Medgyessy 10 millió magyar miniszterelnöke

2001.07.06. 15:35
Medgyessy Péter azt szeretné, ha az országgyűlési képviselők visszahívhatók lennének, politikusokat visszahívhatósággal lehetne számon kérni két választás között, viszont nem állítana szobrot Kádár Jánosnak. A szocialisták miniszterelnök-jelöltje péntek délelőtt válaszolt az Index látogatóinak kérdéseire. A volt pénzügyminiszter esélyteremtő államot ígér, és szándékai szerint tízmillió magyar miniszterelnöke lesz, nem pedig kétszer ötmillióé. Az alábbiakban a beszélgetés teljes átiratát közöljük, a kérdéseket és a válaszokat csak sorba rendeztük, nem változtattunk rajtuk.
Cordi: kávé vagy tea? mise vagy sabbat? kisüsti vagy Rémy Martin? pacal vagy kolbász? mise vagy sabbat? Komolyabbra fordítva a szót: Mikor látom trabantban vagy kispolskiban ülni? Gyerekkórházban már volt. Most az öregek otthona vagy a hajléktalan szállás jön? Mikor járt utoljára egy borsodi putrifaluban? Mikor ült utoljára BKV-n? a kis magyar oligarchiában hova sorolja magát? Csernomirgyinhez vagy inkább Berezovszkijhoz hasonlít? Indítónak ennyi. Majd ha válaszolt, többet is kap.

Első kérdéseire is-is. A Trabanttal kapcsolatban pedig az a gyanúm, hogy túl fiatal ahhoz, hogy láthatott volna, de '73-75 között azzal kezdtem. Szerintem a gyermekkórházba elmehetnének a mai vezetők is. És el fogok menni az öregek otthonába is, tanulni nem szégyen. Szégyen az, ami ott van. Borsodi putri faluban nem jártam, de épp azért akarok miniszterelnök lenni, hogy ne legyen ilyen. BKV-ra nem tudok felülni, mert ilyen jármű nincs. Villamoson a múlt héten ültem, Orbán Viktor jött velem szemben, de nem villamoson. Az utolsó kérdésére pedig egyikhez sem hasonlítom magam, de még az Ön által kedvelt miniszterelnök barátjához, Berlusconihoz sem.

madám sosa: miniszterelnöksége esetére 1. tervezi-e a kötelező kamarai tagság és a kamara hatósági jogosítványainak visszaadását 2. tervez-e a szcientológia egyházzal szemben határozottabb fellépést 3. felülbírálja-e a négyes metróval szembeni mostani kormányálláspontot?

1., Kötelező tagság nem, a jogosítványokat részben visszaadnám. 2., Ha törvénytelenséget csinálnak akkor igen, egyébként azt csinálnak, amit akarnak, mert a vallás magánügy. Más kérdésre: egyébként nem voltam és nem vagyok tagja a szcientológiai egyháznak és katolikusnak kereszteltek. 3., Igen.

undoc: Ön MSZMP tag volt. Van papírja arról, hogy már nem az? Más. Indulni fog a választásokon valamelyik választókerületben, vagy megy a biztos listára?

Nincs papírom, mert az MSZMP megszünt. A választásokon pedig azt fogom követni a listás kérdésben, amit a miniszterelnök csinált '98-ban.

Agglegény: Felteszem önnek is nagyjából azokat a kérdéseket, amiket Kovács úrnak feltettem (válasz nélkül maradt). - Vannak-e elképzeléseik az alkoholizmus visszaszorítására ? - Vannak-e elképzeléseik arról, hogy hogyan lehetne javítani a vidék közbiztonságát, különös tekintettel a terménylopásokra ? - Vannak-e terveik a mezőgazdaság talpraállítására, hogyan vetnének véget a a vidék pangásának ? - Mi lesz a MOL-ra, és az áramszolgáltatókra törvényi erővel kényszeritett üzleti veszteség problémájának megoldása ? - Mi legyen a Magyar Televízióval, tervezik-e az ORTT reformját ? - Lesz-e ismét független TB-önkormányzat, illetve mi lesz a magánnyugdíjpénztárakkal ? - Lesz-e az EU-ból valami, vagy karnyújtásnyira leszünk tőle még évtizedeken át ? És most egy jobboldali Euroszkeptikus kérdései, aki azonban kész átállni időlegesen, mivel belátta a jelenlegi jobboldali pártok alkalmatlanságát : - Ha önök kerülnek hatalomra, mi lesz fontosabb egy kérdés megoldásakor, a józan ész és igazságosság, vagy a baloldaliság ? Egy példa : mi a fontosabb : hogy senki ne éhezzen, vagy az, hogy éljen mindenki úgy, ahogy munkája, és igyekezete alapján megérdemli ? Elfogadna-e a kívülről jövő nyomás, és az EU integráció érdekében olyan berendezkedést, hogy nyugat-Európai szinten eltartott elitéltek - kelet európai szinten élő munkások, és nyugdíjasok ?

