Nem látható a rendőr neve a láthatósági mellényen

2007.05.25. 07:21
Ha az igazoltató rendőr sárga láthatósági mellényt visel, akkor nem látható neve és azonosítószáma, emiatt panaszt tenni sem könnyű, ha nem megfelelő az intézkedés. Az ORFK közrendvédelmi osztályának vezetője szerint megpróbálják megoldani az azonosító elhelyezését a mellényeken is. Egyébként egy autós a rendőr neve és azonosítója nélkül is panaszt tehet, elég, ha megnevezi a szerinte szabálytalan intézkedés helyét és idejét.

Hétfőn a Tékozló Homárnak írt egy olvasó, akit belga rendszámú kisbusza miatt állítottak meg a rendőrök a Nagykörúton. Olvasónk szerint a rendőr udvariasnak távolról sem nevezhető stílusban intézkedett ellene (például nem köszönt), s azt hajtogatta, hogy rendszáma alapján az autó lopott (a belga és a magyar rendszám egyformán három betűből és három számból áll). Az eset részletes leírása itt>>>

Olvasónk panaszt akart tenni az intézkedő rendőr ellen, de mivel az sárga láthatósági mellényt viselt, azonosító számát nem tudta leolvasni. Ezek után a rendőr azonosítószáma, szolgálati helye és rendfokozata után érdeklődött, mire azt a választ kapta, „Hmmm... Majd megtudja”.

Az eset kapcsán egy neve elhallgatását kérő rendőr is írt a Homárnak, és azt állította: „a jólláthatósági mellényre, akárcsak a szolgálati bőrkabátra és az esőkabátra sem a jelvényt, sem a névkitűzőt nem szabad rátűzni, mert a ruha garanciavesztésével jár. Ezt a hiányosságot azon kell leverni, aki ezeket a ruhákat rendszeresítette.”

A láthatósági mellényen valóban nincs még megoldva a szolgálati jelvény elhelyezése, a bőrkabáton és az esőkabáton azonban elhelyezhetők a megfelelő jelzések, válaszolta az Index kérdésére Fekete Csaba, rendőr alezredes az ORFK közrendvédelmi osztályának vezetője.


A bőrkabátok gyártója korábban valóban jelezte, hogy úgy nem tud garancát vállalni a ruházatra, ha abba jelvényt szúrnak. Ezért erre a szolgálati névkitűzőt egy mágneslappal rögzítik, ezen kívül szerepel rajta a karjelvény, s egy gombra rögzíthető a szolgálati azonosító jelvény is. Bár a láthatósági mellényeket évek óta használják a rendőrök, most keresik a megoldást az azonosítók elhelyezésére.

Az, hogy a sárga mellényen nem látható azonosító jelzés, nem akadálya annak, hogy egy állampolgár panaszt tegyen az intézkedő rendőr ellen, hívta fel a figyelmet Fekete Csaba.

Ha az állampolgár elégedetlen a rendőr intézkedésével, kérdésére a rendőr köteles elárulni nevét és rendfokozatát, mondta Fekete Csaba. Ha ezt nem teszi meg, annak fegyelmi következménye lehet.

Az állampolgár ebben az esetben is panaszt tehet: bármelyik rendőri szervnél megadhatja - lehetőleg pontosan - az ellene foganatosított intézkedés helyét és időpontját. Ebben az esetben rövid időn belül azonosítható, ki intézkedetett vele szemben, mondta az alezredes.

Az október 23-i zavargások után sok bírálat érte a rendőröket amiatt, hogy a tömegoszlatásban nem mindig jogszerűen viselkedő, maszkos rendőrök nem viseltek azonosító számot, ami alapján panaszt lehetett volna tenni ellenük. A rendőrség vezetése akkor ígéretet tett az azonosítók használatára.