Friderikusz vezeti az A Hetet

2002.10.16. 14:36
Novembertől teljesen megújul a Magyar Televízió arculata. Megváltozik az intézmény logója, új díszletekkel jelentkezik a Híradó, és olyan neves tévések bukkannak fel a műsorokban, mint Friderikusz Sándor vagy Pálffy István. Megszűnik az Aktuális, helyét napi negyven perces háttérműsor veszi át.
November 3-tól megszűnik az Aktuális és az Éjjeli menedék című produkció, ezzel egy időben számos új műsor kerül a televízió képernyőjére. Este fél hattól félórás "közéleti show-műsorral" jelentkezik a köztévé, amelyben nem pártpolitikáról, hanem a nap aktuális híréről beszélgetnek majd a műsorvezetők vendégeikkel. A közönség jelenlétében zajló talkshow-t olyan ismert tévések vezethetik majd, mint Fiala János, Obersowszky Péter vagy Szombathy Pál.

Hosszabb hírműsorok

A hat órakor jelentkező néhány perces híradó az új műsorrendben 25 percesre bővül, így a köztévé nézői a kereskedelmi tévék híradói előtt informálódhatnak a nap legfontosabb közéleti és sporthíreiről. A híradó után új, minden nap jelentkező tudományos ismeretterjesztő műsor indul. A jelentős közönséget vonzó Mézga Család továbbra is hétkor lesz látható, és ha "kifut" a sorozat, helyére játékot, vagy esetleg valamilyen európai sorozatot terveznek.

A déli hírblokk a mostani félórás helyett az új struktúrában egy órásra bővül. A belpolitika és a világpolitika hírei mellett az agrárvilágról is informálnak majd, lesz kulturális blokk, és továbbra is jelentkeznek a regionális híradók.

Esti Híradó Pálffyval, D. Tóth-tal

A Híradó fő kiadása ezentúl is este fél nyolckor kerül adásba. Műsorvezetője a tv2-től átigazolt Pálffy István, illetve a volt RTL Klub-os D. Tóth Kriszta lesz. A Híradó után a tervek szerint újra versenyképes filmeket, kizárólag minőségi magyar, európai, illetve amerikai alkotásokat tűzne műsorra az MTV.

Az esti filmet egy Jó estét Magyarország-szerű háttérműsor követi, amit a tervek szerint Simon András, Krizsó Szilvia, illetve Baló György készít majd. A háttérműsor kezdési időpontja az esti film végétől függ, de a konkurens műsorhoz hasonlóan ebben is lesz egy pörgősebb hírösszefoglaló. Simon András, az új háttérműsor főszerkesztője az Index információit megerősítve elmondta, hogy az új, minden hétköznap adásba kerülő háttérműsorban lesznek stúdióbeszélgetések, viták, szükség esetén élő kapcsolások, illetve beszámolnak a hírek előzményéről, és esetleges következményeit is elemzik.

A Hét Friderikusszal

Horváth Szilárd
A korábbi hírekkel ellentétben nem szűnik meg az A Hét című műsor, de mások fogják készíteni. A műsorvezető-szerkesztő például Friderikusz Sándor lesz. (A tévés személyiség sajtótitkára csütörtökre ígért információkat Friderikusz tévés terveiről.) Nem marad munka nélkül az eddigi stáb sem: a Horváth Szilárd nevével fémjelzett szerkesztőség egy 50 perces szombat esti magazinműsort készít majd.

Négy új kulturális műsora is lesz az MTV-nek, ezeket csütörtökön, főműsoridőben láthatják a nézők. Tervezik hazai dokumentumfilmek gyártását is, amelyek ugyancsak főműsoridőben kerülnek adásba.

A délutáni műsorsávban az MTV jellemzően a közszolgálati feladataiból fakadó műsorokat sugározza majd, itt kap helyet nyolc kisebbségi műsor, valamennyi vallási felekezet önálló produkcióval jelentkezhet, és ebben az időszakban lesznek a regionális híradók részletesebb kiadásai is.