Nem adja fel a menesztett mentős főigazgató

2003.08.06. 06:53
Göbl Gábor szerdán állománygyűlést tart a megyei vezetőknek és munkaügyi bírósághoz fordul. Az értekezleten részt vesz az Országos Mentőszolgálat vezetésére kirendelt miniszteri biztos is.
Szerdán állománygyűlésen tájékoztatja Göbl Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) fölmentett főigazgatója a megyei vezetőket az ellene indított fegyelmi határozatról. Az értekezleten részt vesz az OMSZ irányításával megbízott miniszteri biztos, Székely Tamás is, aki a Népszabadság információi szerint három hónapos megbízást kapott.

Az Országos Mentőszolgálat működésében törvénysértést nem találtak, ám számos szabálytalanságot fedeztek fel. Az Állami Számvevőszék jelentése szerint a légi mentők üzemeltetésével megbízott cég nem tud elszámolni az e célra kapott közpénz felhasználásával. E vizsgálat nyomán Csehák Judit egészségügyi miniszter elrendelte az OMSZ átvilágítását, amit a Proware Kft. végzett el. A cég szerint követhetetlen a költségek elszámolása, hiányos az üzemanyag-nyilvántartás, vitathatók a közbeszerzési eljárások.

A Proware jelentése nyomán Csehák fegyelmi eljárást indított, majd a múlt héten fölmentette tisztségéből Göbl Gábor főigazgatót és Moró Ákos gazdasági igazgatót. A Népszabadság értesülései szerint a főigazgató nem fogadta el a döntést, és munkaügyi bírósághoz fordul. A Népszava hétfői számában utalt arra, hogy a két vezető felmentésének hátterében a szaktárca privatizációs tervei állhatnak, vagyis a mentőszervezeten belül létrehozott vállalkozásokkal üzemeltetnék a mentést, vagy külső cégekre bíznák a betegszállítást.