Bizalmi válság a kormányban

2004.08.02. 16:30
Két miniszterének esetleges távozása és a kormányszóvivő leváltásának híre alaposan felbolygatta a kormányzati munkát. Ennek legegyértelműbb jele, hogy tudomásunk szerint a kormányfő hétfőn délután bizalmi szavazást kér magával kapcsolatban a szocialista párt vezetőitől. Annyi bizonyos, hogy a miniszterelnök most mérlegel, ezt tette az Index is egy politológus, illetve több MSZP-s és kormányközeli informátor segítségével.
Bárándy Péter igazságügyi miniszter és Gyurcsány Ferenc sportminiszter esetleges távozása miatt Medgyessy Péter bizalmi szavazást kér magáról hétfőn délután, a szocialista vezérkarral történő egyeztetésen, mondták az Indexnek a kormányhoz közelálló források. A tanácskozáson a kormányfőn kívül részt vesz Kovács László pártelnök, Szekeres Imre és Hiller István alelnök, Lendvai Ildikó frakcióvezető, Lamperth Mónika, Jánosi György, Juhász Ferenc és Burány Sándor elnökségi tag. A találkozóra nem jött el, mert szabadságát tölti, Kiss Péter elnökségi tag és Szili Katalin elnökhelyettes.

Erről egyelőre hivatalosan több nem tudható, ugyanis Medgyessy Péter hétfőn felmentette tisztségéből Gál J. Zoltán kormányszóvivőt, és Gál eddigi helyettesét, Gulyás Erikát bízta meg a kormányszóvivői feladatokkal.

Kormányfői kritika, elbocsátással

Medgyessy menesztette a kormányszóvivőt
Gál J. Zoltánt információnk szerint a ma munkába állt miniszterelnök reggel kérette hivatalába. Az Index értesülései szerint a kormányszóvivő saját felmondásával érkezett a találkozóra, végül abban állapodtak meg, hogy a miniszterelnök fogja felmenteni. A mintegy fél órás négyszemközti beszélgetés után adta ki a Kormányszóvivői Iroda a szóvivő felmentéséről szóló közleményt.

A meglepő döntés oka aligha lehet szakmai, hiszen Gált alig több mint két hete, a miniszterelnök szabadsága előtt nevezte ki a kormány az új kommunikációs szervezet irányítójának, ráadásul a kommunikációs vezetői posztokra Gál bizalmi embereit helyezték. Korábban az átalakítás éppen Gál hatáskörét csökentette és saját csapatát érintette, de az a struktúra megbukott, ezért kapta vissza a kormányszóvivő a politikai és szakmai irányítás feladatát.

A kormányszóvivő környezetében napok óta, a Gyurcsány Ferenccel kapcsolatos hírek napvilágra kerülése óta rebesgetik, hogy a szóvivői lemondásra készül. Ennek elsődleges oka közismerten szoros barátsága és politikai szövetsége Gyurcsány Ferenccel. Ráadásul Gál a szóvivőség mellett politikai tanácsadója is volt Medgyessynek – korábban éppen Gyurcsánnyal együtt –, és az elmúlt időszakban a bennfentesek számára egyértelmű volt ellentéte a miniszterelnök új környezetével, elsősorban a Baja Ferenc fémjelezte politikai iránnyal.

Információnk szerint hétfő délelőtt Gál összehívta a kormányzati kommunikáció munkatársait és elköszönő beszédében egyértelművé tette, hogy a jövőben is politizálni kíván az MSZP-frakcióban, és azt sem zárta ki, hogy az októberi pártkongresszuson is megméretteti magát. Gál J. Zoltán országgyűlési képviselő.

A kéthetes szabadságát töltő kormányszóvivőt nem sikerült elérni.

Úgy tudjuk, hogy Medgyessy már eldöntötte, elfogadja a sportminiszter lemondását. Kormányzati forrásaink szerint Gyurcsány Ferenc és Medgyessy Péter vasárnapi találkozóján a kormányfő éles szavakkal bírálta beosztottját, mert az egyre tiszteletlenebbül kritizálta őt. Kettejük találkozóját Gyurcsány kezdeményezte, a kormányfő szabadsága alatt ugyanis elterjedt, hogy augusztus végén ő lesz a kormányátalakítás egyik áldozata. Az Index úgy tudja, hogy Medgyessy augusztus végén Gyurcsány szövetségesét, Hiller István kulturális minisztert is kirakhatja a kabinetből.

Információink szerint a lemondását felajánló sportminiszter Medgyessy Péterrel főként a kormány és nem az MSZP tevékenységével kapcsolatban konzultált. Ennek során a kormányfő leginkább azt hangoztatta, hogy riválist lát egykori főtanácsadójában, viszont ezt nem fejtette ki bővebben. A kormányfő bizonytalankodásának oka az lehet, hogy Gyurcsány sokáig az egyik legfőbb bizalmasának számított (nem sokkal ezelőtt egy új, úgynevezett fejlesztési minisztérium vezetőjeként is felmerült a neve), ugyanakkor Medgyessy környezetében többen is Gyurcsány ellen ágálnak.

Öngólt rúgott

Hónapok óta szóbeszéd tárgya, hogy Gyurcsány Ferencet Medgyessy egyre inkább riválisának tekinti. A sportminiszterről, noha egy televízióműsorban ezt nemrég cáfolta, másfél éve tudni lehet, hogy miniszterelnöki babérokra pályázik. Medgyessy emiatt is akarhatja riválisa elmozdítását. Ehhez Medgyessy azonban rossz eszközt használ, mondja Török Gábor politológus. A legjobb módszer ugyanis, hogy leszerelje riválisát, ha benntartja a kormányban. Ma viszont már nem létezik a kormányfő számára jó megoldás.

"Medgyessy Péter politikai öngólt rúgott" - véli Török Gábor. Ha ugyanis maradásra kérné miniszterét, akkor úgy tűnne, meghátrált, ezzel pedig éppen Gyurcsány szerepét nagyobbítja. Amennyiben elfogadja a lemondását, azzal viszont saját maga kreál bázist önmaga ellen, hiszen, akik eddig is Medgyessy ellen voltak, benne, azaz Gyurcsányban találhatják meg vezetőjüket. "Medgyessynek éppen azokat kellene maga mellett tartania, akik eddig támogatták", mondta Török Gábor.

Egy kormányzati informátor szerint Medgyessynek egyre szűkebb a mozgástere a kormányátalakításhoz, amelybe, az erre vonatkozó korai nyilatkozataival "saját magát pörgette bele". Korábban felmerült, hogy két SZDSZ-es tárca - a gazdasági és az informatikai - esetében akár személyi, akár szerkezeti változások is történhetnek, ezek megvalósíthatósága azonban a szabad demokraták viszonylag jó EP-választási szereplése miatt nehezebbé vált, illetve a napirendről is lekerülhet.

Szintén nehezítheti a változtatásokat, hogy Medgyessy az MSZP tisztújító kongresszusa előtt szeretne a kabinetén alakítani. Az MSZP-n belül ugyanis felmerült annak az igénye, hogy a párt vezetői ne töltsenek be kormányzati pozíciót. Az viszont, hogy melyik kormánytag milyen vezető tisztséget fog a pártban betölteni, csak a kongresszuson derül ki. A pártban ezzel együtt követelik, hogy a kormányfő a kormányátalakítás előtt konzultáljon a párt vezetőivel is.