Medián: hazai pályán jobb a Fidesz, mint az európain

2004.04.07. 15:38
Kisebb lenne a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben egy most tartandó EP-választáson, mint egy szokásos "most vasárnapi" országgyűlési választáson - állítja legutóbbi felmérése alapján a Medián Intézet. A közvélemény-kutató cég párhuzamosan vizsgálta a pártok európai és a hazai pályán várható támogatottságát. A vizsgálat szerint a Fideszre jelenleg 47, az MSZP-re pedig 42 százalék szavazna.
Kevés, mindössze 2 százaléknyi szavazó adná más pártra voksát az európai parlamenti választáson, mint egy hazai országgyűlési választáson, a Fidesz és az MSZP két területen mért eredményei azonban mégis jelentősen eltérnek a Medián Intézet márciusi vizsgálata szerint.

Magyar pályán jobbak

A Medián január óta a szokásos "most vasárnap melyik pártra szavazna" kérdés mellett rendszeres havi felméréseiben külön rákérdez az európai parlamenti választási szándékokra is. A cég adatai szerint a két nagy párt támogatottsága nem tér el jelentősen, ám a választani tudó biztos szavazók körében mégis jóval kisebb a Fidesz előnye, mint a "magyar pályán". Míg egy országgyűlési választáson 50:39 arányban nyerne a legnagyobb ellenzéki párt, egy mostani EP-választáson csak 47:42-re tudná verni az MSZP-t.

Fóleg az SZDSZ-esek aktívak

A közvéleménykutató-cég elemzése szerint a különbség az eltérő részvételi hajlandóságból adódik. Márciusban a szavazókorú lakosság 52 százaléka mondta azt, hogy az EP-választáson biztosan elmenne szavazni, ami 5 százalékkal kisebb a nemzeti parlamenti választásra vonatkozó aránynál. Miközben a nagyobbik ellenzéki párt szavazói a kormánypártiaknál nagyobb arányban vennének részt egy "most vasárnapi" magyar parlamenti választáson, addig az EP-választáson az MSZP és főleg az SZDSZ hívei mondják nagyobb arányban biztosra a részvételüket.

Pluszminusz 3

A Fidesz-támogatók kisebb választási aktivitása miatt kiegyensúlyozottabb erőviszonyok alakulnának ki: a Fidesz három százalékkal kevesebb, az MSZP három százalékkal több szavazatot kapna. Mindez ezt jelentené, hogy a Fidesz 12, az MSZP 11, az SZDSZ pedig 1 képviselőt küldhetne a strassbourgi parlamentbe. Januárban és februárban még 14 illetve 13 Fidesz-jelölt bejutását prognosztizálta a Medián, az MSZP-nek pedig 9, majd 10 befutót jósolt a cég.