Medgyessy: Egyetlen Magyarország van

2003.02.11. 10:35
Erős, büszke és felkészült nemzetként kell csatlakoznunk az Európai Unióhoz, ezért tízpontos Európa-programot indít a kormány - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök első helyzetértékelő beszédében, a parlamentben. Olcsóbb és gyorsabb internetet, a magyar filmekre több milliárdot, az év első felére negyvenezer új munkahelyet ígért.
"Önökkel együtt én is hiszek a köztársaság eszméjében, számomra élő hagyomány a köztársaság eszméje" - kezdte első helyzetértékelő beszédét a miniszterelnök, aki igéretet tett arra, hogy minden évben számot ad arról, merre halad Magyarország.

Egyetlen Magyarország van

"A rendszerváltás óta hosszú utat tettünk meg, Magyarország ma szabad, demokratikus, békés ország. A magyar köztársaság sikeres, mert a viták ellenére minden kormány épített elődei munkájára és pótolták, amit elődeik elmulasztottak" - mondta, majd utalt a kormányváltás utáni "jóléti fordulatra", amelytől több mint 3 millió polgár érezheti, hogy könnyebb az élete. "Követtünk el hibákat, amelyeket igyekszünk kijavítani" - tette hozzá.

A múlt évről szólva elmondta, hogy nincs ellenséges település, nincs ellenséges város, egyetlen Magyarország van, "nem kettő, hanem egyetlen egy", közös sikerekkel és közös kudarcokkal. A közéletből a kormányfő szerint tűnőben van a félelem, nyoma sincs a korábbi felbolydult légkörnek, amelyet megköszönt a csendes többségnek, akik a "bázisát adják a kormánynak". A demokratikus köztársaság építménye szilárdan áll, de a pilléreket nap mint nap erősíteni kell.

Egyedül, a senki földjén

A közelmúltról szólva elmondta, az előző kormány közpénzfelhasználását sok aggály kísérte. A tisztesség jegyében elvárja a rendőrségtől és az ügyészségtől, hogy alaposan és tárgyilagosan vizsgálja ki az ügyeket. A Kehi 70 milliárd forint ügyében tett feljelentést - az összeg kétszer több mint Debrecen éves költségvetése -, ami "nem felel meg erkölcsi mércéjének". Nincs kivétel, a vizsgálatokat le kell folytatni. "Engem nem érdekelnek a politikai kötödések" - mondta, majd ígéretet tett az emberek bizalmának helyreállítására. "Ez a kormány tiszta lappal indult, nem fogom megengedni, hogy bárki is bepiszkolja."

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Az Európai Uniót a kormányfő a demokráciához hasonlította, amelynek sok baja van, de jobbat még nem találtak ki. "Vagy lassacskán egyedül maradunk, és a senki földjén ütünk tábort, vagy a győztesek és a sikeresek közé tartozunk majd. Ebben a közösségben az a feladatunk, hogy egyenrangú félként működjünk együtt, és tudjuk, hogy képesek vagyunk rá" - mondta.

Medgyessy Péter a német-francia viszonyt az európai egység példájaként említette. "Ez nem a természet ajándéka, hanem felelős cselekvés eredménye." A kormányfő elmondta, hogy ezért látogatott el a román köztársaság nemzeti ünnepére is.

Irak lefegyverzéséről elmondta: a cél a kompromisszum és a közös álláspont keresése. Európának és az Egyesült Államoknak kell összefognia a világbéke megőrzése érdekében, mert "valamennyien a béke hívei vagyunk". A miniszterelnök szólt arról, hogy Magyarország biztonságban van.

Bal- és jobboldali gyerekek

"Az elmúlt tizenhárom évben mélyültek a társadalmat barázdáló szakadékok" - mondta Medgyessy, aki szerint kormányának a "nemzet kormányaként" kell viselkedni, mert "nincsenek bal- és jobboldali gyerekek". Tagadó mondatok helyett igenlésre kell épülnie a modern Magyarországnak.

"A modern, európai Magyarországon egyre nagyobb esély van a felemelkedésre" - mondta a miniszterelnök. Erős, büszke és felkészült nemzetként kell csatlakoznunk az Európai Unióhoz, ezért tízpontos Európa-programot indít a kormány, "ez a gyerekbarát politika Európa-programja". Konkrét programokról szólva elmondta, jövőre Modern Művészetek Múzeuma épül, a csatlakozás időpontjától minden állami múzeum ingyenesen lesz látogatható, 2006-ig évente másfél milliárd forinttal emelkedik a magyar filmek állami támogatása, Nobel-díjasok parkja létesül, az Erzsébet téren létrejön a Magyar Formakultúra Központja.

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a Millenáris Parkban a jövő tárgyairól nyílik majd kiállítás, míg 2006. október 23-ra "az ötvenhatos forradalmat méltató emlékmű" épül. Erre pályázatot írnak ki, az ötletet "Boross Péter is támogatja".

A kormányfő beszélt az egészségügyi ellátás rendbetételéről, a mentőállomások fejlesztéséről, a kórház-rekonstrukcióról.

Ingyenes tankönyv, olcsóbb internet

Az óvodákban az arra rászoruló gyermekeknek ingyenes lesz az étkezés, "több százezer ingyenes tankönyvet" osztanak ki az iskolás gyermekek között. A miniszterelnök meg szeretné szüntetni a hátrányos megkülönböztetést az iskolákban, "az eltérő szokásokat nem büntetni kell". Az Európa-tervben az iskolák fejlesztésére 5 milliárd forintot különít el a kormány.

Medgyessy szeretné, ha még többen használnák az internetet, ezért a kormány "százezerre kívánja növelni a nagy sebességű végpontok számát", míg az internet költségeit huszonöt százalékkal kívánják csökkenteni márciustól.

A kormányfő erre a félévre negyvenezer új munkahelyet ígért, név szerint is megemlített olyan beruházókat, mint a Philips, a Flextronics és a Bosch. A magyar vállalatoknak, valamint a kis- és középvállalkozóknak is hosszútávú hitelprogramot indítanak.

Többhetes előkészítés
Lapinformációk szerint a kormányfő már hetek óta készült az Országgyűlésben kedden elmondandó beszédére. Már a január 15-én Lovasberényben tartott informális kormányülés egyik célja is az volt, hogy a miniszterelnök "muníciót" gyűjtsön minisztereitől a február 11-i beszédéhez. A miniszterelnök mintegy félórás beszédére meghívták a diplomáciai kar tagjait, valamint több ismert, de egyelőre meg nem nevezett közéleti szereplőt is. Az Index információi szerint a Medgyessy-beszédért a miniszterelnöki kabinetiroda fennhatósága alá tartozó négy-öt fős tartalmi előkészítő főosztály a felelős.