A nép Szilit és Mádlt egyformán szereti

2005.05.24. 21:33
Ha a köztársasági elnököt a nép választaná, a mostani jelöltek közül alighanem Szili Katalin lenne a befutó, derül ki a Medián felmérésből. A hivatalban lévő államfővel gyakorlatilag holtversenyben az Országgyűlés jelenlegi elnöke kapja a legtöbb közvélemény-kutatási szavazatot, mivel azonban Mádl Ferenc egyértelművé tette, hogy nem kívánja újra jelöltetni magát, a május elején készült felmérés szerint Szili Katalin a legtámogatottabb jelölt.
A másfél évvel ezelőtti adatokhoz képest Szili Katalin, az Országgyűlés elnökeként jelentősen növelte az ismertségét, de az emelkedés az elmúlt négy hónap eredménye. Január és május között 63-ról 72 százalékra nőtt azok aránya, akik tudták, hogy ki a házelnök, vagyis Szili Katalint az államfőválasztási viták emelték a figyelem középpontjába, áll a Medián felmérésben.

Jó fellépésű, magabiztos, felkészült

Szili Katalin személyének megítélése rendkívül kedvező az őt ismerők körében. Az emberek leginkább jó fellépésűnek, magabiztosnak és felkészültnek tartják, tehát érzelmi szempontból és a kompetenciáját tekintve is vonzó politikus a számukra. Az év eleji adatokhoz képest ezek a vélemények nem változtak lényegesen.

Május elején a négy akkor szóban forgó jelölt (Glatz Ferenc, Mádl Ferenc, Sólyom László és Szili Katalin) közül a lakosság legnagyobb (héttizednyi) arányban a jelenlegi köztársasági elnököt tartja alkalmasnak a poszt betöltésére, de Szili Katalint is a válaszadók több mint fele mondta megfelelőnek. Négyük közül Szili esetében volt a legmagasabb az elutasítás aránya, minden harmadik válaszadó nem tartja alkalmasnak e tisztségre.

Glatz veri Sólyomot

Ha a felsorolt négy jelölt közül kell kiválasztani az államfői posztra legalkalmasabbat, akkor a válaszok alapján Szili Katalin és Mádl Ferenc holtversenyben az első, mindkettőjüket majdnem három-háromtizednyien választották, míg a jóval kevésbé ismert Glatz Ferencet és Sólyom Lászlót csak minden hatodik, illetve tizedik tartja alkalmasabbnak a többi jelöltnél.

Abban az esetben, ha a két párt június elejéig nem tud megegyezni a közös jelölt személyéről, és az MSZP az SZDSZ ellenére is Szili Katalint jelöli a posztra, akkor az emberek többsége (46 százaléka) szerint a szabaddemokrata képviselőknek is meg kellene szavazniuk Szilit. Egyharmadnyian viszont úgy vélik, hogy ki kellene tartaniuk elhatározásuk mellett, és nem kéne a házelnökre szavazniuk.

A Fidesz-MPSZ vezetői még nem közölték ugyan, állítanak-e köztársaságielnök-jelöltet júniusban, és ha igen, ki lesz az, a lakosság relatív többsége (négytizede) szerint az SZDSZ-nek Mádl Ferenc vagy Sólyom László jelölése esetén is Szilit kellene támogatnia.