Ezek nagyon jó kérdések. Én beszámozom:
1., Az alkoholizmust nem árakkal kell visszaszorítani, hanem kevesebb szorongással, jobb életkörülményekkel, munkalehetőséggel, én ezt akarom.
2., A terménylopásoknál lehet nagyobb őrséget állítani, de a lényeg, hogy az embereknek ne legyen szükségük lopni.
3., A mezőgazdaság tényleg nemzeti összefogást igényel, de az nemcsak mezőgazdaság, hanem a vidék egésze. A vidék emberei meg kell tudjanak élni a termelésükből, ehhez jövedelem kell és főleg ezt a támogatást nem kell ellopni. Fejlesztési hitelek kellenek, segíteni kell, hogy nagyobb egységek alakuljanak ki a termelésben, tudjanak társulni és bátorítani akarom a családi gazdaságokat. A beruházók biztonsága érdekében hosszú bérleti szerződések szükségesek. Ami pedig a mezőgazdaságban szociális probléma, azt nem termelési támogatással, hanem tisztességes juttatásokkal kell elintézni.
4., Szerintem más a gázár és más a szociálpolitika, ezeket szét kell választani.
5., Az MTV-ben mindenekelőtt jó műsort kellene csinálni.
6., Szerintem szükség van a tévékassza ellenőrzésére társadalmi szinten is. A magánnyugdíj pénztárakat pedig hagyni akarom fejlődni.
7., Ez Önöktől függ, ha jól választanak 2002-ben, hamar bekerülünk. Szerintem a józan ész és az igazságosság, valamint a baloldaliság nincs ellentmondásban, de ha mégis, akkor az előbbit fogom választani. Szerintem igenis fontos, hogy ne éhezzenek az emberek, ehhez azonban elsősorban esélyeket kell adni, tanulást és munkát, és hogy legyen érdeke dolgozni. Az utolsó kérdésére az a válaszom, hogy nem.

ane: Lát-e lehetőséget arra, hogy a mezei állampolgárok számon tudják kérni azokat az igéreteket, amiket a választások során igérnek a politikusok? A központosított hatalom helyet kaphat-e szerepet a vidék? Tisztelettel megküldöm önnek Dunai Imre szavait. "MINDEN KÖZÖSSÉGET OLYAN VEZETÉS KÉPVISEL, AMILYET MAGÁNAK KIÉRDEMELT. ÉS VISZONT." Én nem ezt érdemlem

A politikusok számonkérésének az a módja, hogy a választóknak legyen módjuk visszahívni a képviselőt, én ilyen választójogi reformokat akarok. A vidéknek pedig nagyon nagy szerepet szánok, nem kell mindent a fővárosból intézni.

Finci Kutya: Mielőtt kérdeznék , azelőtt elmesélek egy telefonbeszélgetést ami köztem és az öcsém közt történt tegnapelőtt. A lényege: Az öcsém már megint hangoztatta, hogy amennyiben ez a kormány hatalmon marad , akkor Ő családostól elmegy ebből az országból. A kormányváltáson kívűl , hogy képzeli Ön el a vidéki (egyszer ilyen egyszer olyan pártszínben feltűnő) KISKIRÁLYOK leépítését , az önkormányzatiság megsértése nélkül ? Ön szerint a közvetlen demokrácia sokba kerül a mai technikai fejlettség ismeretében ?

Örülnék, ha Ön is úgy látná a mai kormányt, mint az öccse. Egyébként, ha jól választanak 2002-ben, az öccse sem akar majd elmenni. Egyébként közvetlen demokrácia tisztán sehol nem működik a világban.

Cheeses: Abban az esetben, ha úgy alakul, hogy megnyerik a választásokat, honnan fog tisztesség látszatával bíró kádereket szerezni és ezeket a kádereket, hogy fogja kordában tartani?

Szerintem többségében vannak a tisztességes állampolgárok az országban és az MSZP-ben is. Egyébként a szakértelem alapján fogom összeválogatni a kormányt, ahol lesznek profi politikusok és párton kívüliek is, olyanok, akik vállalják a programot és társadalmilag elismert személyek.

Az online interjú negyedik>>> része
A teljes szöveg a fórumban