Pert nyert Medgyessy a Magyar Nemzettel szemben

2002.09.16. 17:31
Helyreigazítást kell közölnie a Magyar Nemzetnek, miután a bíróság megállapította, "valótlanok" azok az iratok, melyek szerint Medgyessy Péter állambiztonsági jelentéseket írt. Mivel a miniszterelnök nem volt III/III-as ügynök, a napilapnak ezt az állítását is helyesbítenie kell.
Első fokon sajtópert nyert a Magyar Nemzet ellen Medgyessy Péter. A napilap június 19-i számában fénymásolatban közölt egy olyan 1976 iratot, melyet állításuk szerint Medgyessy készített. A fénymásolt dokumentum szerint Medgyessy az OTP-nél ellenforradalmi megmozdulások szervezőiként számba jöhető emberekről írt ügynöki jelentést. A bíróság megállapítása szerint azonban a miniszterelnöknek nem volt köze az irat elkészültéhez.

Titokban tartott szakértői vélemény

A bíróság szintén helyreigazításra kötelezte a lapot amiatt is, mert a június 19-i lapszám egyik publicisztikájában azt állította a kormányfőről, hogy III/III-as ügynök volt. A bíróság indoklása szerint a Magyar Nemzet nem tudta bizonyítani közléseinek valóságtartalmát.

Bizonyíthatatlan valóság

"A per már akkor eldőlt, amikor kiderült, a Magyar Nemzet nem tudja bemutatni a közölt dokumentum eredetijét" - vélekedett Medgyessy ügyvédje, hozzátéve, hogy az "talán bizony soha nem is volt". A Magyar Nemzet jogi képviselője szerint egy meg nem nevezett ügyvéd ugyan hatvanmillió forintért megvételre ajánlotta az irat eredetijét.

A Magyar Nemzet ügyvédje korábban elmondta, hogy a napilap több szakértőt is megkérdezett, akik egyöntetűen hitelesnek találták a dokumentumokat. Ezeket azonban nem tudta érvként felhasználni a perben, mivel a Magyar Nemzet megtiltotta a szakértői vélemények ismertetését. Véleménye szerint helyesebb lenne tehát "polgári perben bizonyíthatatlan" valóságról beszélni.