Komcsi nemzeti hiphopot!

2006.02.21. 21:45
Ha jól szimatoltunk Medgyessy Péter "Polgár a pályán" című könyvének Gyurcsány miniszterelnök és Horn exminiszterelnök által celebrált bemutatóján, a szocialista párt idei kampányfegyvere a nemzeti kártya lesz. Olvassa el helyszíni riportunkat, amiből kiderül, hogyan őrült meg Gyurcsány Ferenc, és miért pont Horn Gyula Frank Sinatra legjobb magyar tanítványa!

Hol is tartunk Péter, most te vagy a főnök vagy én? - nyögi be a poént Horn Gyula az FMK nagytermében, én meg - miközben azt dünnyögöm magamban, hogy "vicces, de egyikötök sem" - időviharba kerülök. Lehetne mondjuk 1960,1978, 1983, 1987 vagy 1994, de akár 2006 is. Most akkor egy pufajkás ávós, egy komcsi titkosügynök és egy kiszes vagyonátmentő ülnek az asztal mögött vagy egy humoros bácsi, egy decens bankár és egy papos beszédű, középfiatal milliárdos? Végül is mindegy, az is elég tréfás, hogy Medgyessy "Eminem" Péter exminiszterelnök könyvet írt, amit ki mással promotálna, mint tanácsadójából lett Brutusával, Gyurcsány "Európai Értelemben Vett Prédikátor" Ferenccel és Horn Gyulával.

Komcsi nemzeti hiphop
Brutus egy polgárral

A helyszín, ahogy említettük, a Horn-, Medgyessy- és Gyurcsány-félékkel szembenálló részeges ifjak egykori bulihelye, az FMK Andrássy úti épülete, ami egy ideje a Kovács Gábor vállalkozóról elnevezett Kogart-ház. Bár az eseményt három miniszterelnök celebrálja, a mi tekintetünk inkább a közönséget pásztázza.

Az igazságügyi miniszter koponyaműtéte

Akad itt egy rakás egykori MSZMP-s/MSZP-s kormánytag (Draskovics Tibor jó üzletet csinálhatott, ha akár csak a jelenlévők tizedének lemoshatta az autóját, Hetényi István komolyan néz, Hiller Haver kockás gallérja önálló életre kel és fojtogatni kezdi a terepszínű pártelnököt, aki valamiért egy seriffcsillag alakú ábrát visel a gyomorszáján, bár a jelek szerint neki már minden mindegy, Bárándy Péternek pedig egy kisbárány pelyhes gereznáját implantálták a homloka feletti koponyafedélre.) Ja, a legjobb Görgey Gábor, aki olyan ocsmányul van öltözve, hogy ahhoz képest a szintén jelenlévő Hajdu "Névshowr" Péter direkte ízléses jelenség: a volt kultuszminiszter szürke kockás zakójához csíkos fekete inget és bordó alapon sárga pettyes nyakkendőt választott.

Komcsi nemzeti hiphop
Gálvölgyi színművész és neje

Vannak aztán színészek (Gálvölgyi János ezúttal nem hegyezi ki igazán a szemöldökét, a felesége viszont ecstasys-raveres napszemüveget ölt, Törőcsik Mari az ablakba húzódik), vegyes politikusok (Lendvai Ildikó minden csúnya előítéletünkre rácáfolva ügyesen összeválogatott lila cuccokkal jelentkezik, Göncz Árpád nagyon megöregedett, bár ezt abból is sejtettük, hogy nemrég aláírta a Szabó "Képesi ügynök" Istvánt mentegető szégyenlistát, a kakukktojás Boros Péter a jelek szerint Antall József szarkofágját is eladná némi szereplési lehetőségért), és látunk két balos politológust is. Kéri Lászlót mintha folyamatosan csiklandoznák, Ágh Attila pedig olyan hajjal érkezik, mintha egy samponreklám kedvéért a fejére kötözött szalonnával aludt volna.

Sztorimagazinos vonalon az emlegetett Hajdu Péter próbálkozik Bálint Antóniával a karján, Benkő "Omega" László zavartan toporog pár fotós mögött és persze itt van Medgyessy nevelt lánya, Tornóczky "És Ezt Így Hogy?" Anita.

Gyurcsány Ferenc testmagasságával megegyező méretű karót nyelt

Maga az esemény kevésbé lázba hozó. Először a láthatóan zavarban lévő Gyurcsány beszél. A zavar teljesen érthető, sőt ez az egyetlen adekvát reakció, ha az ember olyan helyzetbe keveredik, hogy az általa hátba szúrt ex-főnöke könyvét kell ajánlania. Brutus Ferenc szerint az "integráló-tépelődő-bölcselkedő" Medgyessy maradandó alkotása az átfogó szociális kiigazítás, legfontosabb jellemvonása pedig a polgári attitűd és a riválisok tisztelete. A baloldal nagy stratégája azt is kiszúrja, hogy Medgyessy könyve "nagyon medgyessys", amihez ezúton is gratulálunk.

Ezután jön Horn Gyula, a nagy entertainer. Pufajkázás és dobtárazás ide vagy oda, Horn sokkal ösztönösebb és szórakoztatóbb showman Friderikusz Sándor és Fábry Sándor közös képzeletbeli gyermekénél is. Azonnal megnevetteti a közönséget a fentebb már idézett főnökös beszólással és innentől kizárólag a poénokra hajt. Ami feltűnő, hogy Horn népnemzetibb egy speeden tartott korai Antall-kádernél is. Az is világos, hogy a szerdai újságokban legalább alcímbe akar kerülni, ezért benyögi, hogy reméli, Románia 2007-ben csatlakozik Magyarországhoz és akkor Erdély is. Hehe, mármint az EU-hoz, mondja, de ezúttal elmarad a kultikus európuniózás.

Komcsi nemzeti hiphop
"Gyulát meg lehet zabálni"

Miénk a polgár, bibibi!

Jön Medgyessy, akinek jelentősen kisimult az arca a nehéz idők elmúltával. Baloldali polgári manifesztumnak nevezi a könyvét, úgyhogy a kampányban a korszerű, európai értelemben vett komonista matyóhímzés előretörésére számítunk. A szerzőnek tényleg jót tett a civil élet, például be tudja fejezni az összes kanyargós körmondatot, amire mi sem lennénk feltétlenül képesek. A kis beszéd befejezése ezzel együtt minimum enigmatikus, valami telefonhívásról van szó, amikor a snájdig exügynök beleszólt a mobilba, hogy "Szervusz, csillagszemű", pedig csak Macskássy Izolda képzőművész volt a vonalban. Az ilyeneket jobb nem kapargatni.

Lezárásként Gyurcsány kér megint szót és - ki tudja, miért - nyilvánosan eszét veszti. Nem, nem táncol, nem is limbózik, hanem azt mondja, ajándékot hozott Horn Gyulának, méghozzá egy mondatot, amit a blogjának a fórumjába írt be egy júzer. Az ajándék mondat úgy hangzik, hogy "Reggel láttam Horn Gyulát a tévében, ezt az embert meg lehet zabálni." Ferenc azzal zárja a kört, hogy szerinte Medgyessyt és őt is meg lehet zabálni.

Az átéltek hatása alatt szédelegve távozom, a "Polgár a pályán"-t lapozgatva. A könyvről a sebtében átfutott 30 oldal alapján nem mondanék véleményt, de egy több oldalas idézet azt sejteti, hogy Medgyessy apja kiváló prózaíró volt. Hát erre varrjanak egy nagy piros gombot, a viszontlátásra.