Medgyessy: Magyarország nem áll háborúban

2003.03.20. 08:13
Magyarország nem áll háborúban, nem részese az iraki katonai konfliktusnak, amely a kormány reményei szerint a lehető legkevesebb áldozattal jár majd. A kormányfő szerint minden intézkedés az ország biztonságát szolgálja.
Medgyessy Péter miniszterelnök annak kapcsán juttatott el nyilatkozatot csütörtök reggel az MTI-hez, hogy megkezdődtek az Irak lefegyverzésére irányuló katonai műveletek.

Gyors háborúban bízik a kormány

- A Magyar Köztársaság kormánya sajnálattal veszi tudomásul, hogy az iraki diktatúra együttműködési szándékának hiánya miatt kimerültek az Irakra vonatkozó ENSZ BT-határozatok békés érvényesítésének lehetőségei. Magyarország kormánya bízik abban, hogy az Irakra vonatkozó ENSZ-határozatok kikényszerítése érdekében indított fegyveres akció a lehető leggyorsabban és a lehető legkevesebb áldozattal eléri célját - áll a kormányfő közleményében.

Medgyessy Péter emlékeztet arra, hogy a kormány az iraki válság kezdetétől a békés megoldás mellett állt ki. "Irak nem élt a békés megoldás lehetőségével, több mint 10 éven át szembehelyezkedett a nemzetközi közösség elvárásaival.

- Az iraki diktatúra tömegpusztító fegyverei kockázatot jelentenek a nemzetközi közösségre, a nemzetközi biztonságra. A nemzetközi békét és biztonságot komolyan veszélyeztető helyzet felszámolása érdekében elkerülhetetlenné vált a katonai erő alkalmazása - fogalmaz Medgyessy Péter.

"Minden intézkedés az ország biztonságát szolgálja"

A kormányfő jelzi: Magyarország, összhangban az ENSZ, az EU és a NATO állásfoglalásaival érdekelt a nemzetközi terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek felszámolásában, a nemzetközi stabilitás megőrzésében. - Az Irakra vonatkozó ENSZ-határozatok következetes érvényesítése Magyarország biztonságát és érdekeit is szolgálja.

A közlemény szerint a kialakult helyzetben a Magyar Köztársaság kormányának minden lépését az ország biztonságának, állampolgárai nyugalmának garantálása, az ország biztonsági érdekeinek érvényesítése határozza meg.

- Magyarország nem áll háborúban, nem részese a katonai konfliktusnak, magyar katonák nem vesznek és nem is fognak részt venni az Irakban zajló katonai műveletekben - szögezi le a miniszterelnök.

Ülésezik a nemzetbiztonsági kabinet

A kormányfő 9 órára összehívta a nemzetbiztonsági kabinet ülését, amely az ország biztonságát érintő kérdésekről, a szükséges további biztonsági intézkedésekről hoz döntést. A nemzetbiztonsági kabinet ülése után Medgyessy Péter kijelentette, Magyarországot nem fenyegeti veszély és mindent megtettek, hogy a jövőben - a józan előrelátás és az elővigyázatosság jegyében - se jelentkezzen ilyen veszély.

Medgyessy hangsúlyozta, az ország biztonsága nem politikai és nem pártpolitikai ügy. A miniszterelnök kijelentette, a háborút követően Magyarország szívesen közreműködik az új Irak felépítésében.

Juhász: Nincs szükség magasabb biztonsági intézkedések elrendelésére

Lamperth Mónika arról tájékoztatta a sajtót, hogy a nemzetbiztonsági kabinet ülése előtt az országos hatáskörű rendészeti szervek vezetőivel tanácskozott. A megbeszélésen megállapították, hogy az országban élő embereket semmilyen veszély nem fenyegeti. Az elővigyázatosság érdekében azonban néhány objektum és nagykövetség fokozott védelmet kap. Több rendőr látható majd az utcákon, megerősítik a határok őrizetét és a határőrök nagyobb létszámmal végzik majd az úgynevezett mélységi ellenőrzési feladatokat is.

Juhász Ferenc újságírói kérdésre elmondta, hogy a honvédség óvatosságból a NATO-előírásoknak megfelelően fokozott figyelemmel végzi munkáját, ám magasabb biztonsági intézkedések elrendeléséről nincsen szó.

Négypárti egyeztetés kezdődik

A demokrácia szabályainak megfelelően a kormány a nemzetbiztonsági kabinet ülését követően a parlamenti pártokat is tájékoztatja az iraki eseményekkel kapcsolatos fejleményekről, a Magyarország biztonsága érdekében meghozott intézkedéseiről - tette hozzá Medgyessy Péter.