Holokausztra emlékező menet vonult Budapesten

2008.04.16. 19:18
Több ezer ember részvételével este fél hétkor elindult Budapest belvárosában az Élet Menete nevű emlékező felvonulás. A holokausztra emlékezők között több miniszter és ellenzéki politikus is ott volt.

A Dohány utcai zsinagóga elől szerda este fél hétkor indult el az Élet Menete. A résztvevők évek óta a holokauszt emléknapján közös fáklyás felvonulással emlékeznek a második világháborús rémtettekre.

Az idei menet erős rendőri biztosítással indult. A vonulók a Vigadó felé mennek, majd a Duna alsó rakpartján mentek ahhoz az emlékműhöz, ami a folyóba lőtt zsidóknak állít emléket néhány pár vascipővel.

"A holokauszt az emberiség szégyene" illetve "Tiltsák be a Magyar Gárdát!" feliratú transzparensek is láthatók voltak. Tudósítónk szerint jóval többen voltak a résztvevők, mint a korábbi években. Az MTI öt-hatezerre, a Független Hírügynökség kétezerre tippelte a létszámot.

Klikk a képre!

A felvonulók között volt például Hiller István oktatási- és Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter, Rogán Antal V. kerületi polgármester, Deutsch-Für Tamás és Fónagy János fideszes képviselők, Horn Gábor és John Emese SZDSZ-es politikusok, Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnök illetve Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége is.

A menet végén a Duna-parton Demszky Gábor főpolgármester mondott beszédet. A pénteki Hollán Ernő utcai antifasiszta demonstrációra utalva azt mondta: "kiderült, hogy jóval többen vannak azok a liberális, szocialista, fideszes és MDF-es politikusok, akik akkor először szemtől szembe álltak a fasiszta, gyűlöletkeltő, a kisebbségeket és a demokráciát is fenyegető provokátorokkal."

A menetet néhányan megpróbálták megzavarni. Egy fekete ruhás kopasz férfi botrányt keltően viselkedett a Duna-parton, amikor Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatója beszélt. A rendzavarót civil ruhás biztonságiak szedték ki a tömegből, földre teperték majd rabomobillal szállították el a helyszínről. A Kossuth térről egy kiabáló embert állítottak elő, aki nem tudta magát igazolni. A környéken több szkinhed is megjelent, őket a rendőrök igazoltatták.

Az országgyűlés 2000-ben nyilvánította április 16-át a holokauszt emléknapjává, mert 1944-ben ezen a napon kezdődött a magyar zsidók deportálása. 1945 tavaszáig hatszázezer magyarországi zsidót öltek meg.