz, mint rokkerzsoltinak. Miért ne licitálnék rá a kormányra? Pont az a dolgom, hogy olyan politikát kínáljak, ami az embereknek tetszik. Nekem az a bajom, amit jól csináltak meg, hanem az, amit rosszul, vagy amit nem végeztek el. Orbán jó politikus, de nem orákulum. Egyébként megjegyzem, a népszerűségi listán ő a nyolcadik, én meg a negyedik vagyok. A népszavazásban nem mi nyúltuk le, hanem ők kezdik átvenni a mi szlogenjeiket. Ez azonban nem nagyon hiteles, például amikor új munka törvénykönyvet fogadtak el, ami éppen most szünteti meg a heti két pihenőnapot, amiből az egyik vasárnap kell legyen. A katonaságban pedig 6 hónapra csökkentették az időt, mi pedig meg akarjuk szünteti a kötelező katonai szolgálatot. És még mesélhetnék...

Gipsylány: Van-e esély a roma gyerekek oktatását jobb irányba vinni?

Ezért vállalom az esélyteremtő állam szándékát. Több kollégiumot, ösztöndíjakat akarok és a képzés költségeinek átvállalását.

Suzy28: Elsősorban az érdekelne hogy alakulnának az SZJA-sávok ha Ön és az MSZP alakítana kormányt 2002-ben? Ön szerint van esélyük megszorítani a Fideszt? Mi a véleménye az MSZP -előző ciklusban elért eredményeiről, illetve a Fidesz elmúlt 3 évi tevékenységéről? Ön szerint melyik ciklusban történtek a látványosabb dolgok?

Szerintem az, hogy ma lehetett néhány lépést tenni, annak köszönhető, hogy az előző kormány rendet tett a gazdaságban, ami persze nem volt népszerű. A Fidesz nem sok ígéretét váltotta be, tessék elővenni a programját. Tényleg eltüntek az autópályáról a kapuk? Tényleg a kisvállalkozókat támogatja a forint erősödése? Vagy a Széchenyi terv? Kérdezze meg őket! És hol van a 7 százalékos növekedés? Stb. Az adó minimálbérig 13 százalék lesz és a legfelső sáv csak az átlagjövedelem kétszeresénél lép majd be.

Undoc: Mit kezd magával és az MSZP-vel, ha nem lesz abszolut többség?

Koalíciót kötök.

free szabadi: 1. Van-e elképzelése arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet a közszolgálati médiát újra a pártatlanság és a kiegyensúlyozottság útjára terelni úgy, hogy ne legyen ez ugyanolyan nyomásgyakorlás, mint a mai csak a másik irányból? 2. Ön hány millió magyar miniszterelnöke kíván lenni? (Mik az elképzelések a határainkon túl élő magyar kisebbségek ügyében?) 3. Sokszor hangoztatja a nemzeti összefogást. Mit ért Ön pontosan ez alatt, és a mai politikai helyzetben lát-e esélyt a megvalósításra? 4. Nagykoalíció: igen vagy nem? 5. A "tízek" árnyékkormány vagy nem? 6. Mi az álláspontja a kötelező sorkatonai szolgálatot illetően? 7. Beszélgethetünk-e itt akkor is ha ön lesz a miniszterelnök?

1., A pártok súlyuk szerint lesznek jelen. 2., Én 10 millió magyar miniszterelnöke leszek, de semmiképpen sem kétszer öté, ha érti, hogy mire célzok. A határon túli magyarok ügyében azt fogom segíteni, hogy ne kelljen elhagyják a szülőföldjüket, hanem ott legyenek elégedettek, magyarok. 3., Az embereket nem a kisstílű pártcsaták érdeklik, hanem a vidék jövője, az egészségügy, az infláció, családjuk élete. Ezekben pedig egyezséget kell kötni, nem a pártokkal, hanem a nemzettel. 4., Nem. 5., Nem. 6., El kell törölni. 7., Szívesen.

Az online interjú harmadik>>> része
A teljes szöveg a fórumban